fbpx

Рецепт хлібного квасу

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 голосів, оцінка: 5,00 із 5)
Loading...
Kvass (Kvas) in a transparent mug, a jug and rye bread

Що може бути краще в спеку, ніж холодний, освіжаючий квас з житнього хліба? Цей божественний напій люблять дорослі і діти, але мало хто наважується приготувати його в домашніх умовах. І дуже даремно. Адже домашній квас в рази краще магазинного. Та й бочковий, той, що на кожному перехресті продають, і поруч не стояв.

Хлібний квас в домашніх умовах

Сьогодні «Коліжанка» Розповість всі тонкощі створення незаперечного напою з пишною піною і бульбашками. Ви навчитеся готувати справжній хлібний квас з вічної закваски без дріжджів.

Житній квас дуже корисний продукт. Він сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракту і стан серцево-судинної системи. Бадьорить, тонізує і добре втамовує спрагу. Рецепт хлібного квасу дуже простий. Щоб приготувати напій, знадобляться сухарі з чорного хліба, цукор і вода.

 

Готувати квас потрібно тільки в посуді, яка не піддається окисленню. Це може бути емальована каструля або ємність з нержавіючої сталі. Також підійде скляна трилітрова банка. Щоб квас вийшов ігристим, додайте в закваску родзинки, він наситить квас бульбашками вуглекислого газу.

Розм’яклі сухарі (закваску) не викидати. Додайте до них нову порцію підсушеного хліба, цукор, родзинки і залийте чистою водою. Через 12 годин отримаємо нову порцію освіжаючого напою.

Якщо ви не збираєтесь робити нову порцію квасу, зберігайте закваску в холодильнику в скляній ємності. У кришці зробіть невеликі отвори, щоб закваска «дихала». Періодично підгодовуйте її цукром і перемішуйте. Перед приготуванням квасу закваску потрібно дістати, додати цукор і дати постояти 3-4 години при кімнатній температурі.

СКЛАДОВІ

  • 300 г житнього хліба (чорного)
  • 3-4 л води
  • 10-15 ст. л цукру
  • 2 ст. л. родзинок

 

Приготування

  1. Нарізати хліб шматочками і підсушити в духовці до рум’яної скоринки. Стежити, щоб сухарі не підгоріли, інакше квас буде гірчити.
  2. Охолоджені сухарі перекласти в ємність, в якій будете готувати квас.
  3. Скип’ятити воду і розчинити в ній цукор. Остудити і залити сухарі. Додати родзинки.
  4. Накрити ємність бавовняною серветкою або марлею і залишити для бродіння. Через 24 години сухарі почнуть пінитися і піднімуться вгору. Якщо цього не відбулося, значить, хліб був не дуже хорошої якості, доведеться додати в закваску дріжджі.
    Змішати 2 ст. л. набряклих сухарів і 0,5 води. Додати 1 ст. л. цукру і 5 г дріжджів. Перемішати і дати суміші набрякнути. Потім перелити її в хлібну закваску.
  5.  Після того як сухарі спіняться і піднімуться вгору, квас буде готовий через 2-4 дні.
  6. Готовий квас злити з ємності і процідити через 3 шари марлі. Охолодити і можна насолоджуватися відмінним напоєм власного приготування!
  7. Всю закваску не викидати. Залишити половину, додати свежепідсушених сухарів, 4 ст. л. цукру і 1 ст. л. родзинок. Залити водою і залишити на ніч. На ранок нова порція квасу буде готова. Повторювати процес до тих пір, поки буде бажання готувати квас.Автор рецепту Олександра Дяченко
завантаження...

Be the first to comment

Напишіть відгук