Залізо (ferrum, Fe) – це один з найважливіших елементів у людському організмі. Без нього не відбувається виробництво гемоглобіну – залізовмісного білку, який утворюється на ранній стадії формування еритроцитів, червоних кров’яних клітин. Завдання гемоглобіну – насичення всіх тканин і органів киснем і виведення з них вуглекислого газу в легені, звідки він видихається назовні (газообмін). Таким чином, при зниженні гемоглобіну весь організм відчуває гіпоксію – кисневе голодування.

В організмі здорової людини постійно присутні 3-5 г заліза, причому близько 2/3 його є «складовою частиною» гемоглобіну. Одна молекула гемоглобіну містить у собі чотири атома заліза, а кожен з цих атомів приєднує до себе одну молекулу кисню для транспортування.

Отже, мало заліза = мало гемоглобіну. Однак навіть невеликий дефіцит заліза, який ще не впливає на рівень гемоглобіну, вже здатний принести безліч проблем і неприємних відчуттів. А ось коли недолік заліза доходить до такої стадії, що це починає впливати на рівень гемоглобіну, знижуючи його – настає залізодефіцитна анемія (ЗДА), вкрай небезпечний стан, який у деяких випадках навіть загрожує життю.

Чим загрожує брак заліза в організмі

Норма заліза в день для здорової людини варіюється в залежності від віку, статі та деяких інших чинників:

  • малюки від 0 до 6 місяців повинні отримувати 0,25 мг цього елемента на добу;
  • від 6 місяців до 1 року – 4 мг;
  • далі до підліткового віку норма поступово збільшується, досягаючи 10-13 мг на добу;
  • підлітки: хлопчики – 15 мг, дівчата – 20 мг;
  • дорослі: чоловіки – 10-12 мг, жінки – 20-30 мг (потреба в залізі особливо зростає в період менструації);
  • вагітні та жінки, що годують груддю – до 33 мг на добу.

Зрозуміло, добова норма заліза варіюється в залежності від лабораторно діагностованих станів, таких як нестача або надлишок заліза в організмі. Наприклад, підвищені дозування Fe необхідні людям, що зазнають серйозні фізичні навантаження, крововтрати (пов’язані як з травмами або хірургічними операціями, так і з донорством крові). Вживання заліза в кількості «вище середнього» показано людям з хронічними кровотечами, а також тим, хто живе у високогірних районах.

Дефіцит заліза проявляється наступними симптомами:

  • постійна втома, погіршення пам’яті, порушення сну;
  • блідість шкіри та слизових оболонок, синюватий відтінок губ, тріщини в куточках губ, печіння язика;
  • випадання волосся, його ламкість і «млявість»;
  • задишка, яка з’являється навіть від незначних фізичних навантажень;
  • бажання гризти лід, а при прогресуючої анемії можуть з’являтися і інші дивні смакові переваги – пісок, крохмаль, фарба, зубний порошок, глина, крейда (так, до бажання їсти крейду частіше призводить саме дефіцит заліза, а не кальцію);
  • ламкість нігтів, зміна їх кольору та форми (вона стає ложкоподібною, нігті ніби прогинаються всередину);
  • м’язові та головні болі;
  • «синдром неспокійних ніг».

Крім ризику розвитку ЗДА хронічна нестача заліза може призвести до:

  • порушень функцій серцево-судинної системи, гіпотонії (патологічного зниження тиску);
  • ослаблення імунної системи;
  • зниження апетиту;
  • порушень стулу;
  • перепадів настрою, тривожності, безсоння, підвищеної нервової збудливості – дійсно, без достатньої кількості заліза ви точно не матимете «залізних» нервів;
  • у жінок – порушень менструального циклу, а при вагітності – дефіциту ваги плоду, відставання у розвитку, загрози викидня;
  • у дітей – затримки розвитку (як фізичного, так і інтелектуального), погіршення пам’яті та здібності до навчання.

Крім того, дефіцит цього найважливішого елементу завдає серйозної шкоди зовнішній красі: вкрай важливо залізо для волосся, нігтів, шкіри – адже без нього вони недоотримують кисень, а значить і не можуть залишатися в нормальному стані.

ВАЖЛИВО! Надмірна кількість заліза в організмі теж небезпечна. І хоча такий стан діагностується досить рідко, він може стати «спусковим механізмом» для багатьох серйозних захворювань, особливо якщо при цьому існують й інші фактори ризику. Серед таких захворювань – цукровий діабет, збої функції серцево-судинної системи, поява різних пухлин (як доброякісних, так і злоякісних).

З чим може бути пов’язана нестача заліза в організмі

Серед основних причин дефіциту Fe і збільшеної потреби в цьому елементі можна назвати:

  • регулярні виснажливі заняття спортом, які вимагають збільшення кількості не тільки білків, які надходять із їжею та добавками, але також і багатьох вітамінів та мінералів, включаючи залізо;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту, що утруднюють всмоктування заліза – запалення кишечника, целіакія, виразкова хвороба, різні пухлини, а також присутність паразитів;
  • неправильне харчування, при якому організм недоотримує вітаміни та мінерали;
  • зайву вагу, ожиріння – у даному випадку в організмі у підвищеній кількості виробляються речовини, які ускладнюють засвоєння та біодоступність заліза;
  • вегетаріанство, веганство, сироїдіння. Рослинні джерела заліза не є повноцінною заміною його тваринним джерелам – про це ми детальніше розповімо далі;
  • патологічні хронічні кровотечі або рясні менструації, що викликають підвищену крововтрату, яка виснажує «резерв» заліза в організмі;
  • вагітність, грудне вигодовування;
  • прийом деяких лікарських препаратів (певні антибіотики, антациди, блокатори протонної помпи та ін.);
  • деякі захворювання сечовидільної системи (МКХ, гломерулонефрит, геморагічний цистит та ін.).

Аналізи для перевірки рівня заліза

Дефіцит заліза можна побічно запідозрити навіть за загальним аналізом крові (ОАК), який покаже знижені показники:

  • рівню гемоглобіну;
  • гематокриту;
  • кількості еритроцитів, а також концентрації гемоглобіну в еритроциті і середнього обсягу гемоглобіну в еритроциті.

Це основні «три кити», що вказують на анемію. Однак анемія може бути не лише залізодефіцитною. Тому зазвичай лікарі рекомендують додатково здати аналізи на:

  • феритин – білок, в якому «накопичується» залізо. Знижений рівень феритину сигналізує про дефіцит заліза ще до того, як цей дефіцит може бути виявлений в аналізі крові безпосередньо на залізо;
  • трансферин (сидерофилин) – білок, який переносить у крові залізо, коли воно знаходиться поза еритроцитами. Якщо у трансферині виявлено менше 10% заліза, це вказує на його нестачу в організмі (якщо паралельно немає інфекцій, запалень, злоякісних пухлин або серйозних уражень печінки – при цих умовах рівень трансферину може залишатися в нормі навіть при фактичному дефіциті заліза).

Також можуть бути здані:

  • безпосередньо аналіз крові на залізо (сироваткове залізо);
  • аналіз на латентну (ненасичену) залізозв’язуючу здатність сироватки.

Як підвищити залізо в крові

Незначний дефіцит Fe можна заповнити спеціальною дієтою, про яку ми розповімо далі. А ось якщо дефіцит діагностовано серйозний і вже є пов’язана з ним анемія – лікар призначає певні залізовмісні препарати.

ВАЖЛИВО! Жителі міст ризикують отримати абсолютно марне та навіть небезпечне залізо з «іржавою» водопровідною водою. Потрапляючи в травну систему, таке залізо не засвоюється. У кращому випадку воно виводиться з організму природним шляхом, а в гіршому – затримується в ньому. Така затримка загрожує роздратуванням органів шлунково-кишкового тракту, шкірними захворюваннями, алергічними реакціями та навіть гормональними розладами. Тому обов’язково використовуйте в господарстві фільтри для води або систему зворотного осмосу.

Як приймати залізо

Препарати, що містять залізо, відрізняються один від одного не тільки дозуванням діючої речовини, але і спектром дії. За призначенням лікаря вони можуть застосовуватися для лікування як ЗДА, так і звичайного залізодефіциту.

Як дорогі, так і більш дешеві препарати заліза найчастіше містять його двовалентну форму – сульфатну або глюконатну сіль (сульфат або глюконат заліза). Сульфатне залізо поширене більше, хоча з медичної точки зору ефективність цих двох солей приблизно однакова.

Як правильно приймати залізо та якою повинна бути тривалість курсу саме у вашому випадку – підкаже лікар, грунтуючись на результатах лабораторних досліджень. Препарати двовалентного заліза діють досить швидко, піднімаючи рівень гемоглобіну до «пристойного» протягом 2-4 тижнів. До них відносяться препарати:

  • сульфату заліза – Актиферин, Тардиферон, Фероплект, багатокомпонентний мінеральний препарат Краплі Береш та ін.;
  • глюконату заліза – Тотема;
  • фумарату, хлориду заліза тощо.

Також існують і препарати тривалентного заліза, гідроксиди:

  • полімальтозного комплексу (Мальтофер, Феррум лек);
  • сахарозний комплексу (Венофер – розчин для внутрішньовенного введення).

Залізо для дітей вибирають у залежності від діагнозу – залізодефіцитна анемія або просто незначний недолік цього елементу в організмі. Препарати заліза дітям раннього (до 3 років) і дошкільного віку (3-6 років) зазвичай дають у вигляді крапель, сиропів, розчинів, оскільки малюкам важко ковтати таблетки. Для більш старших дітей і підлітків призначені жувальні та звичайні таблетки.

Якщо у дитини діагностовано ЗДА, то добове дозування різних солей заліза для перорального прийому складає в середньому:

  • до 3 років – 3 мг на 1 кг маси тіла;
  • старше 3 років – 45-60 мг;
  • підлітки – до 120 мг.

В усіх випадках узгоджувати дозування потрібно з лікарем.

Загальні правила прийому

  • Залізо не можна поєднувати з деякими лікарськими препаратами (левоміцетин, тетрациклін, антациди). Також воно не поєднується з кальцієм, про що ми ще нагадаємо далі.
  • Приймати залізовмісні добавки краще натщесерце.
  • Якщо у вас виникло інфекційне захворювання – краще припинити прийом заліза до одужання.
  • Не рекомендується розжовувати таблетки з залізом (якщо це не спеціальні жувальні таблетки або пастилки), оскільки через це на зубній емалі можуть з’явитися плями.
  • Не можна перевищувати рекомендоване лікарем дозування: отруєння залізом – проблема не дуже часта, але такі випадки зустрічаються.

З чим пити залізо для кращого засвоєння

Засвоєнню заліза в першу чергу сприяє вітамін С, а також вітамін В12, фолієва кислота (вітамін В9) та інші вітаміни групи В, мідь, марганець. Всі перераховані речовини зазвичай входять до складу мінерально-вітамінних комплексів разом із залізом. Такі вітаміни, що містять залізо, використовуються для коригування «звичайного» залізодефіциту (не анемії, оскільки дозування Fe у цих комплексах досить низькі – профілактичні, а не терапевтичні).

ВАЖЛИВО! Заважає засвоєнню заліза кальцій. Тому молочні продукти потрібно вживати окремо від тих, що містять залізо (про ці продукти ми розповімо далі). Також, звичайно, не поєднувати прийом добавок заліза з добавками кальцію, а розносити їх по часу на 2-4 години один від одного.

Продукти з високим вмістом заліза

Досить швидко підвищити залізо в організмі допоможуть не тільки аптечні добавки, але і спеціальна «залізовмісна» дієта – особливо якщо дефіцит заліза невеликий. Але важливо знати, що залізо у продуктах харчування буває двох видів: гемове та негемове. Геми – це з’єднання двовалентного заліза, що являють собою небілкові частини білків-гемопротеїнів (гемоглобіну, міоглобіну тощо).

Гемове залізо з їжі засвоюється набагато краще, ніж негемове. При цьому:

  • гемове залізо міститься в продуктах тваринного походження;
  • негемове – в рослинних продуктах (а також у більшості добавок, що містять залізо).

Організм здатний засвоювати лише 2-20% від загальної кількості негемового заліза, хоча саме на нього припадає понад 85% всього заліза у «середньостатистичному» меню сучасної людини. А ось гемове засвоюється на 15-35%.

Тобто, залізо в яблуці та залізо в яловичині – це залізо в обох випадках, але не зовсім одне й те саме з точки зору засвоюваності.

Отже, в яких продуктах міститься залізо? Рекордсмени по його вмісту – це продукти тваринного походження, що містять негемове («найкраще») залізо:

  • субпродукти, особливо свиняча та куряча печінка, у кожних 100 грамах яких міститься 20,2 і 17,5 мг негемового заліза, а також яловичий язик;
  • м’ясо (в порядку убування вмісту заліза): яловичина, баранина, свинина.

ВАЖЛИВО: чим темніший колір м’яса, тим більше в ньому заліза.

  • молюски (мідії, устриці тощо) та інші морепродукти;
  • кролик, птиця (особливо індичка). Цікаво, що в темному м’ясі індички міститься 2,3 мг заліза на 100 г, а в білому – лише 1,3 мг.

Негемовим залізом, яке гірше засвоюється, багаті рослинні продукти:

  • сушені гриби;
  • бобові культури – сочевиця, соя, нут, горох та ін. До речі, соєвий сир тофу теж містить чимало заліза – не набагато менше, ніж сама соя (3 мг проти 3,3 мг на 100 г продукту);
  • пшеничні висівки;
  • гарбузове насіння;
  • гречка, кіноа;
  • арахіс;
  • ягоди і фрукти, багаті залізом – абрикоси, персики, яблука (особливо великі зелені сорту Семеренко, а також сушені), смородина, хурма, чорниця, шовковиця, інжир, фініки, родзинки;
  • чорний шоколад.

Негемове залізо з рослинних продуктів буде краще засвоюватися, якщо вживати їх разом із продуктами, що містять тваринні білки та вже згадувані:

  • фолієву кислоту (кукурудза, зерновий хліб, вівсянка, рис, перлова та ячна крупи, авокадо);
  • вітамін С (солодкий перець, броколі, цитрусові, зелень, шипшина, томатний сік);
  • вітаміни групи В (капуста, морські водорості, листові овочі, морква, диня, гриби).

ВАЖЛИВО! Як ми вже згадували вище, залізо та кальцій «шкодять» один одному, заважаючи засвоюватися. Тому молочні продукти не можна їсти разом із залізовмісними (так, гречана каша на молоці – смачна страва, але марна з точки зору отримання організмом як заліза, так і кальцію).

Також не дає залозу засвоюватися танін – дубильна кислота, яка міститься у чаї та каві. Тому цими напоями не можна запивати залізовмісну їжу. Віддавайте перевагу томатному або іншому овочевому соку, компоту з сухофруктів або просто чистій воді.

Зрозуміло, якщо аналізами діагностований дефіцит заліза високого ступеню, то лише продукти з залізом навряд чи впораються з цією проблемою: при анемії обов’язково знадобиться додатковий прийом залізовмісних добавок. У будь-якому випадку, і «залізну» дієту, і вибір препаратів заліза потрібно обов’язково погоджувати з лікарем.

Всі препарати заліза, а також вітаміни і мінерали, що сприяють його засвоєнню, про які ми згадали в цьому матеріалі, ви можете замовити за найвигіднішими цінами за допомогою сервісу доставки ліків Liki24.com.

Бажаємо вам залізного здоров’я та високого гемоглобіну! 🙂