Кус-кус (кускус): корисні властивості, що це за крупа, рецепти приготування

Кус-кус (кускус): користь і шкода, що це за крупа, рецепти приготування
Кус-кус (кускус): користь і шкода, що це за крупа, рецепти приготування

Кус-кус – крупа, яку виготовляють із зерен твердої пшениці (durum) або проса.

Незвичайна крупа володіє багатьма корисними властивостями. Вони обумовлені складом продукту, в який входять:

  • кальцій, магній і калій;
  • цинк, мідь і марганець;
  • фосфор, залізо і натрій;
  • вітамін Е або токоферол;
  • вітамін К;
  • пантотенова і фолієва кислоти;
  • вітаміни В1 і В2;
  • піридоксин;
  • жирні кислоти;
  • нікотинова кислота РР;
  • клітковина і зола;
  • амінокислоти.

Харчова цінність і калорійність кус-куса

Калорійність кус-куса на 100 грам дорівнює 376 калоріях — це досить багато. Правда, в приготованому вигляді поживність кус-куса знижується до 112 калорій на 100 г, але його все одно не можна вважати абсолютно дієтичним продуктом.

Корисні властивості кус-куса

Насичений склад незвичайної крупи надає їй безліч корисних властивостей. Постійно присутній в раціоні кус-кус:

  • сприяє позбавленню від запорів і нормалізує режим спорожнення кишечника;
  • захищає стінки судин від утворення атеросклеротичних бляшок і знижує шкідливий холестерин;
  • благотворно впливає на нервову систему завдяки наявності вітамінів групи В;
  • зміцнює імунну систему і захищає організм від вірусів і інфекцій;
  • позитивно впливає на суглоби — служить профілактикою артриту, остеопорозу, артрозу;
  • перешкоджає утворенню ниркових каменів;
  • покращує роботу серця і захищає від інфарктів та інсультів;
  • надає тонізуючий і зміцнюючий вплив на волосся і шкірні покриви.

Продукт дуже легко засвоюється, в цьому полягає користь кус-куса на сніданок. Особливо каша рекомендована до вживання спортсменам, дітям та людям похилого віку.

ЯК ПРИГОТУВАТИ КУС-КУС

Ця дивовижна дрібна крупа – чемпіон за швидкістю і зручності приготування. Всього кілька хвилин і смачний гарнір буде на вашому столі. Просто запарьте кускус окропом у співвідношенні 1 обсяг крупи і 1,5-2 обсягу окропу. Закрийте ємність, в якій ви запарювати крупу кришкою і почекайте близько 5 хвилин. Потім відкрийте, додайте сіль, і оливкова олія. Кус-кус відмінно поєднується з овочами м’ясом і рибою а також ідеально підходить для приготування салатів, наприклад для арабського салату табуле з зеленню петрушки.

КУС-КУС З ОВОЧАМИ

Інгредієнти:

  • болгарський перець – 1 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • кус-кус – 200 г
  • бульйон – 400 мл
  • рослинна олія – 4 ст. ложки
  • сіль – за смаком
Спосіб приготування:

Дрібно поріжте цибулю і моркву.

У сотейнику розігрійте олію, покладіть цибулю і моркву і смажте, помішуючи, на середньому вогні, близько 5-6 хвилин.

Дрібно наріжте перець. Додайте в сковороду до цибулі і моркви, смажте, помішуючи, до готовності всіх овочів (близько 5-7 хвилин).

Додайте в сотейник подрібнений часник і смажте 30 секунд. Влийте бульйон або воду, додайте сіль за смаком і доведіть до кипіння.

Додайте кус-кус. Перемішайте, зніміть сотейник з вогню, накрийте кришкою.

Коли кус-кус розпариться, прикрасьте зеленню петрушки і подавайте до столу.

кус-кус з овочами
кус-кус з овочами

За матеріалами