
Пропонуємо урізноманітнити літнє меню на свіжому повітрі новими смаковими поєднаннями. Ділимося найцікавішими варіантами страв, які зможуть скласти гідну конкуренцію шашлику.
Сьомга в пікантному соусі
Складові:
- Сьомга – 1 кг
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Лайм або лимон – 1 шт.
- Сметана – 200 г
- Часник – 2 зубчики
- Чебрець – 1 ч. .
- Сіль і чорний перець – за смаком
- Зелень – 1 пучок
Спосіб приготування:
- Почистити рибу і ретельно промити її під водою. Розрізати тушку на рівні стейки товщиною не менше 3 см.
- Змастити кожен шматок риби оливковою олією, полити лимонним соком, посолити і поперчити. Присипати кожен шматочок невеликою кількістю чебрецю і дрібно нарубаною зеленню.
- Дати рибі постояти протягом 30 хвилин.
- Розкласти рибні стейки на решітку. Зверху на кожен шматочок можна покласти часточки лимона або лайма.
- Прожарити рибу на вугіллі протягом 20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
- Поки риба запікатиметься, в тарілку вилити сметану. До неї висипати подрібнений часник, чорний перець і сіль. Змішати інгредієнти до однорідного стану.
- Полити м’ясо соусом, присипати зеленню і подати на стіл разом з овочами.
Фаршировані перці
Складові:
- Свіжий перець – 6 шт.
- Консервована кукурудза – 250 г
- Твердий сир – 200 г
- Оливкова олія – 100 мл
- Часник – 3-4 зубчики
- Волоські горіхи – 20 г
- Базилік і петрушка – 1 пучок
Спосіб приготування:
- Очистити волоські горіхи і подрібнити.
- Розрізати перці уздовж на половинки і очистити від насіння і м’якоті. Решта 2 перці нарізати невеликими кубиками.
- На великій тертці натерти твердий сир, а базилік дрібно порубати ножем.
- В окремому посуді об’єднати волоські горіхи, натертий на тертці твердий сир і кукурудзу. Висипати в масу подрібнений часник, нарізаний кубиками болгарський перець і порубаний базилік. Вилити в вміст оливкову олію і все ретельно перемішати.
- Отриманою начинкою нафарширувати половинки перців.
- Викласти блюдо на решітку і обсмажити на вугіллі протягом 10-15 хвилин.
Перед подачею на стіл перці прикрасити дрібно нарубаною петрушкою.

Креветки з овочами
Складові:
- Креветки – 450 г
- Суміш овочів (за бажанням) – 400-500 г
- Свіжий імбир – 1 ст. л.
- Соєвий соус – 3 ст. л.
- Кріп – 1 пучок
Спосіб приготування:
- Креветки очистити від кишківника і панцира, а потім добре промити під струменем води.
- Взяти харчову фольгу і згорнути її два рази. Викласти на фольгу підготовлені овочі, можна як цілі, так і нарізані, і рівномірно розподілити по ним креветки.
- Додати в вміст подрібнений свіжий імбир і нарізаний кріп. Полити масу соєвим соусом.
- Загорнути кінці фольги і закріпити їх у вигляді конверта.
- Викласти блюдо на решітку і залишити запікатися на мангалі протягом 20 хвилин.
Перед подачею на стіл блюдо можна збризнути соком лимона.

Спаржева квасоля в беконі
Складові:
- Спаржева квасоля – 200 г
- Смужки бекону – 200-250 г
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Паприка – 1 ч. Л.
- Чорний перець – ½ ч. Л.
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Ретельно промити під водою спаржу, а потім просушити паперовими серветками.
- Викласти в миску спаржеву квасолю, присипати невеликою кількістю солі, чорного перцю і паприки.
- Скропити квасолю оливковою олією і гарненько перемішати.
- Взяти стручок квасолі і загорнути його в смужку бекону. Таким чином підготувати всю квасолю.
- На решітку викласти сформовані з бекону і спаржі биточки. Поставити блюдо на мангал і залишити запікатися до тих пір, поки і квасоля, і бекон не придбають злегка підрум’янену скоринку.
Викласти блюдо в тарілку і подати на стіл.

Кукурудза з томатами і чебрецем
Складові:
- Кукурудза – 6 шт.
- Мед – 1 ст. л.
- Оливкова олія – 1 ст. л.
- Чебрець – 1 ст. л.
- Помідори – 1 кг
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
- У мисці з’єднати мед, чебрець, оливкову олію і сіль. Ретельно перемішати інгредієнти до однорідного стану.
- Розрізати кукурудзяні качани навпіл. Натерти їх отриманим соусом.
- На решітку викласти кукурудзу і обсмажити її на вугіллі протягом 10-15 хвилин, перевертаючи кожні 5 хвилин, щоб вона не пригоріла.
- Поки кукурудза запікатиметься, викласти томати в ємність і залити окропом. Почекати півхвилини, після чого зняти з них шкірку. Подрібнити м’якоть і посолити за смаком.
Зняти з мангала кукурудзу і розкласти її в тарілки. Зверху на качани рівномірним шаром розподілити томати і подати страву на стіл.

Баклажани з беконом
Складові:
- Баклажани – 6 шт.
- Паприка – 1 ст. л.
- Кріп і петрушка – 1 великий пучок
- Сіль і чорний перець – за смаком
- Бекон – 250 г
- Лаваш – 1 шт.
Спосіб приготування:
- Вимити баклажани і надрізати кожен з них поперек на 1,5 см, не прорізаючи до самого кінця на 1,5 см.
- Посолити баклажани і залишити на 15 хвилин.
- Нарізати прямокутними шматочками бекон. Поперчити і приправити його паприкою і сіллю. Покласти в зроблені в баклажані надрізи шматочки бекону зі спеціями.
- Нанизати баклажани на шампури і відправити на мангал.
- Залишити блюдо запікатися на вугіллі на 15-20 хвилин.
- Як тільки баклажани і бекон стануть рум’яними, зняти їх з мангала і перекласти в посуд.
Присипати готову страву дрібно нарубаною зеленню. Подати на стіл разом з лавашем.

Смажені персики з розмарином і бальзамічним оцтом
Складові:
- Персики – 600 г
- Розмарин – 1 ст. л.
- Бальзамічний оцет – 1 ст. л
- Кориця – 1 ч. Л.
- Мед – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Промити під водою персики. Розрізати їх навпіл і витягнути з них кісточки.
- Перекласти фрукти у велику миску, збризнути бальзамічним оцтом, полити медом і присипати корицею і розмарином.
- Рівномірним шаром розподілити персики по поверхні решітки і відправити запікатися на вугіллі протягом 10 хвилин.
Перекласти приготований десерт на тарілку і подати на стіл.

Запечені яблука
Складові:
- Яблука – 5 шт.
- Вівсяні пластівці – 100 г
- Борошно – 50 г
- Кокосове масло – 2 ст.л.
- Кориця – 1 ч. л.
- Мед – 2 ст. л.
- Насіння гарбуза – 1 ст. л.
- Волоські горіхи – за смаком
- Ізюм – за смаком
- Цукрова пудра – для прикраси
Спосіб приготування:
- Вимити під водою яблука, видалити з них серцевину.
- В окремому посуді змішати сухі інгредієнти для страви. Додати до вівсяних пластівців, борошна, волоських горіхів, насіння і родзинок кокосове масло і мед. Ретельно перемішати вміст.
- Кожне яблуко нафарширувати отриманою начинкою. Загорнути окремо всі яблука в фольгу і викласти на решітку.
- Перемістити десерт на мангал і залишити там на 20-30 хвилин, поки яблука не стануть м’якими.
- Печені яблука перемістити в тарілку і присипати цукровою пудрою.