Домашнє вино зі слив: рецепт та секрети приготування

Домашнє вино зі слив: рецепт та секрети приготування

Секрети приготування смачного сливового вина

  • Для вина підходять сливи темних сортів.
  • Перед тим, як почати готувати вино, сливи повинні самі відпасти з гілки і полежати під сонцем 2-3 дні – так на поверхні слив буде більше бактерій і грибків, завдяки яким потім заграє сусло вина.
  • Сливи перед приготуванням не можна мити, потрібно лише протерти плоди сухою чистою ганчіркою. Це потрібно для того, щоб не змити ті ж грибки і бактерії.

Як приготувати вино зі слив – рецепт

  1. Із слив видаляємо кісточки, а м’якоть товчемо в пюре. Розбавляємо сливове пюре чистою холодною водою в пропорції 1: 1. Накриваємо ємність марлею і залишаємо масу на 2 дня в темному місці при кімнатній температурі.
  2. Масу помішувати чистою дерев’яною ложкою раз в 6-8 годин, обов’язково вмішуючи в рідину верхній шар з шкірки і м’якоті.
  3. Через 48 годин на поверхні маси почнеться бродіння – бульбашки та піна. Проціджуємо сусло через дрібну сіточку або марлю так, щоб в соку не залишилося м’якоті. Переливаємо сливовий сік в посудину, де і буде бродити вино – це може бути великий скляний бутель.
  4. Додаємо цукор – його кількість залежить від того, наскільки солодкі сливи та вина, яке ви бажаєте отримати. Для сухого або напівсухого візьміть 100-250 грамів цукру на літр соку, для напівсолодкого і десертного вина – 300-350 г / л.
  5. Бажано вносити цукор частинами – половину відразу, а потім по чверті кожні 4-5 днів.
  6. Заповнюємо посудину для вина соком не більш, ніж на 3/4 об’єму, щоб було місце піні і вуглекислого газу.
  7. На шийку бутля встановлюємо гідрозатвор або гумову рукавичку з проколотим пальцем.
  8. Ставимо ємність в темне місце і залишаємо при температурі 18-26 ° C.
  9. Через 4-5 днів вносимо решту цукру – знімаємо гідрозатвор або рукавичку, зливаємо з допомогою трубочки трохи соку в іншу ємність так, щоб його кількість була в 2 рази менше цукру, що додається.
  10. Розводимо цукор з соком, виливаємо цей сироп назад в бутель і встановлюємо гідрозатвор на місце.
  11. Вино зі слив бродить близько 60 днів. Вино готове, коли водяний затвор перестав виділяти газ, а рукавичка здулася. На дні також повинен з’явиться щільний осад.

Зливаємо молоде вино з осаду в іншу ємність для дозрівання.

Дозрівання вина зі слив – тонкощі

  • Спробуйте вино на смак – при бажанні його ще можна трохи підсолодити. Слідкуйте, щоб загальна кількість цукру не перевищувало рекомендованого.
  • Також можна закріпити вино горілкою або спиртом 40-45% – не більше ніж на 15% від загального обсягу вина. Таке вино буде довше зберігається, але мати більш жорсткий смак.
  • Сливове вино дозріває довго – близько 2-3 місяців. Частинки при цьому слабо піддаються фільтрації, але з часом розчиняються.
  • Ємність з вином щільно закриваємо для дозрівання. Якщо ви трохи підсолодили вино, тоді перші 7-10 днів краще поставити гідрозатвор. Ставимо вино в темне приміщення з температурою 6-16 ° C – це цілком може бути підвал або холодильник.


Кожні 15-20 днів (потім рідше) вино потрібно фільтрувати в іншу ємність через трубочку, не зачіпаючи осад. Повністю домогтися відсутності осаду вийде через 2-3 роки.

Вино зі слив виходить більш густим і щільним, ніж виноградне. Зате його ароматичний букет і неповторний смак зроблять вас його відданим фанатом!

Джерело