Чому потрібно їсти менше м’яса

Чому потрібно їсти менше м'яса
Чому потрібно їсти менше м'яса

Соковитий стейк, смажена курка з хрусткою скоринкою, ніжні домашні котлети, м’ясо по-французьки, апетитний гуляш, шашлик з димком, відбивні з телятини – список м’ясних страв можна продовжувати нескінченно, адже кожна кухня світу може запропонувати нам по кілька традиційних рецептів з м’ясом.



Відмовити собі в м’ясі ще складніше, ніж в солодкому. На жаль, якою би не була корисною ваша м’ясна страва, необхідно знати міру, щоб не допустити можливих проблем зі здоров’ям. Яких – розповідаємо в нашому новому огляді.

Чому потрібно їсти менше м'яса
Чому потрібно їсти менше м’яса

Важка їжа

Всі ми знаємо, що свіже й натуральне м’ясо корисно для здоров’я. Це багате джерело тваринного білка, необхідного для збалансованого харчування, джерело заліза, вітамінів і корисних речовин.

Однак з м’ясом, як і з усім іншим, важливо знати міру: погодьтеся, що відвідувати м’ясні ресторани або з’їдати значних розмірів стейк кожен день – це багато.

М’ясо – це дуже калорійна, важка (як і всі продукти тваринного походження) їжа, яка повільно перетравлюється і складно засвоюється, кожен раз змушуючи травну систему відчувати невеликий стрес.

Підвищення рівня кислотності

М’ясо саме по собі є дуже кислотним продуктом. Воно піднімає рівень кислотного середовища в нашому організмі, таким чином створюючи не найбільш сприятливу мікрофлору. Особливо це стосується жирних сортів м’яса.

Людям з підвищеною кислотністю, що страждають від гастриту та інших захворювань шлунка, лікарі рекомендують скоротити кількість м’ясних продуктів в раціоні, зробивши виняток лише для легких бульйонів або вареного пісного м’яса.

Нездоровий спосіб приготування

Пам’ятаєте, ми говорили, що один великий стейк кожен день – це багато і зовсім не корисно? Так ось, якщо мова зайде про запечену в духовці курячу грудинку, нежирну індичку, приготовану на пару, або навіть варену пісну яловичину – про користь м’яса ще можна посперечатися.

На жаль, ми самі “вбиваємо” користь м’ясних продуктів, вибираючи найшкідливіші способи їх приготування. Жирне м’ясо при нагріванні стає дуже шкідливим, і в першу чергу – для серцево-судинної системи, оскільки в ньому утворюється багато канцерогенів і трансжирів. Тому до смаженого в маслі м’яса і навіть до шашлику краще ставитися з обережністю.

Чому потрібно їсти менше м'яса
Чому потрібно їсти менше м’яса

Ризик розвитку серйозних захворювань

Сумні новини: Всесвітня організація охорони здоров’я вже давно додала м’ясо в список продуктів-канцерогенів, розмістивши його там по сусідству з тютюном і алкоголем.

Звичайно, корисні властивості м’яса цей факт не скасовує, проте вчені сурмлять тривогу з тієї простої причини, що смертність від раку кишечника безпосередньо пов’язана зі збільшенням вмісту обробленого м’яса в раціоні людей.

Варто пам’ятати також і про те, що м’ясна промисловість сьогодні в великих кількостях використовує штучні добавки і антибіотики, які потрапляють разом з продуктами в наш організм.

Скільки м’яса можна їсти без шкоди для здоров’я

М’ясо – важка їжа, його перетравлення займає близько 6 годин, а тому найрозумніше вибирати м’ясне меню вдень, коли наш організм готовий до подвигів. Наприклад, 100-150 грамів правильно приготовленого (на пару, відвареного, запеченого) м’яса на обід стане відмінним варіантом як для спортсменів, так і для всіх, хто звик витрачати багато калорій.

На вечерю м’ясо їсти не рекомендують: є ризик заробити нетравлення шлунка, печію, тяжкість, та й просто переїсти. Якщо до вечора ви дуже зголодніли, а організм вимагає білкової їжі, віддайте перевагу стейку з риби або курячої грудки.

Чому потрібно їсти менше м'яса
Чому потрібно їсти менше м’яса