
Кус-кус – крупа, яку виготовляють із зерен твердої пшениці (durum) або проса.
Незвичайна крупа володіє багатьма корисними властивостями. Вони обумовлені складом продукту, в який входять:
- кальцій, магній і калій;
- цинк, мідь і марганець;
- фосфор, залізо і натрій;
- вітамін Е або токоферол;
- вітамін К;
- пантотенова і фолієва кислоти;
- вітаміни В1 і В2;
- піридоксин;
- жирні кислоти;
- нікотинова кислота РР;
- клітковина і зола;
- амінокислоти.
Харчова цінність і калорійність кус-куса
Калорійність кус-куса на 100 грам дорівнює 376 калоріях — це досить багато. Правда, в приготованому вигляді поживність кус-куса знижується до 112 калорій на 100 г, але його все одно не можна вважати абсолютно дієтичним продуктом.
Корисні властивості кус-куса
Насичений склад незвичайної крупи надає їй безліч корисних властивостей. Постійно присутній в раціоні кус-кус:
- сприяє позбавленню від запорів і нормалізує режим спорожнення кишечника;
- захищає стінки судин від утворення атеросклеротичних бляшок і знижує шкідливий холестерин;
- благотворно впливає на нервову систему завдяки наявності вітамінів групи В;
- зміцнює імунну систему і захищає організм від вірусів і інфекцій;
- позитивно впливає на суглоби — служить профілактикою артриту, остеопорозу, артрозу;
- перешкоджає утворенню ниркових каменів;
- покращує роботу серця і захищає від інфарктів та інсультів;
- надає тонізуючий і зміцнюючий вплив на волосся і шкірні покриви.
Продукт дуже легко засвоюється, в цьому полягає користь кус-куса на сніданок. Особливо каша рекомендована до вживання спортсменам, дітям та людям похилого віку.
ЯК ПРИГОТУВАТИ КУС-КУС
Ця дивовижна дрібна крупа – чемпіон за швидкістю і зручності приготування. Всього кілька хвилин і смачний гарнір буде на вашому столі. Просто запарьте кускус окропом у співвідношенні 1 обсяг крупи і 1,5-2 обсягу окропу. Закрийте ємність, в якій ви запарювати крупу кришкою і почекайте близько 5 хвилин. Потім відкрийте, додайте сіль, і оливкова олія. Кус-кус відмінно поєднується з овочами м’ясом і рибою а також ідеально підходить для приготування салатів, наприклад для арабського салату табуле з зеленню петрушки.
КУС-КУС З ОВОЧАМИ
Інгредієнти:
- болгарський перець – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- кус-кус – 200 г
- бульйон – 400 мл
- рослинна олія – 4 ст. ложки
- сіль – за смаком
Дрібно поріжте цибулю і моркву.
У сотейнику розігрійте олію, покладіть цибулю і моркву і смажте, помішуючи, на середньому вогні, близько 5-6 хвилин.
Дрібно наріжте перець. Додайте в сковороду до цибулі і моркви, смажте, помішуючи, до готовності всіх овочів (близько 5-7 хвилин).
Додайте в сотейник подрібнений часник і смажте 30 секунд. Влийте бульйон або воду, додайте сіль за смаком і доведіть до кипіння.
Додайте кус-кус. Перемішайте, зніміть сотейник з вогню, накрийте кришкою.
Коли кус-кус розпариться, прикрасьте зеленню петрушки і подавайте до столу.
