
Рагу – одне з найпоширеніших і улюблених страв, яке можна зустріти практично в кожній кухні світу. Воно буває м’ясне, овочеве, грибне, з морепродуктами і рибою. Розповідаємо секрети приготування і ділимося смачними рецептами.

Секрети ідеального рагу
- Якщо ви збираєтеся готувати змішане рагу з овочів і м’ясних інгредієнтів, то їх необхідно нарізати досить дрібно і обсмажувати окремо, а вже після цього тушкувати в загальній ємності. Якщо зовсім немає часу, то всі продукти можна закладати одночасно, але в цьому випадку овочі потрібно нарізати більшими кусками, а м’ясо – дрібнішими.
- Не розварюйте овочі до кашоподібного стану.
- Найкраще нарізати інгредієнти в одному стилі і приблизно однакового розміру – соломкою, кубиком або півкільцями.
- Рагу не повинно бути рідким, як суп, – рідина повинна тільки покривати інгредієнти.
- Щоб надати овочам або м’ясу насичений смак, можна використовувати трохи м’ясного чи овочевого бульйону або білого вина.
Класичне рагу з яловичини
Інгредієнти:
- Яловичина (вирізка) – 1,2 кг
- Сіль, перець – за смаком
- Оливкова олія – 3 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 4 зубчики
- Морква – 3 шт.
- Стебло селери – 2 шт.
- Борошно – 50 г
- Яловичий бульйон – 750 мл
- Червоне сухе вино – 500 мл
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Соєвий соус – 2 ст.л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Чебрець – 4 гілочки
- Картопля – 400 г
Спосіб приготування:
- Яловичину нарізати на шматочки, посипати сіллю і перцем.
- Нагріти 1,5 ст. л. олії в глибокій сковороді на сильному вогні.
- Додати 1/2 частини яловичини і обсмажувати, помішуючи, приблизно чотири хвилини. Викласти в миску і обсмажити іншу яловичину, додавши олії, якщо потрібно.
- Зменшити вогонь до середнього. Додати одну столову ложку олії і обсмажити подрібнені цибулю і часник протягом двох хвилин, поки цибуля не стане м’якою і золотистою по краях.
- Додати порізані кубиками моркву і селеру і готувати ще одну хвилину, помішуючи.
- Додати борошно і перемішати.
- Додати бульйон, червоне вино, томатну пасту і соєвий соус. Добре розмішати.
- Додати готову яловичину (разом з соком), чебрець, лавровий лист і картоплю, очищену і порізану кубиками. Розмішати. Рідина повинна покривати рагу майже повністю. При необхідності додати трохи води.
- Довести до кипіння, зменшити вогонь до слабкого і залишити рагу повільно кипіти.
- Накрити сковороду кришкою і тушкувати протягом 1 години 45 хвилин або поки яловичина не стане досить м’якою.
- Зняти кришку і тушкувати ще 30 хвилин, поки соус трохи не випарується.
- Приправити за смаку сіллю і перцем.
- Готове рагу прикрасити гілочкою свіжого чебрецю або посипати зеленню петрушки.

Морське рагу з креветками і мідіями
Інгредієнти:
- Помідори у власному соку – 800 г
- Оливкова олія – 0,5 ст.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Кріп свіжий – пучок
- Часник – 4 зубчики
- Сіль і перець – за смаком
- Лавровий лист – 2 шт.
- Біле сухе вино – 1 чашка
- Овочевий або рибний бульйон – 4 чашки
- Мідії – 700 г
- Креветки очищені – 450 г
- Філе палтуса – 450 г
- Петрушка свіжа – 0,5 чашки
- Хрусткий хліб для сервірування
Спосіб приготування:
- Помістити помідори в глибоку миску і розчавити на великі шматки.
- Нагріти оливкову олію у великій каструлі з товстим дном на середньому вогні. Додати нарізані цибулю, кріп, часник і приправити сіллю і перцем. Обсмажувати, поки овочі не стануть м’якими і підсмаженими (8-10 хвилин).
- Додати петрушку, лавровий лист і добре перемішати. Готувати ще хвилину.
- Додати біле вино, подрібнені помідори і приправити сіллю і перцем. Готувати це 10-15 хвилин, періодично помішуючи, щоб уварити томатний сік.
- Додати бульйон і довести до кипіння.
- Зменшити вогонь до середнього і варити рагу на повільному вогні 45-60 хвилин, приправляючи сіллю і перцем по мірі необхідності.
- Збільшити вогонь до середнього і додати мідії. Готувати, поки вони не почнуть розкриватися, близько п’яти хвилин.
- Додати креветки і палтус, нарізаний шматочками, і готувати ще чотири хвилини, поки мідії повністю не відкриються, а креветки і риба повністю не приготуються.
- Зняти каструлю з вогню і розлити рагу по тарілках. Подавати з хрустким хлібом і посипавши дрібно рубаною зеленню.

Рагу із свинини та печериць в сметанному соусі
Кремове рагу з грибами і куркою в мультиварці
Складові:
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Куряча грудка – 800 г
- Сіль – 1 ч. л.
- Печериці – 200 г
- Часник – 4 зубчики
- Лавровий лист – 2 шт.
- Мускатний горіх – 1/4 ч. л.
- Чорний перець – 1/2 ч. л
- Курячий бульйон – 125 мл
- Діжонска гірчиця – 1 ч. л.
- Сметана – 75 мл
- Кукурудзяний або картопляний крохмаль – 1 ч. л.
- Свіжа петрушка – 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Встановити на мультиварці режим “Жарка”.
- Додати в чашу нарізану цибулю, оливкову олію і сіль і обсмажувати 3-4 хвилини, поки вони не стануть м’якими.
- Додати курку, нарізану кубиками, гриби, часник, лавровий лист, мускатний горіх, перець, бульйон, воду, діжонську гірчицю і все перемішати. Включити режим “Тушити” і готувати 25-30 хвилин.
- Кілька столових ложок рідини з рагу вилити в миску і розчинити в ній крохмаль. Вилити назад в чашу з рагу і перемішати.
- Додати сметану і знову перемішати. Готувати ще 5-10 хвилин.
- Готове рагу подавати, посипавши свіжою петрушкою, з хрустким хлібом.

Рагу зі свининою, соусом теріякі і ананасами
Інгредієнти:
- Свинина (полядвиця) – 500 г
- Морква – 4 шт.
- Курячий або овочевий бульйон – 0,5 чашки
- Соус теріякі – 3 ст. л.
- Кукурудзяний крохмаль – 1 ст. л.
- Ананаси консервовані – 230 г
- Болгарський перець – 1 шт.
Спосіб приготування:
- Свинину нарізати кубиками і обсмажувати в глибокій сковороді до рум’яного стану.
- Додати нарізану кубиками моркву, бульйон і соус теріякі.
- Накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 40 хвилин.
- Змішати кукурудзяний крохмаль з консервованим ананасовим соком, вилити суміш в сковороду з рагу.
- Додати ананас і болгарський перець, нарізаний кубиками. Накрити кришкою і тушкувати ще 15 хвилин або до загустіння.

Овочеве рагу – покроковий рецепт
Інгредієнти:
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Часник – 5 зубчиків
- Паприка – 1 ст. л.
- Мелений кмин – 1,5 ч. л.
- Мелений коріандр – 2 ч. л.
- Овочевий бульйон – 6 ст.
- Картопля – 450 г
- Кіноа або пшоно – 1 чашка
- Кукурудза консервована – 1 чашка
- Помідори – 2 шт.
- Зелений горошок – 1 чашка
- Сіль і перець – за смаком
- Сир фета – 120 г
- Авокадо – 1 шт.
- Свіжа кінза – 0,5 чашки
Спосіб приготування:
- Нагріти олію в сковороді з товстим дном. Додати нарізані цибулю і болгарський перець і обсмажувати до розм’якшення (близько п’яти хвилин).
- Додати часник, паприку, коріандр і кмин і готувати ще 30 секунд.
- Додати бульйон і картоплю, довести до кипіння на сильному вогні.
- Зменшити вогонь до середнього, закрити сковороду кришкою і готувати все на повільному вогні десять хвилин.
- Додати промиту кіноа (пшоно) і варити вісім хвилин.
- Додати кукурудзу і готувати, поки картопля і кіноа не стануть м’якими (близько 5-7 хвилин).
- Додати помідори, горошок і тушкувати до готовності приблизно дві хвилини.
- Зняти рагу з вогню, приправити сіллю і перцем за смаком. При необхідності додати ще бульйону.
- Перед подачею прикрасити рагу кубиками авокадо, дрібно рубаною кінзою і кубиками сиру фета.
