fbpx

Рецепт хлібного квасу

Kvass (Kvas) in a transparent mug, a jug and rye bread

Що може бути краще в спеку, ніж холодний, освіжаючий квас з житнього хліба? Цей божественний напій люблять дорослі і діти, але мало хто наважується приготувати його в домашніх умовах. І дуже даремно. Адже домашній квас в рази краще магазинного. Та й бочковий, той, що на кожному перехресті продають, і поруч не стояв.

Хлібний квас в домашніх умовах

Сьогодні «Коліжанка» Розповість всі тонкощі створення незаперечного напою з пишною піною і бульбашками. Ви навчитеся готувати справжній хлібний квас з вічної закваски без дріжджів.

Житній квас дуже корисний продукт. Він сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракту і стан серцево-судинної системи. Бадьорить, тонізує і добре втамовує спрагу. Рецепт хлібного квасу дуже простий. Щоб приготувати напій, знадобляться сухарі з чорного хліба, цукор і вода.

 

Готувати квас потрібно тільки в посуді, яка не піддається окисленню. Це може бути емальована каструля або ємність з нержавіючої сталі. Також підійде скляна трилітрова банка. Щоб квас вийшов ігристим, додайте в закваску родзинки, він наситить квас бульбашками вуглекислого газу.

Розм’яклі сухарі (закваску) не викидати. Додайте до них нову порцію підсушеного хліба, цукор, родзинки і залийте чистою водою. Через 12 годин отримаємо нову порцію освіжаючого напою.

Якщо ви не збираєтесь робити нову порцію квасу, зберігайте закваску в холодильнику в скляній ємності. У кришці зробіть невеликі отвори, щоб закваска «дихала». Періодично підгодовуйте її цукром і перемішуйте. Перед приготуванням квасу закваску потрібно дістати, додати цукор і дати постояти 3-4 години при кімнатній температурі.

СКЛАДОВІ

  • 300 г житнього хліба (чорного)
  • 3-4 л води
  • 10-15 ст. л цукру
  • 2 ст. л. родзинок

 

Приготування

  1. Нарізати хліб шматочками і підсушити в духовці до рум’яної скоринки. Стежити, щоб сухарі не підгоріли, інакше квас буде гірчити.
  2. Охолоджені сухарі перекласти в ємність, в якій будете готувати квас.
  3. Скип’ятити воду і розчинити в ній цукор. Остудити і залити сухарі. Додати родзинки.
  4. Накрити ємність бавовняною серветкою або марлею і залишити для бродіння. Через 24 години сухарі почнуть пінитися і піднімуться вгору. Якщо цього не відбулося, значить, хліб був не дуже хорошої якості, доведеться додати в закваску дріжджі.
    Змішати 2 ст. л. набряклих сухарів і 0,5 води. Додати 1 ст. л. цукру і 5 г дріжджів. Перемішати і дати суміші набрякнути. Потім перелити її в хлібну закваску.
  5.  Після того як сухарі спіняться і піднімуться вгору, квас буде готовий через 2-4 дні.
  6. Готовий квас злити з ємності і процідити через 3 шари марлі. Охолодити і можна насолоджуватися відмінним напоєм власного приготування!
  7. Всю закваску не викидати. Залишити половину, додати свежепідсушених сухарів, 4 ст. л. цукру і 1 ст. л. родзинок. Залити водою і залишити на ніч. На ранок нова порція квасу буде готова. Повторювати процес до тих пір, поки буде бажання готувати квас.Автор рецепту Олександра Дяченко