19 серпня – Яблучний Спас: історія свята, традиції, прикмети

19 срепня українці традиційно святкують Яблучний Спас або свято Преображення Господнього. Це одне з найважливіших свят для християн, котре, тим не менше, символізує кінець літа і тепла та прихід золотої осені.



Дев’ятнадцятого серпня є свято Преображення Господнього, або Спаса. Це народне свято східних слов’ян відоме з давньоруських часів. Святкування Преображення триває 9 днів, з 18 до 26 серпня. В народі цей день називають Другим, після Маковея або Яблучним, Спасом. Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград, який і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все — від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу як Його творіння.

За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені і перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після Спаса стають набагато холоднішими. В середній смузі України від цього дня вже можуть починатися приморозки, а тому й ка­жуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про за­пас!»

Що святити на Яблучний Спас?

З назви можна зробити висновок, що найголовнішим продуктом, який віряни несуть у кошиках до церкви, є яблука. Але святять у цей день не тільки їх. Традиційно українці освячують груші, виноград, сливи, персики. До кошика можна також покласти, наприклад, помідори чи моркву, горох, картоплю, огірки, а також мед і колосся жита й пшениці чи обжинкові вінки.

Священики кажуть, що плоди, які люди несуть до церкви в цей день, мають бути такими, що виросли на нашій землі – не варто святити апельсини, банани чи інші екзотичні фрукти. Адже, чим Бог благословив нашу країну, за те й маємо бути вдячні.

Що їсти на свято?

Звичайно ж, фрукти, які ви принесли з церкви. Особливо яблучка. В цей день їх ріжуть на шматочки та вмочують у мед чи цукор. Колись останній кусник такого яблука вважався чарівним і якщо загадати бажання перед тим, як його з’їсти, воно обов’язково здійсниться.

Шарлотка з яблуками: ТОП-3 кращих рецепти з фото

Традиційною їжею в цей день також є печені яблука, яблучні пироги та штруделі, які запивають узваром або грушівником (кисилем зі свіжих груш).

Шарлотка із заварним кремом: покроковий рецепт приготування

А ще раніше в цей день готували “шулики”: запечені коржі з пісного тіста на соді ламали на шматочки і вимішували в макітрі з перетертим маком і свіжим медом.

Звичаї

За звичаєм, на Яблучний Спас не варто займатися хатньою роботою, особливо шити. Українська приказка говорить: хто на Спаса шиє – до кінця днів сльози ллє. Хоча винятки з правил є: господиням дозволяється готувати та збирати врожай.

Прикмети

Перш за все спасівські прикмети пов’язані з погодою. Вважалося, що в цей день можна дуже точно передбачити майбутню погоду. Наприклад, якщо на Спаса сухо і спектоно, такою буде й осінь. А якщо ж литимуть дощі, то й восени їх чекайте. Ясний день віщує морозну зиму та заметілі. Окрім того, якою погода буде на Спаса, таку й на Покрови чекайте. 

І наостанок ще кілька цікавих народних прикмет та приказок:

  • До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.
  • Як у Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з віхолами та лютими морозами.
  • Якщо у Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.
  • Якщо на Спаса нема дощу, то буде гарна суха осінь.
  • Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо спекотно – січень морозяний.
  • Якщо антонівка вродила – наступного року хліб уродить.
  • Пройшов Спас – пішло літо від нас.