fbpx

Рецепти смачних і корисних страв з гарбуза

За змістом цілющих речовин гарбуз перевершує багато інших овочів. Містить каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР і вітамін Т, що сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі, вітамін K, необхідний для згортання крові, жири, білки, вуглеводи, целюлозу, пектинові речовини, мінерали, у тому числі калій, кальцій, залізо.

Каротину в гарбузі в п’ять разів більше, ніж в моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. З цієї причини офтальмологи рекомендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік.

Гарбуз виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки завдяки вмісту пектинових волокон. У насінні гарбуза є білок, клітковина, залізо, мідь, магній, марганець і фосфор, а також амінокислоти. У них також міститься цинк, кальцій, калій, фолієва кислота, селен, і ніацин. Гарбузове насіння також містить ліноленову кислоту, яка зміцнює артерії. Застосування гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.

Рецепти страв з гарбуза:

Брускета з гарбузом і сиром

Яскрава і смачна італійська закуска, яка прикрасить ваш стіл, а поєднання солодкого гарбуза і меду з ніжним сиром сподобається навіть самому досвідченому гурману.

Складові:

  • Хліб (бажано з цільнозерновий борошна) 8 скибочок
  • Гарбуз маленький 1/2 шт.
  • Козиний сир 200 г
  • Суміш насіння (соняшнику, льону, кунжуту) 1-2 ст. л.
  • Мед 8 ч. л.
  • Сіль, перець за смаком
  • Оливкова олія 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Очистити гарбуз і нарізати на дрібні шматочки. Викласти у форму для запікання, полити оливковою олією і запікати в попередньо розігрітій до 210 градусів духовці 10 хвилин.
  2. Хліб викласти на деко з пергаментним папером. Козиний сир розрізати на 16 скибочок. Помістити по 2 скибочки сиру на кожен шматочок хліба, посолити і поперчити.
  3. Вийняти гарбуз з духовки і викласти шматочки на брускету. Полити зверху медом, посипати насінням і запікати 10-15 хвилин.

Гарбузовий пиріг: рецепт осіннього десерту

Печені гарбузові оладки: рецепт приготування в духовці

Гарбузовий крем-суп: ТОП-3 покрокових рецепти з фото

Чіпси з гарбуза

Складові:

  • Гарбуз сквош 2 шт.
  • Тертий твердий сир – за смаком
  • Оливкова олія – за смаком
  • Морська сіль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Розігрійте духовку до 190 градусів.
  2. У велику каструлю влийте воду і доведіть до кипіння.
  3. М’якоть гарбуза наріжте на тонкі скибочки.
  4. Киньте скибочки гарбуза в киплячу воду і варіть 2 хвилини. Потім злийте воду і промийте гарбуз прохолодною водою.
  5. Видаліть зайву вологу з допомогою паперового рушника.
  6. Швидше за все вам знадобляться два дека. Застеліть їх папером для випікання. Викладіть рівним шаром гарбузові скибочки на невеликій відстані один від одного.
  7. Збризніть гарбузові скибочки оливковою олією, посоліть, посипте тертим сиром.
  8. Випікайте чіпси близько 15-20 хвилин.
  9. Охолодіть і подавайте до столу.