
Гречка — це смачна, корисна і недорога крупа, яку зовсім неважко готувати. Вона багата вітамінами, мікроелементами і харчовими волокнами, що сприяє швидкому насиченню. Таку кашу можна подати як гарнір до риби або м’яса, а також відтінити її смак, приготувавши оригінальну підливу до гречки. Нижче будуть наведені найбільш прості і доступні рецепти.
Класична підлива до гречки з м’ясом
Традиційно гречку поєднують з м’ясом, і щоб зробити підливу ситна і смачна, можна брати свинину, яловичину або телятину.
Для страви потрібно:
- 500 г м’яса;
- цибулина;
- часникові зубки;
- трохи томатної пасти;
- сіль і відповідні приправи;
- склянку кип’яченої води.
Послідовність роботи:
- Помити м’ясо, нарізати смужками або кубиками, посипати сіллю, спеціями і підсмажити на сковорідці до золотистого кольору.
- Почистити цибулю і часник, подрібнити, додати до м’яса і смажити до м’якості овочів.
- Розвести томатну пасту в кип’яченій воді, додати в підливку, накрити кришкою і тушкувати до готовності.
Коли м’ясо стане м’яким, викласти готову масу в тарілки з крупою, посипати порції зеленню і подати до столу.
Овочеве доповнення до гарніру
Якщо в холодильнику зовсім немає м’яса, можна доповнити гречку овочевим асорті.
Підлива до гречки без м’яса робиться з таких продуктів:
- кабачок або баклажан;
- цибуля;
- морква;
- болгарський перець;
- часник;
- сіль і приправи;
- соковиті помідори;
- улюблена зелень.
Процес приготування:
- Помити кабачок або баклажан, порізати кубиками і відправити обсмажуватися.
- Очистити і подрібнити цибулю, часник, болгарський перець і моркву, додати їх в сковороду і продовжити смажити.
- Коли овочі будуть готові, порізати кубиками помідори, порубати зелень і додати в сковороду. Після цього посипати страву сіллю, приправами і тушити під кришкою до готовності.
Готуємо з фаршу
Чудово доповнить відварну гречку підливка з фаршу з ароматним базиліком і родзинками.
Для приготування знадобиться:
- 400 г фаршу з будь-якого м’яса;
- ріпчаста цибуля;
- часник;
- помідори;
- жменю родзинок;
- пучок базиліка;
- сіль і приправи.
Процес роботи:
- Викласти фарш у сковороду, посолити, приправити спеціями і трохи обсмажити.
- Додати до м’яса подрібнену цибулю, часник і продовжити готування, поки фарш не стане розсипчастим.
- Натерти на тертці очищені від шкірки помідори і додати в блюдо. При необхідності, долити трохи води.
- За кілька хвилин до готовності додати до підливки порізаний базилік і попередньо промитий ізюм. Після цього протушкувати страву під кришкою ще трохи.
ПІДЛИВА З КУРЯЧИМ ФІЛЕ
ІНГРЕДІЄНТИ:
✓ Куряче філе – 1 шт.,
✓ цибуля – 1 шт.,
✓ часник – 1 зуб. (за бажанням),
✓ вершки – 150 мл,
✓ італійські трави,
ПРИГОТУВАННЯ:
На розігріту сковороду покладіть куряче філе, обсмажте, додайте нарізану цибулю, перемішайте.
Коли м’ясо буде майже готове, залийте вершками, додати подрібнений часник, трави, сіль і перець, потушкуйте ще хвилин п’ять і знімайте з вогню.
ОВОЧЕВА ПІДЛИВА
ІНГРЕДІЄНТИ:
✓ солодкий болгарський перець,
✓ кабачок,
✓ стебло селери,
✓ гарбуз,
✓ 400 грамів помідорів,
✓ томатна паста,
✓ дві цибулини,
✓ лавровий лист,
✓ запашний і мелений перець,
✓ базилік,
✓ розмарин,
✓ чебрець,
✓ часник,
✓ оливкова олія,
✓ вода.
ПРИГОТУВАННЯ:
У сотейник налийте олію, розігрійте. Всі овочі наріжте кубиками приблизно однакового розміру.
Помістіть в сотейник, добре перемішайте, залиште на маленькому вогні, накривши кришкою.
Час від часу перемішуйте, якщо потрібно – доливайте воду.
Коли всі овочі стануть м’якими, додайте туди томатну пасту, приправи, сіль, перець, часник. Час приготування приблизно сорок хвилин.
Грибна підлива до гречки
ІНГРЕДІЄНТИ
-
1 ст. ложка оливкової олії
-
3 зубки часнику
-
1 невелика цибулина
-
200 г печериць або відварених лісових грибів
-
150 мл томатного соусу
-
свіжий кріп або петрушка до смаку
ПРИГОТУВАННЯ
- Обсмажити в олії подрібнений часник і цибулю, додати порізані гриби.
- Тушкувати до готовності грибів, додати томатний соус і порізану зелень.
Підлива з кабачками до гречки
ІНГРЕДІЄНТИ
-
5 ст. ложок оливкової олії
-
3 невеликих кабачки цукіні
-
2 цибулини
-
1 зубчик часнику
-
2 болгарських перців
-
150 мл жирних вершків
-
100 твердого сиру
-
сіль, мелений перець до смаку
ПРИГОТУВАННЯ
- Нагріти оливкову олію у великій пательні на середньому вогні. Додати порізані кубиками цукіні та перець і швидко обсмажити до появи золотистого кольору. Викласти з пательні на тарілку.
- У пательню покласти порізану дрібно цибулю і часник, обсмажити до золотистого кольору. Додати вершки і тушкувати, поки соус не випарується на одну третину. Додати у вершковий соус тушковані цукіні та перець, посолити, поперчити. Ретельно перемішати і прогріти.