
Смачні страви з овочів
1. Запечена капуста броколі
Броколі розділіть на суцвіття і викладіть на деко, змащене оливковою олією. Посоліть і поперчіть за смаком. Прикрийте фольгою і запікайте протягом 10 хвилин при 200 градусах, потім фольгу зніміть і готуйте ще хвилин 5-7. Найсмачніше буде, якщо перед подачею капусту посипати тертим сиром.
2. Запечена пекінська капуста в пряному соусі
Капусту розріжте на 4 частини і викладіть на змащене маслом деко. Змішайте по ложці оливкової і кунжутної олії, додайте трохи соєвого соусу, подрібнений зубчик часнику і жменю насіння кунжуту. Перемішайте і полийте соусом капусту. Запікайте 7-10 хвилин при 180 градусах.
3. Брюссельська капуста з сиром
Качани брюссельської капусти бланшируйте, відкиньте на друшляк. Змішайте 1 столову ложку вершкового масла з 0,5 склянки молока, 1 яйцем і 50 грамами тертого сиру, додайте сіль за смаком і чорний перець. Викладіть капусту в форму, залийте поливкою і запікайте протягом 30-45 хвилин при 180 градусах.
4. Гриби, смажені по-французьки
Підготовлені гриби киньте на розігріту сковороду з невеликою кількістю оливкової олії. Смажте до легкого потемніння, додайте подрібнений зубчик часнику, влийте 100 мл білого сухого вина. Продовжуйте готувати, поки вино не випарується, потім посоліть.
5. Запечені черрі з часником
Черрі розріжте навпіл. Змішайте столову ложку оливкової олії з подрібненим зубчиком часнику, сіллю і перцем. Заправте цією сумішшю помідори і викладіть у форму. Запікайте 20-25 хвилин при температурі 180 градусів.
6. Смажена цвітна капуста з сирним соусом
Капусту розділіть на суцвіття, полийте лимонним соком і обсмажте до золотистого кольору. Приготуйте сирний соус, змішавши сметану, тертий сир, сіль і перець. Поставте соус на 30 хвилин в холодильник, потім полийте до цвітній капусті.
7. Овочеві оладки
Натріть на тертці кольрабі, моркву, цибулю дрібно наріжте. Додайте яйце, ложку борошна, по дрібці солі і перцю. Смажте оладки на розігрітій сковороді з додаванням рослинної олії.
8. Закусочні цукіні
Наріжте цукіні, розкладіть деко, змащене олією. Приготуйте суміш з тертого сиру і ароматних трав (чебрецю, орегано, базиліка), додайте дрібку часникового порошку. Збризніть цукіні оливковою олією і посипте сирної сумішшю. Запікайте до легкого зарум’янювання при 200 градусах.
9. Французький соус з огірком
Огірок натріть на тертці. У глибокій мисці змішайте йогурт, часник, рослинне масло, сіль і трохи оцту. Додайте тертий огірок і подрібнений кріп.
10. Карамелізована морква
Моркву наріжте, обсмажте на оливковій олії з одного боку протягом 2-3 хвилин, потім накрийте кришкою і тушкуйте 15 хвилин. Зніміть кришку, переверніть моркву на іншу сторону, приправте чебрецем, чорним перцем, сіллю, збризніть лимонним соком, зніміть з вогню і відразу ж подавайте.
11. Картопляне п’юре з зеленим горошком і цибулею
Зваріть картоплю, приготуйте п’юре з додаванням гарячого молока і вершкового масла. Зелений горошок бланшуйте протягом 5 хвилин. Очищені дрібні цибулини підрум’яньте з додаванням невеликої кількості вершкового масла. Подавайте пюре з зеленим горошком і цибулею.
12. Смажена капуста з соусом із лайму
В блендері змішайте сік лайму, рослинне масло, ароматні трави, зубчик часнику, зелень кінзи, сіль і цукор. Капусту розріжте на часточки, підрум’яньте на грилі або сухій сковороді з ребристою поверхнею. Подавайте, поливши соусом.