
Секрети приготування смачного сливового вина
- Для вина підходять сливи темних сортів.
- Перед тим, як почати готувати вино, сливи повинні самі відпасти з гілки і полежати під сонцем 2-3 дні – так на поверхні слив буде більше бактерій і грибків, завдяки яким потім заграє сусло вина.
- Сливи перед приготуванням не можна мити, потрібно лише протерти плоди сухою чистою ганчіркою. Це потрібно для того, щоб не змити ті ж грибки і бактерії.
Як приготувати вино зі слив – рецепт
- Із слив видаляємо кісточки, а м’якоть товчемо в пюре. Розбавляємо сливове пюре чистою холодною водою в пропорції 1: 1. Накриваємо ємність марлею і залишаємо масу на 2 дня в темному місці при кімнатній температурі.
- Масу помішувати чистою дерев’яною ложкою раз в 6-8 годин, обов’язково вмішуючи в рідину верхній шар з шкірки і м’якоті.
- Через 48 годин на поверхні маси почнеться бродіння – бульбашки та піна. Проціджуємо сусло через дрібну сіточку або марлю так, щоб в соку не залишилося м’якоті. Переливаємо сливовий сік в посудину, де і буде бродити вино – це може бути великий скляний бутель.
- Додаємо цукор – його кількість залежить від того, наскільки солодкі сливи та вина, яке ви бажаєте отримати. Для сухого або напівсухого візьміть 100-250 грамів цукру на літр соку, для напівсолодкого і десертного вина – 300-350 г / л.
- Бажано вносити цукор частинами – половину відразу, а потім по чверті кожні 4-5 днів.
- Заповнюємо посудину для вина соком не більш, ніж на 3/4 об’єму, щоб було місце піні і вуглекислого газу.
- На шийку бутля встановлюємо гідрозатвор або гумову рукавичку з проколотим пальцем.
- Ставимо ємність в темне місце і залишаємо при температурі 18-26 ° C.
- Через 4-5 днів вносимо решту цукру – знімаємо гідрозатвор або рукавичку, зливаємо з допомогою трубочки трохи соку в іншу ємність так, щоб його кількість була в 2 рази менше цукру, що додається.
- Розводимо цукор з соком, виливаємо цей сироп назад в бутель і встановлюємо гідрозатвор на місце.
- Вино зі слив бродить близько 60 днів. Вино готове, коли водяний затвор перестав виділяти газ, а рукавичка здулася. На дні також повинен з’явиться щільний осад.
Зливаємо молоде вино з осаду в іншу ємність для дозрівання.
Дозрівання вина зі слив – тонкощі
- Спробуйте вино на смак – при бажанні його ще можна трохи підсолодити. Слідкуйте, щоб загальна кількість цукру не перевищувало рекомендованого.
- Також можна закріпити вино горілкою або спиртом 40-45% – не більше ніж на 15% від загального обсягу вина. Таке вино буде довше зберігається, але мати більш жорсткий смак.
- Сливове вино дозріває довго – близько 2-3 місяців. Частинки при цьому слабо піддаються фільтрації, але з часом розчиняються.
- Ємність з вином щільно закриваємо для дозрівання. Якщо ви трохи підсолодили вино, тоді перші 7-10 днів краще поставити гідрозатвор. Ставимо вино в темне приміщення з температурою 6-16 ° C – це цілком може бути підвал або холодильник.
Кожні 15-20 днів (потім рідше) вино потрібно фільтрувати в іншу ємність через трубочку, не зачіпаючи осад. Повністю домогтися відсутності осаду вийде через 2-3 роки.
Вино зі слив виходить більш густим і щільним, ніж виноградне. Зате його ароматичний букет і неповторний смак зроблять вас його відданим фанатом!