Душевна кавоманія: 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Чи може бути у похмурий осінній день щось краще за філіжанку щойно звареного насиченого еспресо чи ароматного американо з вершками? Хіба що дві філіжанки – у приємному товаристві. Недаремно кажуть, що кава – це напій, у якому є душа.

11 рецептів улюблених і несподіваних напоїв та десертів із кави, які не лише додадуть яскравих барв у сірі будні, а й смакуватимуть як досвідченим кавоманам, так і любителям-початківцям.

1. Кава з кардамоном по-арабськи

Інгредієнти: 2 ч. ложки свіжозмеленої кави, 100 мл води, 2 зернини кардамону, цукор до смаку.

Рецепт. Мелену каву, цукор і розчавлені зерна кардамону насипати в турку. Залити все це чистою холодною водою і поставити на маленький вогонь. Щойно з’явиться на поверхні біла плівка, турку зняти з вогню і поставити назад через 5-7 секунд. Цю процедуру слід повторити 2-3 рази, не допускаючи закипання. Після цього накрити каву кришкою і відставити, щоб настоялася. Через кілька хвилин налити у філіжанку і подавати.

2. Кава з корицею по-голландськи

Інгредієнти: 150 мл натуральної кави, 1 ст. ложка густих вершків, 1 паличка кориці (або 0,5 ч. ложки меленої), 0,5 ч. Ложки вершкового масла, цукор до смаку.

Рецепт. Зварити каву в турці або за допомогою кавового апарата. Кавову чашку облити окропом, покласти в неї паличку кориці, налити готову гарячу каву. Влити вершки та додати цукор за смаком. Зверху покласти грудочку вершкового масла.

3. Кава з віскі по-ірландськи

Інгредієнти: 80 мл свіжозвареної кави, 40 мл ірландського віскі, 1 ч. ложка коричневого цукру, 30 мл збитих вершків.

Рецепт. Зварити міцну каву в турці або кавомашині. У попередньо нагріту склянку влити свіжозварену каву, додати цукор і перемішати до повного розчинення цукру. Додати до суміші віскі і прикрасити поверхню напою збитими вершками.

4. Французький кавовий пунш

Інгредієнти: 4 ст. ложки меленої кави, 250 мл води, 25 мл абрикосового бренді, 60 мл яблучного бренді кавальдос, 1 ст. ложка жирних вершків, 3 ч. ложки цукру.

Рецепт. Зварити натуральну каву будь-яким способом, додати цукор. Змішати абрикосовий бренді та кавальдос і трохи нагріти цю суміш на слабкому вогні. У попередньо нагріту широку чашку влити каву, додати до неї суміш бренді і перемішати. Круговими рухами додати в напій вершки і подати на стіл.

5. Кава з імбиром «Різдвяна казка»

Інгредієнти: 200 мл какао-напою, 200 мл міцної кави, 40 мл молока, щіпка меленого імбиру, цукор до смаку, імбирне печиво для подачі.

Рецепт. Зварити каву і какао-напій будь-яким зручним способом. Змішати обидва напої, додати сушений імбир і цукор. За допомогою кавового апарата спінити молоко. Розлити напій у високі склянки, додати молочну пінку і прикрасити поверхню крихтами імбирного печива.

6. Кава з вишневим соком «Берлінський меланж»

Інгредієнти: 80 мл свіжозвареної міцної кави, 0,5 банки згущеного молока, 400 мл вишневого соку, 2 ч. ложки шоколадної стружки, цукрова пудра до смаку.

Рецепт. Щойно зварену каву налити в шейкер, додати вишневий сік і згущене молоко, все перемішати. Можна додати цукрову пудру, але варто враховувати, що цукор уже міститься у згущеному молоці. Готову суміш налити в чашки, поверхню напою притрусити цукровою пудрою і шоколадною стружкою.

7. Кава з апельсиновим соком «Сонячна цитринка»

Інгредієнти: 2 ч. ложки натуральної свіжозмеленої кави, 150 мл води, 1 апельсин, 1 невеликий лимон, збиті вершки, цукор до смаку.

Рецепт. У 150 мл води зварити каву у будь-який способом. Якщо варили в турці, процідити і охолодити. З апельсина витиснути 1 столову ложку соку, а з лимона – 1 чайну ложку. У високу склянку влити кавову основу, туди додати сік лимона та апельсина і ретельно перемішати. На поверхню напою покласти шапочку зі збитих вершків і посипати цедрою апельсина. Подавати із соломинкою.

8. Медова кава

Інгредієнти: 200 мл свіжозвареної міцної чорної кави, 2 ч. ложки меду, 2 ст. ложки збитих вершків, 2 щіпки меленої кориці, лід.

Рецепт. Зварити у будь-який спосіб та охолодити каву, налити у високу склянку, додати мед, зверху викласти шапочку зі збитих вершків. Вершки посипати корицею.

9. Кавово-банановий смузі

Інгредієнти: 70 мл натуральної охолодженої кави, 50 мл молока, 0,5 банана, 100 г вершкового морозива, 1 ст. ложка тертого шоколаду.

Рецепт. Зварити будь-яким способом каву та повністю охолодити. Всі інгредієнти (крім шоколаду) покласти в чашу блендера і збити до однорідної маси з густою пінкою. Отриману суміш вилити у високу склянку, посипати тертим шоколадом.

10. Кавовий коктейль «Полуничне диво»

Інгредієнти: 100 мл міцної кави, 50 мл полуничного сиропу, 100 мл вершків, 100 мл полуничного пюре, збиті вершки.

Рецепт. Зварити міцну каву і охолодити. У чашу блендера влити вершки, холодну каву, полуничний сироп і полуничне пюре і збити до утворення однорідної маси. Отриману суміш вилити у високу склянку, зверху покласти збиті вершки. На шапочку з вершків покласти кілька кавових зерен чи свіжу полуничку. Подавати з соломинкою для коктейлю.

11. Кавовий десерт з ванільним морозивом

Інгредієнти: 40 мл холодної міцної кави, 4 кульки ванільного морозива, 4 курячих яйця, 80 мл молока, шоколадна крихта, цукор до смаку.

Рецепт. Приготувати міцну каву і охолодити її в холодильнику. Відокремити жовтки від білків. Жовтки покласти в блендер, додати молоко, цукор і збити суміш до утворення пишної піни. Додати в блендер охолоджену каву і перемішати. У десертну тарілку викласти кульки морозива і полити їх сумішшю з блендера. Прикрасити десерт шоколадною крихтою.