fbpx

Готуємо рагу: 6 відмінних рецептів на будь-який смак

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (2 голосів, оцінка: 5,00 із 5)
Loading...
Готуємо рагу: 6 відмінних рецептів на будь-який смак
Готуємо рагу: 6 відмінних рецептів на будь-який смак

Рагу – одне з найпоширеніших і улюблених страв, яке можна зустріти практично в кожній кухні світу. Воно буває м’ясне, овочеве, грибне, з морепродуктами і рибою.  Розповідаємо секрети приготування і ділимося смачними рецептами.

Готуємо рагу: 6 відмінних рецептів на будь-який смак
Готуємо рагу: 6 відмінних рецептів на будь-який смак

Секрети ідеального рагу

  1. Якщо ви збираєтеся готувати змішане рагу з овочів і м’ясних інгредієнтів, то їх необхідно нарізати досить дрібно і обсмажувати окремо, а вже після цього тушкувати в загальній ємності. Якщо зовсім немає часу, то всі продукти можна закладати одночасно, але в цьому випадку овочі потрібно нарізати більшими кусками, а м’ясо – дрібнішими.
  2. Не розварюйте овочі до кашоподібного стану.
  3. Найкраще нарізати інгредієнти в одному стилі і приблизно однакового розміру – соломкою, кубиком або півкільцями.
  4. Рагу не повинно бути рідким, як суп, – рідина повинна тільки покривати інгредієнти.
  5. Щоб надати овочам або м’ясу насичений смак, можна використовувати трохи м’ясного чи овочевого бульйону або білого вина.

Класичне рагу з яловичини

Інгредієнти:

  • Яловичина (вирізка) – 1,2 кг
  • Сіль, перець – за смаком
  • Оливкова олія – 3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 4 зубчики
  • Морква – 3 шт.
  • Стебло селери – 2 шт.
  • Борошно – 50 г
  • Яловичий бульйон – 750 мл
  • Червоне сухе вино – 500 мл
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Соєвий соус – 2 ст.л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Чебрець – 4 гілочки
  • Картопля – 400 г

Спосіб приготування:

  1. Яловичину нарізати на шматочки, посипати сіллю і перцем.
  2. Нагріти 1,5 ст. л. олії в глибокій сковороді на сильному вогні.
  3. Додати 1/2 частини яловичини і обсмажувати, помішуючи, приблизно чотири хвилини. Викласти в миску і обсмажити іншу яловичину, додавши олії, якщо потрібно.
  4. Зменшити вогонь до середнього. Додати одну столову ложку олії і обсмажити подрібнені цибулю і часник протягом двох хвилин, поки цибуля не стане м’якою і золотистою по краях.
  5. Додати порізані кубиками моркву і селеру і готувати ще одну хвилину, помішуючи.
  6. Додати борошно і перемішати.
  7. Додати бульйон, червоне вино, томатну пасту і соєвий соус. Добре розмішати.
  8. Додати готову яловичину (разом з соком), чебрець, лавровий лист і картоплю, очищену і порізану кубиками. Розмішати. Рідина повинна покривати рагу майже повністю. При необхідності додати трохи води.
  9. Довести до кипіння, зменшити вогонь до слабкого і залишити рагу повільно кипіти.
  10. Накрити сковороду кришкою і тушкувати протягом 1 години 45 хвилин або поки яловичина не стане досить м’якою.
  11. Зняти кришку і тушкувати ще 30 хвилин, поки соус трохи не випарується.
  12. Приправити за смаку сіллю і перцем.
  13. Готове рагу прикрасити гілочкою свіжого чебрецю або посипати зеленню петрушки.
Класичне рагу з яловичини
Класичне рагу з яловичини

Морське рагу з креветками і мідіями

Інгредієнти:

  • Помідори у власному соку – 800 г
  • Оливкова олія – 0,5 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кріп свіжий – пучок
  • Часник – 4 зубчики
  • Сіль і перець – за смаком
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Біле сухе вино – 1 чашка
  • Овочевий або рибний бульйон – 4 чашки
  • Мідії – 700 г
  • Креветки очищені – 450 г
  • Філе палтуса – 450 г
  • Петрушка свіжа – 0,5 чашки
  • Хрусткий хліб для сервірування

Спосіб приготування:

  1. Помістити помідори в глибоку миску і розчавити на великі шматки.
  2. Нагріти оливкову олію у великій каструлі з товстим дном на середньому вогні. Додати нарізані цибулю, кріп, часник і приправити сіллю і перцем. Обсмажувати, поки овочі не стануть м’якими і підсмаженими (8-10 хвилин).
  3. Додати петрушку, лавровий лист і добре перемішати. Готувати ще хвилину.
  4. Додати біле вино, подрібнені помідори і приправити сіллю і перцем. Готувати це 10-15 хвилин, періодично помішуючи, щоб уварити томатний сік.
  5. Додати бульйон і довести до кипіння.
  6. Зменшити вогонь до середнього і варити рагу на повільному вогні 45-60 хвилин, приправляючи сіллю і перцем по мірі необхідності.
  7. Збільшити вогонь до середнього і додати мідії. Готувати, поки вони не почнуть розкриватися, близько п’яти хвилин.
  8. Додати креветки і палтус, нарізаний шматочками, і готувати ще чотири хвилини, поки мідії повністю не відкриються, а креветки і риба повністю не приготуються.
  9. Зняти каструлю з вогню і розлити рагу по тарілках. Подавати з хрустким хлібом і посипавши дрібно рубаною зеленню.
Морське рагу з креветками і мідіями
Морське рагу з креветками і мідіями

Рагу із свинини та печериць в сметанному соусі

Кремове рагу з грибами і куркою в мультиварці

Складові:

  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Куряча грудка – 800 г
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Печериці – 200 г
  • Часник – 4 зубчики
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Мускатний горіх – 1/4 ч. л.
  • Чорний перець – 1/2 ч. л
  • Курячий бульйон – 125 мл
  • Діжонска гірчиця – 1 ч. л.
  • Сметана – 75 мл
  • Кукурудзяний або картопляний крохмаль – 1 ч. л.
  • Свіжа петрушка – 2 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Встановити на мультиварці режим “Жарка”.
  2. Додати в чашу нарізану цибулю, оливкову олію і сіль і обсмажувати 3-4 хвилини, поки вони не стануть м’якими.
  3. Додати курку, нарізану кубиками, гриби, часник, лавровий лист, мускатний горіх, перець, бульйон, воду, діжонську гірчицю і все перемішати. Включити режим “Тушити” і готувати 25-30 хвилин.
  4. Кілька столових ложок рідини з рагу вилити в миску і розчинити в ній крохмаль. Вилити назад в чашу з рагу і перемішати.
  5. Додати сметану і знову перемішати. Готувати ще 5-10 хвилин.
  6. Готове рагу подавати, посипавши свіжою петрушкою, з хрустким хлібом.
Кремове рагу з грибами і куркою в мультиварці
Кремове рагу з грибами і куркою в мультиварці

Рагу зі свининою, соусом теріякі і ананасами

Інгредієнти:

  • Свинина (полядвиця) – 500 г
  • Морква – 4 шт.
  • Курячий або овочевий бульйон – 0,5 чашки
  • Соус теріякі – 3 ст. л.
  • Кукурудзяний крохмаль – 1 ст. л.
  • Ананаси консервовані – 230 г
  • Болгарський перець – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Свинину нарізати кубиками і обсмажувати в глибокій сковороді до рум’яного стану.
  2. Додати нарізану кубиками моркву, бульйон і соус теріякі.
  3. Накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 40 хвилин.
  4. Змішати кукурудзяний крохмаль з консервованим ананасовим соком, вилити суміш в сковороду з рагу.
  5. Додати ананас і болгарський перець, нарізаний кубиками. Накрити кришкою і тушкувати ще 15 хвилин або до загустіння.
Рагу зі свининою, соусом теріякі і ананасами
Рагу зі свининою, соусом теріякі і ананасами

Овочеве рагу – покроковий рецепт

Інгредієнти:

  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Часник – 5 зубчиків
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Мелений кмин – 1,5 ч. л.
  • Мелений коріандр – 2 ч. л.
  • Овочевий бульйон – 6 ст.
  • Картопля – 450 г
  • Кіноа або пшоно – 1 чашка
  • Кукурудза консервована – 1 чашка
  • Помідори – 2 шт.
  • Зелений горошок – 1 чашка
  • Сіль і перець – за смаком
  • Сир фета – 120 г
  • Авокадо – 1 шт.
  • Свіжа кінза – 0,5 чашки

Спосіб приготування:

  1. Нагріти олію в сковороді з товстим дном. Додати нарізані цибулю і болгарський перець і обсмажувати до розм’якшення (близько п’яти хвилин).
  2. Додати часник, паприку, коріандр і кмин і готувати ще 30 секунд.
  3. Додати бульйон і картоплю, довести до кипіння на сильному вогні.
  4. Зменшити вогонь до середнього, закрити сковороду кришкою і готувати все на повільному вогні десять хвилин.
  5. Додати промиту кіноа (пшоно) і варити вісім хвилин.
  6. Додати кукурудзу і готувати, поки картопля і кіноа не стануть м’якими (близько 5-7 хвилин).
  7. Додати помідори, горошок і тушкувати до готовності приблизно дві хвилини.
  8. Зняти рагу з вогню, приправити сіллю і перцем за смаком. При необхідності додати ще бульйону.
  9. Перед подачею прикрасити рагу кубиками авокадо, дрібно рубаною кінзою і кубиками сиру фета.
Овочеве рагу - покроковий рецепт
Овочеве рагу – покроковий рецепт