Що покласти до пасти: 10 найкращих рецептів соусів до макаронів

Що покласти до пасти: 10 найкращих рецептів соусів до макаронів

Макарони – просто знахідка для гурманів, які люблять різноманітність, адже, опанувавши азами та загальними принципами приготування соусів для них, можна щораз тішити своїх близьких новими й несподіваними рецептами.

Запам’ятайте кілька головних правил приготування соусів до макаронів

  • Соус, який додається до макаронів, повинен бути гарячим.
  • Готувати соус найкраще у глибокій пательні з кришкою.
  • Ідеальна макаронного соусу – оливкова олія (цілком згодиться і соняшникова, але смак буде зовсім не той).
  • Алгоритм приготування соусів для макаронів такий: розігріти оливкову олію, обсмажити цибулю і часник, додати основні інгредієнти (овочі, м’ясо, рибу), заправити вершками, томатами або готовим томатним соусом, додати сіль, спеції.

1. Сметанний соус для макаронів з грибами і фаршем

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 200 г свіжих печериць

  • 200 г яловичого або телячого фаршу

  • 1 ріпчаста цибулина

  • 4 зубці часнику

  • 200 мл сметани

  • 100 г твердого сиру

  • сіль, перець, свіжа зелень або сушені трави до смаку

ПРИГОТУВАННЯ

  • Обсмажити в оливковій олії часник, цибулю, порізані невеликими шматочками гриби та фарш.
  • Коли фарш повністю змінить колір, посолити і добре вимішати, щоб він не злипнувся котлетою. Через 5 хвилин додати сметану, перець та зелень, закип’ятити, зняти з вогню.
  • Додати макарони, вимішати, викласти на широку таріль, щедро посипати тертим сиром.

2. Вершковий соус для макаронів

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 200 мл жирних вершків

  • 3 ст. ложки тертого твердого сиру

  • 1 ч. ложка вершкового масла

  • сіль і чорний перець

  • зелень петрушки до смаку

ПРИГОТУВАННЯ

  • Вершки збити з сиром
  • Приправити сіллю і перцем.
  • Додати в готові макарони вершкове масло, залити соусом і посипати зеленню.

3. Соус для макаронів із копченою ковбасою

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 ст. ложка оливкової олії

  • 100 г салямі або іншої копченої ковбаси

  • 150 мл томатного соусу

  • 100 г оливок без кісточок

  • свіжа зелень до смаку

ПРИГОТУВАННЯ

  • Ковбасу порізати соломкою, додати її у томатний соус.
  • Туди ж покласти порізані маслини, оливкову олію та дрібно посічену зелень.
  • Все перемішати, прогріти і додати у відварені макарони.

4. Гарбузовий соус для макаронів

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 500 г гарбуза

  • 1 цибулина

  • 2 болгарські перці

  • вершкове масло для смаження

  • 1 склянка вершків

  • 4 ст. ложки тертого пармезану

  • сіль, мелений перець на смак

ПРИГОТУВАННЯ

  • Гарбуз очистити від насіння і шкірки, порізати маленькими кубиками.
  • Перець порізати соломкою.
  • Цибулю порізати дрібно та обсмажити в глибокій пательні на вершковому маслі, додати підсмажити цибулю та порізаний болгарський перець. Додати гарбуз, накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати близько 25-30 хвилин, помішуючи.
  • Коли гарбуз стане м’яким, влити вершки, додати пармезан. Посолити і поперчити.
  • Додати до гарбузового соусу зварені макарони, перемішати.

5. Грибний соус для макаронів

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 ст. ложка оливкової олії

  • 3 зубки часнику

  • 1 невелика цибулина

  • 200 г печериць або відварених лісових грибів

  • 150 мл томатного соусу

  • , свіжий кріп або петрушка до смаку

ПРИГОТУВАННЯ

  • Обсмажити в олії подрібнений часник і цибулю, додати порізані гриби.
  • Тушкувати до готовності грибів, додати томатний соус і порізану зелень.

6. Соус для макаронів із морепродуктами

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 2 ст. ложки оливкової олії

  • 1 велика цибулина

  • 1 болгарський солодкий перець

  • 3 зубки часнику

  • 400 г заморожених морепродуктів (мікс)

  • 0,5 лимона

  • сіль, перець, зелень петрушки та базиліка до смаку

ПРИГОТУВАННЯ

  • Дрібно порізати цибулину та трішки підсмажити в оливковій олії, туди ж покласти подрібнений часник і порізаний соломкою болгарський солодкий перець.
  • Підсмажити овочі до м’якості перцю.
  • Додати морепродукти, сіль, перець і трави, видушити сік з половини лимона і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин.

7. Соус для макаронів «Карбонара»

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 2 ст. ложки оливкової олії

  • 100 г бекону

  • 1 зубчик часнику

  • дрібно порізаний

  • 4 яйця

  • 150 мл. жирних вершків

  • 100 г тертого пармезану

  • зелень петрушки, сіль, перець до смаку

ПРИГОТУВАННЯ

  • Нагріти олію в пательні. Додати тонкі скибочки бекона і обсмажити їх, поки не стануть золотистими і  хрусткими. Дістати бекон з пательні, відкласти.
  • У пательню покласти порізаний часник, підсмажити його на малому вогні 2 хв. Відставити пательню.
  • У мисці перемішати яйця з вершками, приправити сіллю і чорним перцем. Вилити у пательню з часником, покласти підсмажений бекон, додати тертий пармезан.
  • Туди ж покласти щойно зварені гарячі макарони і перемішати їх із соусом – тепло від макаронів загустить яйця.

8. Соус для макаронів «Болоньєз»

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 ст. ложка оливкової олії

  • 25 г вершкового масла

  • 2 зубчики часнику

  • 1 цибулина

  • 1 морквина

  • 1 стебло селери

  • 85 г бекону

  • 500 г змішаного фаршу (яловичина + свинина)

  • 300 мл молока

  • 300 мл  сухого червоного вина

  • 2 ст. ложки томатної пасти

  • 0,5 кг свіжих або консервованих помідорів

  • тертий пармезан

  • сіль, суміш сухих прованських трав до смаку

ПРИГОТУВАННЯ

  • Налити оливкову олію у велику глибоку каструлю, додати вершкове масло, потім поставити каструлю на вогонь, помішувати ложкою 1-2 хв., поки масло не розтане. Додати порізані овочі, часник, порізаний бекон і, помішуючи, смажити на малому вогні 8-10 хв., поки овочі не стануть м’якими.
  • Додати фарш і обсмажити його протягом 5 хв. на помірному вогні. Влити молоко, трохи збільшити вогонь і продовжувати смажити, помішуючи, 10-15 хв., поки все молоко не вбереться в м’ясо.
  • Влити в соус вино і повторити процес, як і з молоком. Додати томатну пасту і подрібнені в пюре помідори. Додати 500 мл води. Всипати трави і сіль, додати чорний мелений перець. Зменшити вогонь до мінімуму і накрити каструлю кришкою, залишивши невеликий отвір, щоб виходив пар. Готувати соус 1-1,5 години, час від часу піднімаючи кришку і перемішуючи соус.
  • Вимкнути вогонь, щільно закрити каструлю на час, поки варяться макарони.
  • Вилити більшу частину соусу на макарони і перемішати двома великими ложками.
  • Окремо подати тертий сир.

9. Вершково-кабачковий соус до макаронів

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 5 ст. ложок оливкової олії

  • 3 невеликих кабачки цукіні

  • 2 цибулини

  • 1 зубчик часнику

  • 2 болгарських перці

  • 150 мл жирних вершків

  • 100 твердого сиру

  • сіль, мелений перець до смаку

ПРИГОТУВАННЯ

  • Нагріти оливкову олію у великій пательні на середньому вогні. Додати порізані кубиками цукіні та перець і швидко обсмажити до появи золотистого кольору. Викласти з пательні на тарілку.
  • У пательню покласти порізану дрібно цибулю і часник, обсмажити до золотистого кольору. Додати вершки і тушкувати, поки соус не випарується на одну третину. Додати у вершковий соус тушковані цукіні та перець, посолити, поперчити. Ретельно перемішати і прогріти.
  • Змішати з відвареними макаронами, посипати тертим сиром.

10. Вершково-гірчичний соус із червоною рибою

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 50 г вершкового масла

  • 1/2 цибулини

  • 500 г червоної риби (сьомги, форелі, горбуші)

  • 2 ст. ложки борошна

  • 1 склянка молока або вершків

  • 1 склянку води

  • свіжий або заморожений кріп

  • 2 ст. ложки діжонської гірчиці

  • сік 1 лимона

ПРИГОТУВАННЯ

  • Вершкове масло розтопити у великій сковороді на середньому вогні. Додати дрібно порізану цибулю і обсмажити її до прозорості. Додати порізану невеликими шматочками рибу і обсмажити близько 5-7 хвилин, помішуючи.
  • Додати борошно, обсмажити хвилинку, інтенсивно помішуючи, влити поступово молоко і воду. Додати сіль, перець і кріп. Тушкувати близько 5-7 хвилин на мінімальному вогні, щоб соус загус.
  • Вкінці додати гірчицю і лимонний сік, перемішати, довести до кипіння.
  • Додати макарони, добре прогріти, перемішати і зняти з вогню.

Джерело