fbpx

НУТ — КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ та РЕЦЕПТИ СТРАВ З НУТУ

Нут — корисні властивості та рецепти страв
Нут — корисні властивості та рецепти страв

У цього цікавого продукту є ще кілька назв: баранячий або турецький горох, нахат, шиш і міхурник. Страви з нуту — гордість східної, зокрема, арабської, кухні.

Нут – високоякісний легкозасвоюваний білок рослинного походження, який ставлять в один ряд з білком птиці і деяких м’ясних продуктів.Нут є одним з основних продуктів харчування веганів, вегетаріанців, сироїдів і всіх, хто з яких-небудь причин не вживає в їжу м’ясо. Клітковина, у великій кількості міститься в нуті, сприяє м’якому очищенню кишківника, виведенню шлаків, служить профілактикою запорів.

Завдяки високому вмісту заліза,нут корисний жінкам. Мінеральні солі заліза витрачаються в великих кількостях під час вагітності, годування грудьми і при менструаціях. Нут запобігає розвитку анемії, стимулює вироблення гемоглобіну.

Харчова цінність нуту

До складу нуту входять 18 амінокислот, в тому числі всі незамінні.

Нут містить вітаміни: В1, В2, РР, В5, В6, В9, С, А, Е, К, бета-каротин, холін; макро- і мікроелементи: калій, фосфор, магній, кальцій, залізо, натрій, марганець, цинк, мідь. У нуті присутні ізофлавони.

Смачні та корисні рецепти з нуту.

Як приготувати нут: рекомендації з різних куточків світу

Приготування обіду або вечері з баранячого гороху може перетворитися на захопливу кулінарну подорож. Наприклад, фалафель — одна з найсмачніших нутових закусок — походить із Єгипту. Цією їжею замінювали м’ясо місцеві християни, копти, під час посту. Водночас фалафель — національна страва сусіднього Ізраїлю. У сучасному світі смажені в олії кульки з бобів подають у тисячах закусочних. Таку їжу обожнюють і вегетаріанці, і прихильники традиційного стилю харчування.

Фалафель рецепт
Фалафель рецепт

Готувати фалафель зовсім нескладно. Замочіть на ніч нут (воду бажано, але не обов’язково, кілька разів змінити), подрібніть його на м’ясорубці. Блендер використовувати не рекомендується: буде невідповідна текстура. В отриману масу додайте сухі спеції — різні види перцю, сіль, коріандр, зіру, сушені трави. Сформуйте кульки завбільшки із м’ячик для настільного тенісу, обсмажте у великій кількості олії до коричневої скоринки. Подавати це чудо потрібно зі свіжими й маринованими овочами, різними соусами, помістивши все в піту або лаваш. Саме так ласували фалафель на вулицях стародавнього Єрусалиму.

Хумус – це традиційна закуска з вареного нуту (турецького гороху), яка є дуже популярною на Близькому Сході. До неї додаються різні масла, горіхи і спеції. Хумус можна легко приготувати вдома.

РЕЦЕПТ ХУМУСУ

Інгредієнти:

Рецепт приготування:

  1. Сухі зерна нуту замочіть на кілька годин у великій кількості холодної води. За бажанням, можете залишити на всю ніч. Таким чином, нут стане ще м’якше.
  2. Із зерен нуту зніміть тонку шкірку. Зробити це можна так: рідина, в якій відварювався нут, треба злити в окрему ємність, відкинути на друшляк і промити крижаною водою. Від різниці температур шкірка сама відокремиться від горошин.
  3. Очищений нут подрібніть в блендері або кухонному комбайні. До пюре додайте лимонний сік, тахини, сіль з часником і 100 мілілітрів води, що залишилася після варіння. Поступово додавайте до пюре оливкова олія і перемішайте.
  4. Поліпшити смак хумусу можна за допомогою різноманітних спецій. До закуски ідеально підходить паприка, кмин, обсмажений часник і мелений чорний перець
  5. Готову страву посипати подрібненою зеленню петрушки або кедровими горішками.
РЕЦЕПТ ХУМУСУ
РЕЦЕПТ ХУМУСУ

РЕЦЕПТИ СТРАВ З НУТУ

Нут поєднують із м’ясом — яловичиною або бараниною. Виходить дуже смачно й ситно. Основа, як і в попередніх рецептах, — вимочений за ніч турецький горох.

Нут потрібно додати в м’ясний соус. Для того, щоби його приготувати, півкілограма нежирної яловичини поріжте невеликими шматочками, обсмажте на олії. Додайте порубану цибулю, часник. Тушіть хвилин 10. Потім додайте кілька свіжих томатів, очищених від шкірки (взимку можна замінити томатною пастою в потрібній кількості), нут, залийте водою або бульйоном. Тушіть 45–50 хвилин. Подрібніть кілька зубчиків часнику й зелень. Додайте їх у м’ясний соус за 5 хвилин до готовності. Перед подачею дайте страві постояти 10 хвилин.

САЛАТ З НУТОМ ТА ОВОЧАМИ

Нут чудово поєднується з овочами. В готовий нут додати огірок, помідор, зелену цибулю, оливкову олію та сік лимона. Смачного!