
Щороку нам хочеться дивувати і балувати близьких. Пропонуємо подати на новорічний стіл класичні салати в абсолютно новому прочитанні і нові яскраві салати з морепродуктами і фруктовими нотками.
Наприклад, “оселедець під шубою” буде складатися всього з 3 шарів без майонезу, але з подачею на скибочках відвареного буряка. “Олів’є” заграє новими фарбами з додаванням слабосоленої сьомги, яблук і авокадо, а “крабовий” салат красиво викладемо в порційні стакани і спробуємо нову, оригінальну заправку з соком лайма.
Також оригінальною прикрасою столу стане святковий салат з креветками і ананасами, а також салат з теплою курячою печінкою і гранатовими зернами. Поспішайте спробувати!
Новорічний салат з креветками і ананасами
Складові:
- Очищені креветки – 600 г
- Текіла 250 мл – + 1 ст. л.
- Стиглий ананас 1 шт.
- Оливкова олія – 125 мл
- Терта цедра лайма – 1 ч. л.
- Сік лайма – 2 ст. л.
- Солодкий червоний перець – 1 шт.
- Солодкий жовтий перець – 1 шт.
- Петрушка – кілька гілочок
- Вода – 500 мл
- Сіль, перец – по смаку
Приготування:
Готуємо креветки: змішуємо 250 мілілітрів текіли, 2 столові ложки морської солі і 250 мілілітрів води. Маринуємо в цьому соусі креветки приблизно 10 хвилин, блюдо накриваємо кришкою. Потім виймаємо креветки, маринад, що залишився, змішуємо з 250 мл води і переливаємо в більшу сковороду, доводимо до кипіння. Варимо в цьому соусі креветки приблизно 1 хвилину, знімаємо з вогню, тримаємо 10 хвилин креветки в останньому соусі і потім охолоджуємо.
Готуємо ананаси: розкладаємо по тарілці скибочки ананаса, поливаємо їх 60 мілілітрів оливкової олії і посипаємо морською сіллю.
Готуємо заправку: збиваємо цедру і сік лайма з залишками масла, додаємо столову ложку текіли.
Збираємо салат: змішуємо порізаний солодкий перець, креветки, дрібно порізану петрушку і салатну заправку. Викладаємо салат поверх ананасів, прикрашаємо зеленню.

Салат “Оселедець на шубі”
Складові:
- Слабосолоний оселедець – 1 шт.
- Відварений буряк – 2 шт.
- Відварені яйця – 2 шт.
- Вершкове масло – 50 г
- Лимон – 0,5 шт.
- Зелена цибуля – 0,5 пучка
- Сіль, перец – по смаку
Приготування:
Готуємо оселедець: розбираємо на філе, видаляємо дрібні кісточки і нарізаємо шматочками. Дрібно нарізаємо зелену цибулю і змішуємо з оселедцем.
Готуємо шари: буряк очищаємо і нарізаємо тонкими скибочками, кулінарним кільцем вирізаємо однакові кружечки. Яйця очищаємо, тремо на тертці, розтираємо виделкою з вершковим маслом, сіллю і перцем.
Збираємо салат: на бурякову скибочку викладаємо яєчний шар, зверху – шматочки риби з зеленою цибулею, декоруємо часточкою лимона.

Читайте також: Підбірка салатів на Новий рік 2018: ТОП-6 святкових рецептів
Салат “Олів’є” з малосольною сьомгою
Складові:
- Картопля – 2 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Маринований огірок – 1-2 шт.
- Свіжий огірок – 1 шт.
- Малосольна сьомга – 100 г
- Консервований горошок – 5 ст. л.
- Яблуко – 5 шт.
- Подрібнена червона цибуля – 1 ст. л.
- Сметана – 5 ст. л.
- Майонез – 2-3 ст. л.
- Гірчиця, сіль, перець – по смак
Приготування:
Готуємо овочі: промиваємо картоплю і моркву, відварюємо до готовності. Остуджуємо і дрібно нарізаємо.
Готуємо інші інгредієнти: яйця відварюємо і дрібно нарізаємо. Очищаємо яблука від шкірки, нарізаємо кубиками. Подрібнюємо сьомгу, додаємо горошок і порізану цибулю.
Збираємо салат: робимо заправку з сметани або домашнього майонезу, солі і перцю з гірчицею за смаком. Змішуємо всі інгредієнти з заправкою. Подаємо в порційних склянках або викладаємо на тарілки з допомогою кулінарного кільця.

Салат з крабовим м’ясом, без майонезу
Складові:
- Крабове м’ясо – 200 г
- Томати черрі – 7 шт.
- Авокадо – 1 шт.
- Кукурудза – 200 г
- Лайм – 0,5 шт.
- Петрушка – по смаку
- Оливкова олія – за смаком
- Сіль – за смаком
Приготування:
Готуємо інгредієнти: нарізаємо черрі четвертинками, авокадо – кубиками.
Готуємо заправку: змішуємо оливкову олію, сік лайма, сіль.
Збираємо салат: змішуємо авокадо, томати, кукурудзу, петрушку і крабове м’ясо. Заправляємо крабовий салат і подаємо.

Теплий салат з курячою печінкою
Складові:
- Сметана 20% – 120 г
- Сир – 100 г
- Перепелине яйце – 6 шт.
- Томати черрі – 200 г
- Редис – 250 г
- Свіжий огірок – 100 г
- Шніт-цибуля – 30 г
- Куряча печінка – 300 г
- Зерна гранату – 60 г
- Масло оливкове – 20 мл
- Салат корн – 50 г
- Сіль, перець – по смаку
Приготування:
Готуємо яйця: відварюємо їх 5 хвилин, очищаємо, нарізаємо четвертинками.
Готуємо інші інгредієнти: нарізаємо соломкою редис і свіжий огірок, а черрі – половинками. Сир і шніт-цибулю нарізаємо, гранат розбираємо на зерна.
Готуємо печінку: обвалюємо її в невеликій кількості солі і перцю, обсмажуємо приблизно 5 хвилин в суміші оливкової олії та вершкового масла на сильному вогні.
Збираємо салат: змішуємо в мисці редис, огірки, яйця і сир, заправляємо сметаною. Викладаємо на тарілку корн, поверх – сметанну суміш, навколо – половинки томатів і теплу печінку скибочками. Посипаємо зернами граната і зеленою цибулею.
