fbpx

Класичні деруни: рецепт та секрети приготування

Класичні деруни: рецепт та секрети приготування
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування

Якщо хочете порадувати своїх близьких смачною стравою, приготуйте їм деруни. Це рум’яні і пишні картопляні оладки, які зверху покриті хрусткою скоринкою. А всередині вони соковиті і ніжні. Їх швидко і легко готувати.

Традиційно це блюдо готується з тертої сирої картоплі з додаванням цибулі, часнику і яєць. Існують різні рецепти – з грибами, сиром і фаршем. 
 
Головне, що технологія приготування дуже проста: натерти картоплю і перемішати всі інгредієнти. Однак, як і у всіх рецептах, у цієї страви теж є свої секрети. 

Секрети приготування дерунів

Секрет №1: картопля

Вибирайте правильну картоплю для дерунів. Вона повинна бути з підвищеним вмістом крохмалю. 
 
Звертайте увагу на зрілі та міцні картоплини, які мають жовтувату серединку. Така картопля не тільки впливає на смакові якості, але також допоможе зберегти форму готових оладок. 
Молода картопля для дерунів не підходить через низький вміст крохмалю. 
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування

Секрет №2: як натирати

Натирати очищену картоплю потрібно на дрібній тертці по черзі з цибулею. Тоді суміш не потемніє. Можна картоплю перекрутити в м’ясорубці або в комбайні. Але вважається, що найсмачніші оладки виходять натертими вручну. 
Секрет №3: крохмаль
У готову картопляну суміш можна додати 1-2 столові ложки крохмалю. Це на той випадок, якщо ви сумніваєтеся в достатній кількості крохмалю в купленій картоплі. 
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування

Секрет №4: борошно

Якщо суміш вийшла рідкою, не варто додавати багато борошна, краще використовуйте крохмаль. Достатньо всього 1-2 ст.л. Інакше борошно може дати “гумовий” ефект, якщо її буде багато. 
Секрет № 5: спеції
Крім солі і чорного меленого перцю ви можете додати в готову суміш різні трави на ваш смак. Це посилить смак дерунів. 
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування

Секрет №6: як смажити

Готувати деруни необхідно на добре розігрітій чавунній або керамічній сковороді. Рослинна олія повинна покривати наполовину картопляну суміш. Тоді вони вийдуть хрусткими і рум’яними.
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування

Секрет №6: промокаємо серветками

Щоб деруни не були надто жирними, викладайте їх на паперові серветки. Вони вберуть зайвий жир. 

Рецепт класичних дерунів

Тепер, коли ми з вами знаємо основні секрети приготування, давайте спробуємо приготувати класичні деруни. 

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • Цибуля – 2-3 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Часник – 2-4 зубчики
  • Борошно (крохмаль) – 2 ст. л.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Сіль, чорний перець – за смаком
  • Олія – для смаження
Спосіб приготування:
За бажанням, в готову суміш перед смаженням, можна додати фарш, віджатий сир, гриби, а також інші інгредієнти на ваш смак. 
  1. Очистіть картоплю і натріть на дрібній тертці по-черзі з цибулею.
  2. Сік відіжміть і злийте.
  3. Яйця добре збийте і додайте сіль, перець, подрібнений часник.
  4. Все з’єднайте і ретельно перемішайте. Тепер можна сметани.
  5. Якщо консистенція вийшла густа, тоді борошно (крохмаль) не додавайте.
  6. Викладіть на добре розігріту сковороду з олією. Обсмажте з двох боків до утворення рум’яної скоринки. Не прикривайте кришкою сковороду.

Подають деруни гарячими, зі сметаною або соусом на ваш смак 😉 

Смачного!
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування
Класичні деруни: рецепт та секрети приготування