
19 срепня українці традиційно святкують Яблучний Спас або свято Преображення Господнього. Це одне з найважливіших свят для християн, котре, тим не менше, символізує кінець літа і тепла та прихід золотої осені.
Дев’ятнадцятого серпня є свято Преображення Господнього, або Спаса. Це народне свято східних слов’ян відоме з давньоруських часів. Святкування Преображення триває 9 днів, з 18 до 26 серпня. В народі цей день називають Другим, після Маковея або Яблучним, Спасом. Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград, який і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все — від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу як Його творіння.
За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими. В середній смузі України від цього дня вже можуть починатися приморозки, а тому й кажуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!»
Що святити на Яблучний Спас?
З назви можна зробити висновок, що найголовнішим продуктом, який віряни несуть у кошиках до церкви, є яблука. Але святять у цей день не тільки їх. Традиційно українці освячують груші, виноград, сливи, персики. До кошика можна також покласти, наприклад, помідори чи моркву, горох, картоплю, огірки, а також мед і колосся жита й пшениці чи обжинкові вінки.
Священики кажуть, що плоди, які люди несуть до церкви в цей день, мають бути такими, що виросли на нашій землі – не варто святити апельсини, банани чи інші екзотичні фрукти. Адже, чим Бог благословив нашу країну, за те й маємо бути вдячні.
Що їсти на свято?
Звичайно ж, фрукти, які ви принесли з церкви. Особливо яблучка. В цей день їх ріжуть на шматочки та вмочують у мед чи цукор. Колись останній кусник такого яблука вважався чарівним і якщо загадати бажання перед тим, як його з’їсти, воно обов’язково здійсниться.
Традиційною їжею в цей день також є печені яблука, яблучні пироги та штруделі, які запивають узваром або грушівником (кисилем зі свіжих груш).
А ще раніше в цей день готували “шулики”: запечені коржі з пісного тіста на соді ламали на шматочки і вимішували в макітрі з перетертим маком і свіжим медом.
Звичаї
За звичаєм, на Яблучний Спас не варто займатися хатньою роботою, особливо шити. Українська приказка говорить: хто на Спаса шиє – до кінця днів сльози ллє. Хоча винятки з правил є: господиням дозволяється готувати та збирати врожай.
Прикмети

І наостанок ще кілька цікавих народних прикмет та приказок:
- До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.
- Як у Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з віхолами та лютими морозами.
- Якщо у Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.
- Якщо на Спаса нема дощу, то буде гарна суха осінь.
- Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо спекотно – січень морозяний.
- Якщо антонівка вродила – наступного року хліб уродить.
- Пройшов Спас – пішло літо від нас.