
Стейк – культове американське блюдо, саме в цій країні люблять і вміють готувати стейки. Однак, придумали цю страву не на далекому континенті, принаймні, якщо судити з назви, слово “стейк” походить від древньоскандинавского «смажити».
Традиційний стейк являє собою товстий шматок м’яса, вирізаний з туші тварини поперек волокон. Зазвичай для приготування страви використовується яловичина, рідше телятина. В Україні стейк часто роблять зі свинини, оскільки таке м’ясо легше придбати в торговій мережі, крім того, воно простіше готується, що значно знижує ризик зіпсувати страву.
Для того, щоб стейк вийшов по-справжньому смачним і соковитим, слід провести ретельну підготовку продуктів.
М’ясо замаринуйте в спеціях (соєвий соус, гірчиця, часник, сіль, перець, сік лимону), покладіть в контейнер і поставте в холодильник на кілька годин (можна залишити свинину на ніч).
Перед тим, як викласти м’ясо над вогнем, або на сковороду, обов’язково слід дати йому полежати хоча б 30 хвилин при кімнатній температурі, щоб свинина прогрілася і потім рівномірно прожарилась.
М’ясо необхідно викладати в ретельно розігрітий посуд, інакше технологія приготування порушиться і м’ясо вийде жорстким.
Поради щодо приготування:
- Для приготування стейків підходить далеко не все м’ясо. Фахівці рекомендують використовувати задні стегна, вони складаються з декількох м’язів, таке м’ясо має більш привабливу текстуру, воно м’яке, соковите і ароматне.
- Ідеальна товщина м’яса для стейків – від 3 до 5 сантиметрів.
- Стейк не слід довго тримати на вогні, щоб він вийшов з кров’ю, достатньо 1-2 хвилин обсмаження з кожного боку, середній рівень піджарки – 3 хвилини, 4 хвилин хватає для того, щоб вийшло добре просмажене м’ясо.
- Після того, як м’ясо знімається з вогню, йому необхідно дати 5-10 хвилин постояти (прикрийте фольгою).
- На готове м’ясо покладіть шматочок масла (можна з зеленню).
Журавлиний соус (клюквенный):
Про незвичайне поєднання м’яса з журавлиним соусом відомо дуже давно. В основному це поєднання використовують країни Північної Америки (Канада, США), в той час, як інші країни рідко готують журавлину заправку. Соус за цим рецептом універсальний, тобто підходить до будь-якого виду м’яса, робиться він досить просто і швидко, проте будь-яку страву перетворює на святкове частування.
Інгредієнти:
- 500 гр. журавлини;
- 150 гр. цибулі ріпчастої;
- 300 гр. цукру (пудри);
- 100 гр. оцету;
- Щіпка кориці;
- Щіпка солі;
- Щіпка запашного перцю;
- Щіпка часникового порошку;
- Щіпка насіння селери;
- Склянка води.
Спосіб приготування:
Журавлину і подрібнену цибулю заливаємо склянкою води, доводимо до кипіння. Каструлю накриваємо кришкою і тушкуємо ягоди близько десяти хвилин на повільному вогні. Далі масу пропускаємо через блендер і знову поміщаємо в каструлю, додавши всі спеції і оцет. Доводимо до кипіння й тушкуємо соус до стану однорідного кетчупу. Готовий журавлинний соус охолоджуємо і подаємо до будь-якого м’яса – смаженого, тушкованого, запеченого, або відварного.
Смачного! 😉
