Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)

Пропонуємо урізноманітнити літнє меню на свіжому повітрі новими смаковими поєднаннями. Ділимося найцікавішими варіантами страв, які зможуть скласти гідну конкуренцію шашлику.

Сьомга в пікантному соусі



Складові:

  • Сьомга – 1 кг
  • Оливкова олія – ​​2 ст. л.
  • Лайм або лимон – 1 шт.
  • Сметана – 200 г
  • Часник – 2 зубчики
  • Чебрець – 1 ч. .
  • Сіль і чорний перець – за смаком
  • Зелень – 1 пучок

Спосіб приготування:

  1. Почистити рибу і ретельно промити її під водою. Розрізати тушку на рівні стейки товщиною не менше 3 см.
  2. Змастити кожен шматок риби оливковою олією, полити лимонним соком, посолити і поперчити. Присипати кожен шматочок невеликою кількістю чебрецю і дрібно нарубаною зеленню.
  3. Дати рибі постояти протягом 30 хвилин.
  4. Розкласти рибні стейки на решітку. Зверху на кожен шматочок можна покласти часточки лимона або лайма.
  5. Прожарити рибу на вугіллі протягом 20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
  6. Поки риба запікатиметься, в тарілку вилити сметану. До неї висипати подрібнений часник, чорний перець і сіль. Змішати інгредієнти до однорідного стану.
  7. Полити м’ясо соусом, присипати зеленню і подати на стіл разом з овочами.

    Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)
    Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)

Фаршировані перці

Складові:

  • Свіжий перець – 6 шт.
  • Консервована кукурудза – 250 г
  • Твердий сир – 200 г
  • Оливкова олія – ​​100 мл
  • Часник – 3-4 зубчики
  • Волоські горіхи – 20 г
  • Базилік і петрушка – 1 пучок

Спосіб приготування:

  1. Очистити волоські горіхи і подрібнити.
  2. Розрізати перці уздовж на половинки і очистити від насіння і м’якоті. Решта 2 перці нарізати невеликими кубиками.
  3. На великій тертці натерти твердий сир, а базилік дрібно порубати ножем.
  4. В окремому посуді об’єднати волоські горіхи, натертий на тертці твердий сир і кукурудзу. Висипати в масу подрібнений часник, нарізаний кубиками болгарський перець і порубаний базилік. Вилити в вміст оливкову олію і все ретельно перемішати.
  5. Отриманою начинкою нафарширувати половинки перців.
  6. Викласти блюдо на решітку і обсмажити на вугіллі протягом 10-15 хвилин.

Перед подачею на стіл перці прикрасити дрібно нарубаною петрушкою.

Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)
Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)

Креветки з овочами

Складові:

  • Креветки – 450 г
  • Суміш овочів (за бажанням) – 400-500 г
  • Свіжий імбир – 1 ст. л.
  • Соєвий соус – 3 ст. л.
  • Кріп – 1 пучок

Спосіб приготування:

  1. Креветки очистити від кишківника і панцира, а потім добре промити під струменем води.
  2. Взяти харчову фольгу і згорнути її два рази. Викласти на фольгу підготовлені овочі, можна як цілі, так і нарізані, і рівномірно розподілити по ним креветки.
  3. Додати в вміст подрібнений свіжий імбир і нарізаний кріп. Полити масу соєвим соусом.
  4. Загорнути кінці фольги і закріпити їх у вигляді конверта.
  5. Викласти блюдо на решітку і залишити запікатися на мангалі протягом 20 хвилин.

Перед подачею на стіл блюдо можна збризнути соком лимона.

Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)
Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)

Спаржева квасоля в беконі

Складові:

  • Спаржева квасоля – 200 г
  • Смужки бекону – 200-250 г
  • Оливкова олія – ​​2 ст. л.
  • Паприка – 1 ч. Л.
  • Чорний перець – ½ ч. Л.
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування:

  1. Ретельно промити під водою спаржу, а потім просушити паперовими серветками.
  2. Викласти в миску спаржеву квасолю, присипати невеликою кількістю солі, чорного перцю і паприки.
  3. Скропити квасолю оливковою олією і гарненько перемішати.
  4. Взяти стручок квасолі і загорнути його в смужку бекону. Таким чином підготувати всю квасолю.
  5. На решітку викласти сформовані з бекону і спаржі биточки. Поставити блюдо на мангал і залишити запікатися до тих пір, поки і квасоля, і бекон не придбають злегка підрум’янену скоринку.

Викласти блюдо в тарілку і подати на стіл.

Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)
Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)

Кукурудза з томатами і чебрецем

Складові:

  • Кукурудза – 6 шт.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Оливкова олія – ​​1 ст. л.
  • Чебрець – 1 ст. л.
  • Помідори – 1 кг
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування:

  1. У мисці з’єднати мед, чебрець, оливкову олію і сіль. Ретельно перемішати інгредієнти до однорідного стану.
  2. Розрізати кукурудзяні качани навпіл. Натерти їх отриманим соусом.
  3. На решітку викласти кукурудзу і обсмажити її на вугіллі протягом 10-15 хвилин, перевертаючи кожні 5 хвилин, щоб вона не пригоріла.
  4. Поки кукурудза запікатиметься, викласти томати в ємність і залити окропом. Почекати півхвилини, після чого зняти з них шкірку. Подрібнити м’якоть і посолити за смаком.

Зняти з мангала кукурудзу і розкласти її в тарілки. Зверху на качани рівномірним шаром розподілити томати і подати страву на стіл.

Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)
Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)

Баклажани з беконом

Складові:

  • Баклажани – 6 шт.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Кріп і петрушка – 1 великий пучок
  • Сіль і чорний перець – за смаком
  • Бекон – 250 г
  • Лаваш – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Вимити баклажани і надрізати кожен з них поперек на 1,5 см, не прорізаючи до самого кінця на 1,5 см.
  2. Посолити баклажани і залишити на 15 хвилин.
  3. Нарізати прямокутними шматочками бекон. Поперчити і приправити його паприкою і сіллю. Покласти в зроблені в баклажані надрізи шматочки бекону зі спеціями.
  4. Нанизати баклажани на шампури і відправити на мангал.
  5. Залишити блюдо запікатися на вугіллі на 15-20 хвилин.
  6. Як тільки баклажани і бекон стануть рум’яними, зняти їх з мангала і перекласти в посуд.

Присипати готову страву дрібно нарубаною зеленню. Подати на стіл разом з лавашем.

Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)
Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)

Смажені персики з розмарином і бальзамічним оцтом

Складові:

  • Персики – 600 г
  • Розмарин – 1 ст. л.
  • Бальзамічний оцет – 1 ст. л
  • Кориця – 1 ч. Л.
  • Мед – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Промити під водою персики. Розрізати їх навпіл і витягнути з них кісточки.
  2. Перекласти фрукти у велику миску, збризнути бальзамічним оцтом, полити медом і присипати корицею і розмарином.
  3. Рівномірним шаром розподілити персики по поверхні решітки і відправити запікатися на вугіллі протягом 10 хвилин.

Перекласти приготований десерт на тарілку і подати на стіл.

Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)
Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)

Запечені яблука

Складові:

  • Яблука – 5 шт.
  • Вівсяні пластівці – 100 г
  • Борошно – 50 г
  • Кокосове масло – 2 ст.л.
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Мед – 2 ст. л.
  • Насіння гарбуза – 1 ст. л.
  • Волоські горіхи – за смаком
  • Ізюм – за смаком
  • Цукрова пудра – для прикраси

Спосіб приготування:

  1. Вимити під водою яблука, видалити з них серцевину.
  2. В окремому посуді змішати сухі інгредієнти для страви. Додати до вівсяних пластівців, борошна, волоських горіхів, насіння і родзинок кокосове масло і мед. Ретельно перемішати вміст.
  3. Кожне яблуко нафарширувати отриманою начинкою. Загорнути окремо всі яблука в фольгу і викласти на решітку.
  4. Перемістити десерт на мангал і залишити там на 20-30 хвилин, поки яблука не стануть м’якими.
  5. Печені яблука перемістити в тарілку і присипати цукровою пудрою.

    Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)
    Не тільки шашлики: 8 класних страв на мангалі (рецепти)