fbpx

Як приготувати голубці – рецет, тонкощі та секрети приготування

Рецепт приготування голубців у кожної господині свій і може кардинально відрізнятися. В цій статті ми хочемо розповісти про загальні рецепти і різні нюанси в приготуванні цієї смачної страви, яку знає кожен українець і не тільки.

В Англії їх називають «капустяними ролами», у Франції – «капустяними сигарами», в Іспанії – «фаршированою капустою», в Німеччині – «ковбасою в капусті» або «капустяними ковбасками».

Голубці готують в різних країнах, але, як не називай фарш і рис, загорнуті в капустяне листя, а смак від цього не змінюється. І чи варто міняти? Адже страву зі звичайної капусти смачнішу просто не знайти!

В ідеальних голубцях листя капусти повинно бути м’яким, начинка – соковитою і ароматною, а підлива повинна посилювати і підкреслювати смак готової страви. Але виходить так, на жаль, далеко не завжди. Коліжанка розповість, як уникнути найпоширеніших помилок.

 

ЯК ПРИГОТУВАТИ ГОЛУБЦІ З КАПУСТИ

Підготовка капусти

Капуста – це головний інгредієнт і, напевно, головна проблема в приготуванні голубців. Вона ламається, рветься, розгортається, важко жується … Тому так важливо вибрати правильний качан з щільною структурою і зеленим тонким листям без товстих прожилок.

Щоб листя добре загортались, капустину потрібно проварити, а перед цим вирізати качан. Якщо прожилки на листі занадто товсті, краще відбити листя дерев’яним молотком.

У воду при варінні потрібно додати трохи оцту, тоді листки краще збережуть свою цілісність і не будуть рватися. Кип’ятіння потрібно негайно припиняти, коли верхні листки почнуть відділятися від качана і стануть прозорими.

Є ще один спосіб зробити капустяне листя м’якшим – заморозити. З вечора покласти в морозильну камеру, з ранку дістати. Після розморожування капуста для голубців стане схожою на варену.

Вибір м’яса

Класичні голубці готуються з м’ясною начинкою. Але далеко не кожен фарш годиться. З фаршем з яловичини голубці не будуть дуже смачним, як і з сухої курячої грудки. Тому потрібно обов’язково додавати сало або будь-який інший жир. Для ідеального смаку змішайте свинину з яловичиною, куркою або індичкою.

Як приготувати рис

Іноді господині просто замочують рис у воді, дають набрякнути, потім додають у фарш. Але цього замало. Крупа витягує з м’яса і овочів сік, що сильно впливає на смак. Тому рис потрібно попередньо довести до кипіння, проварити 6-7 хвилин, відкинути на друшляк і тільки потім додавати в фарш.

Замість рису можна взяти гречку, перловку і навіть картоплю, доповнивши начинку смаженими грибами. Для пісного варіанту м’ясо повністю замінюють грибами.

Які овочі добавити

Фарш для голубців буде смачнішим із овочами. Крім приємного смаку вони дають начинці соковитість. Бажано овочі спочатку трішки обсмажити на олії. Часто овочеву добавку ділять на дві частини. Половину відправляють в соус, а все інше змішують з м’ясом.

Вибір соусу

Соус для голубців багато в чому визначає смак готової страви. Він використовується при запіканні голубців у духовці, тушкуванні на сковороді, в каструлі. Приготовлені в соусі голубці виходять смачніші, соковитіші та апетитніші.
Рецептів приготування соусу безліч: на основі сметани, томатної пасти, свіжих помідорів і навіть майонезу. Але томатно-сметанний соус вважається серед господинь найпопулярнішим.

Як загортати голубці

Голубці можна загорнути трьома різними способами: конусами, рулетиками або конвертиками. Простіше це зробити, викладаючи їх в відповідну форму.

Цей спосіб особливо зручний тим, що можна використовувати і маленькі і рвані листя.

Варити чи тушкувати

Голубці можна варити або тушкувати в посуді з товстим дном на повільному вогні, а можна запекти в духовці при температурі 160-180 градусів. Але тушкування має ряд переваг. Голубці не розгорнуться, не розваляться від активного кипіння, капуста не розкисне, голубці не перетворяться в кашу і не підгорять, а соус зі сметаною не звернеться.

 

КЛАСИЧНИЙ РЕЦЕПТ ГОЛУБЦІВ

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 качан капусти,
  • 500 г свинини,
  • 500 г яловичини,
  • 3 цибулини,
  • пару зубчиків часнику,
  • 1 морква,
  • 2 ст. л. томатної пасти,
  • 50 г яблучного оцту,
  • 1 ст. рису,
  • 1 ст. л. солі,
  • перець за смаком,
  • лавровий лист,
  • рослинна олія.

Приготування

Очистити капустину від верхнього листя, вирізати качан.
Залити капусту окропом, додати у воду 50 г оцту, ложку солі і рослинної олії. Варити на середньому вогні. Зніміть виделкою верхні листки, які після варіння повинні добре відділятися.

Зварити до напівготовності рис.
Пропустіть через м’ясорубку м’ясо з цибулиною і двома зубчиками часнику.
Додайте в мелене м’ясо остиглий рис, посоліть і поперчіть.

Наріжте соломкою моркву і цибулю, яка залишилась.
Обсмажуйте до золотистого кольору, додайте томатну пасту, сіль, перець та 1 літр бульйону з капусти.
Великі листя капусти разрізаються навпіл, зріжте ножем товсті жилки.
Покласти ложку фаршу на кожен листок.

Загорнути, як фарширований млинець.

Візьміть каструлю з товстим дном. Наріжте туди залишки капусти і полийте підливою.
Поверх викласти шар голубців і полити підливою. Потім ще шар голубців і шар підливи.

Коли викладете всі голубці, вилийте решту підливи, додайте лавровий лист і тушкуйте на повільному вогні від 40 хвилин. Для м’якої капусти тушкуйте довше, години півтори.
Якщо всі описані дії здаються занадто складними, завжди є альтернатива – ліниві голубці.

Томатно-сметанний соус для голубців

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 2 ст. л. томатної пасти,
  • 1 морква,
  • 1 ст. сметани,
  • 1 цибулина,
  • кріп,
  • сіль, перець, приправи,
  • оливкова олія.

Приготування

Очистити і нашаткувати цибулю.
Натерти моркву на великій тертці.
Розігріти масло. Смажити овочі до золотистого кольору.
Змішати сметану і томатну пасту до однорідності.
Додати томатно-сметанну суміш до овочів і перемішати.
Довести до кипіння. Зменшити вогонь і тушкувати 5 хвилин.
Залити до голубців.

Голубчики за цим рецептом получаються дивовижні. Густий і ароматний соус, а вже про начинку просто нічого сказати.
Смачного, дорогі читачі!