fbpx

Лохина: користь, шкода та вплив на організм

Лохина: користь, шкода та вплив на організм
Лохина: користь, шкода та вплив на організм

Корисні властивості лохини

Лохина – справжня скарбниця вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин, що відповідають за правильне функціонування людського організму. Не дарма народи Півночі обов’язково включають цю ягоду в свій раціон.

Лохину можна назвати рекордсменкою за вмістом заліза.

Даний мікроелемент, що входить до складу ягоди, практично на 100% засвоюється організмом.

Також лохина є джерелом значної кількості вітаміну К1 (філлохіоніна), який бере участь в процесі згортання крові.

Багата ягода і фенольними сполуками – фізіологічно активними речовинами, які зміцнюють капіляри і затримують вітамін С в організмі (заощаджуючи його витрати).

Серед всіх лісових ягід, лохина займає перше місце по вмісту пектинів. Цінність данної речовини в тому, що вона виводтть з організму радіоактивні метали та сприяє моториці кишківника, а також є джерелом живлення для кишкової мікрофлори.

Вчені з США досліджували лохину і з’ясували, що ця ягода уповільнює старіння клітин мозку і захищає організм від шкідливого впливу радіації.

У народній медицині чай з сушених ягід лохини п’ють при захворюваннях сечового міхура і як засіб від проносів. А відвар листя ягоди є хорошим відхаркувальним засобом.

Антоціани, що входять, до її складу перешкоджають ослабленню пам’яті і відновлюють її мнемонічну функцію.

Лохина є одним з найкращих профілактичних засобів проти онкологічних, серцево-судинних захворюваннях, а також хвороби Альцгеймера.

Її сік нормалізує обмін речовин і покращує самопочуття при застуді. Одна порція соку лохини в день поповнить добову норму вітамінів.

У лохині містяться каротиноїди, які при тривалому і регулярному вживанні ягоди в їжу сприятливо впливають на зорові функції. Ягоду корисно їсти при глаукомі та інших захворюваннях очей.

У лохині міститься магній, завдяки якому вона діє на організм як заспокійливе.

Страви з чорниці: 7 простих рецептів приготування з фото

Ця смачна і корисна ягода зміцнює імунітет і заповнює запаси вітамінів в організмі. Вона корисна всім: дітям, дорослим, людям похилого віку, людям, ослабленим через хворобу.

Лохину рекомендується включати в раціон діабетикам. Вона не тільки покращує обмін речовин в тканинах, але і підсилює дію цукрознижуючих лікарських препаратів.

Ця блакитна ягідка виводить з організму шлаки і токсини. Вона сприятливим чином впливає на функції шлунково-кишкового тракту.

Сік лохини – джерело природних антиоксидантів. Він тонізує і зміцнює організм.

Відвари лохини корисно пити людям, із захворюваннями сечостатевої системи.

Свіжа ягода також широко застосовується завдяки своїм протимікробним властивостями. Її використовують як профілактичний засіб багатьох інфекційних захворювань, в числі яких дизентерія.

Також лохина допомагає при: ревматизмі, атеросклерозі, ентероколіті, гастриті, цинзі, ангіні, анемії, хворобах серця.

Шкода та протипоказання щодо вживання лохини

Лохина – ягода не алергенна, але вживати її у великих кількостях не слід. В іншому випадку ягода здатна викликати головний біль, нудоту, а іноді і блювоту.

Крім того, надмірна кількість антиоксидантів також може завдати організму шкоди. В даному випадку вони будуть погіршувати відновлення м’язів після фізичної роботи або ж пригнічувати засвоєння кальцію та цинку.

Протипоказанням до вживання в їжу лохини є дискінезія жовчних шляхів.

Вагітним лохину потрібно вживати з обережністю і невеликими порціями. В іншому випадку ягода може спровокувати алергію.

Годуючим матусям вживати лохину не рекомендується або ж обережно малими порціями, оскільки вона може стати причиною діатезу у немовляти.

Як вибрати і зберігати лохину?

Дозрівають плоди лохини до кінця літа. Купуючи лохину, зверніть увагу, щоб вона була щільна, міцна, рівномірного забарвлення, суха і з сизим нальотом.

Залежно від місця зростання і ступеня стиглості смак може варіюватися від солодкого до кислого. Перезрілі серпневі ягоди більш кислі, а липневі – солодкі.

Свіжа лохина зберігається в холодильнику до двох тижнів, заморожена – до року. Морозити ягоди потрібно, попередньо вимивши і обсушивши їх, а свіжі плоди досить просто перебрати від сміття.

Лохина добре вбирає запахи, тому в обох випадках зберігати її потрібно, дотримуючись принципів товарного сусідства.

Допускається і сушка ягід, але в цьому випадку продукт придатний лише для варіння компотів і приготування ягідно-трав’яних чаїв.

Ну що, переконалися, що лохина – це не просто смачна ягода, але і набір великої кількості поживних та корисних речовин? Якщо так, то вживайте на здоров’я, але з розумом. Будьте здорові!

За матеріалами