Підлива до гречки (з фаршем, грибами, овочева) — 7 рецептів приготування

Підлива до гречки (з фаршем, грибами, овочева) — 7 рецептів приготування
Підлива до гречки (з фаршем, грибами, овочева) — 7 рецептів приготування

Гречка — це смачна, корисна і недорога крупа, яку зовсім неважко готувати. Вона багата вітамінами, мікроелементами і харчовими волокнами, що сприяє швидкому насиченню. Таку кашу можна подати як гарнір до риби або м’яса, а також відтінити її смак, приготувавши оригінальну підливу до гречки. Нижче будуть наведені найбільш прості і доступні рецепти.

Класична підлива до гречки з м’ясом

Традиційно гречку поєднують з м’ясом, і щоб зробити підливу ситна і смачна, можна брати свинину, яловичину або телятину.

Для страви потрібно:

  • 500 г м’яса;
  • цибулина;
  • часникові зубки;
  • трохи томатної пасти;
  • сіль і відповідні приправи;
  • склянку кип’яченої води.

Послідовність роботи:

  • Помити м’ясо, нарізати смужками або кубиками, посипати сіллю, спеціями і підсмажити на сковорідці до золотистого кольору.
  • Почистити цибулю і часник, подрібнити, додати до м’яса і смажити до м’якості овочів.
  • Розвести томатну пасту в кип’яченій воді, додати в підливку, накрити кришкою і тушкувати до готовності.

Коли м’ясо стане м’яким, викласти готову масу в тарілки з крупою, посипати порції зеленню і подати до столу.

Овочеве доповнення до гарніру

Якщо в холодильнику зовсім немає м’яса, можна доповнити гречку овочевим асорті.

Підлива до гречки без м’яса робиться з таких продуктів:

  • кабачок або баклажан;
  • цибуля;
  • морква;
  • болгарський перець;
  • часник;
  • сіль і приправи;
  • соковиті помідори;
  • улюблена зелень.

Процес приготування:

  • Помити кабачок або баклажан, порізати кубиками і відправити обсмажуватися.
  • Очистити і подрібнити цибулю, часник, болгарський перець і моркву, додати їх в сковороду і продовжити смажити.
  • Коли овочі будуть готові, порізати кубиками помідори, порубати зелень і додати в сковороду. Після цього посипати страву сіллю, приправами і тушити під кришкою до готовності.

Готуємо з фаршу

Чудово доповнить відварну гречку підливка з фаршу з ароматним базиліком і родзинками.

Для приготування знадобиться:

  • 400 г фаршу з будь-якого м’яса;
  • ріпчаста цибуля;
  • часник;
  • помідори;
  • жменю родзинок;
  • пучок базиліка;
  • сіль і приправи.

Процес роботи:

  • Викласти фарш у сковороду, посолити, приправити спеціями і трохи обсмажити.
  • Додати до м’яса подрібнену цибулю, часник і продовжити готування, поки фарш не стане розсипчастим.
  • Натерти на тертці очищені від шкірки помідори і додати в блюдо. При необхідності, долити трохи води.
  • За кілька хвилин до готовності додати до підливки порізаний базилік і попередньо промитий ізюм. Після цього протушкувати страву під кришкою ще трохи.

ПІДЛИВА З КУРЯЧИМ ФІЛЕ

ІНГРЕДІЄНТИ:

✓ Куряче філе – 1 шт.,

✓ цибуля – 1 шт.,

✓ часник – 1 зуб. (за бажанням),

✓ вершки – 150 мл,

✓ італійські трави,

ПРИГОТУВАННЯ:

На розігріту сковороду покладіть куряче філе, обсмажте, додайте нарізану цибулю, перемішайте.

Коли м’ясо буде майже готове, залийте вершками, додати подрібнений часник, трави, сіль і перець, потушкуйте ще хвилин п’ять і знімайте з вогню.

ОВОЧЕВА ПІДЛИВА

ІНГРЕДІЄНТИ:

✓ солодкий болгарський перець,

✓ кабачок,

✓ стебло селери,

✓ гарбуз,

✓ 400 грамів помідорів,

✓ томатна паста,

✓ дві цибулини,

✓ лавровий лист,

✓ запашний і мелений перець,

✓ базилік,

✓ розмарин,

✓ чебрець,

✓ часник,

✓ оливкова олія,

✓ вода.

ПРИГОТУВАННЯ:

У сотейник налийте олію, розігрійте. Всі овочі наріжте кубиками приблизно однакового розміру.

Помістіть в сотейник, добре перемішайте, залиште на маленькому вогні, накривши кришкою.

Час від часу перемішуйте, якщо потрібно – доливайте воду.

Коли всі овочі стануть м’якими, додайте туди томатну пасту, приправи, сіль, перець, часник. Час приготування приблизно сорок хвилин.

Грибна підлива до гречки

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 ст. ложка оливкової олії

  • 3 зубки часнику

  • 1 невелика цибулина

  • 200 г печериць або відварених лісових грибів

  • 150 мл томатного соусу

  • свіжий кріп або петрушка до смаку

ПРИГОТУВАННЯ

  • Обсмажити в олії подрібнений часник і цибулю, додати порізані гриби.
  • Тушкувати до готовності грибів, додати томатний соус і порізану зелень.

Підлива з кабачками до гречки

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 5 ст. ложок оливкової олії

  • 3 невеликих кабачки цукіні

  • 2 цибулини

  • 1 зубчик часнику

  • 2 болгарських перців

  • 150 мл жирних вершків

  • 100 твердого сиру

  • сіль, мелений перець до смаку

ПРИГОТУВАННЯ

  • Нагріти оливкову олію у великій пательні на середньому вогні. Додати порізані кубиками цукіні та перець і швидко обсмажити до появи золотистого кольору. Викласти з пательні на тарілку.
  • У пательню покласти порізану дрібно цибулю і часник, обсмажити до золотистого кольору. Додати вершки і тушкувати, поки соус не випарується на одну третину. Додати у вершковий соус тушковані цукіні та перець, посолити, поперчити. Ретельно перемішати і прогріти.