Хурма — джерело величезної кількості вітамінів. Корисно при високому тиску і для профілактики атеросклерозу

Хурма — джерело величезної кількості вітамінів. Корисно вживати хурму при високому тиску і для профілактики атеросклерозу
Хурма — джерело величезної кількості вітамінів. Корисно вживати хурму при високому тиску і для профілактики атеросклерозу

Не можна сказати, що хурма для наших широт – це такий же звичайний продукт, як яблука або навіть банани. Зазвичай, її купують, щоб поласувати незвичайним смаком. Одним людям подобається певна в’язкість в роті після вживання ягоди, а іншим – ні. Дізнайтеся, чим же так корисна хурма і чи можна її їсти всім без винятку.

Корисні властивості хурми

З першого погляду на хурму, стає ясно, що вона багата бета-каротином. Хурма стоїть на сходинку вище таких чемпіонів, як томати, гарбуз, салат, солодкий перець за змістом цього вітаміну. У хурмі більше антиоксидантів, ніж у цитрусових. Крім того, в ній у 2 рази більше харчових волокон і мікроелементів, ніж у яблуках, а за поживними властивостями вона не поступається інжиру і винограду. Отже, в цьому плоді містяться такі корисні для людини елементи:

  • рослинна клітковина
  • бета-каротин
  • вітаміни А, С, групи В
  • калій і залізо
  • кальцій і фосфор
  • йод та мідь
  • натрій і магній
  • органічні кислоти
  • таніни та катехіни

При частому вживанні в їжу вона здатна замінити безліч продуктів і заповнити потребу організму в корисних речовинах. Якщо у вас є можливість з’їдати по одному або два плоди кілька разів на тиждень, то можна значно поліпшити стан здоров’я, зміцнити імунну систему й омолодити організм.

Багатий склад ягід надає тонізуючу дію на м’язи, підвищує працездатність і при цьому заспокоює нервову систему. Шматочок плоду, з’їдений перед прийманням їжі, підвищує апетит і покращує процес травлення.

Хурма містить багато цукру, проте володіє низьким глікемічним індексом. Вона швидко насичує організм і повільно засвоюється, ліквідуючи почуття голоду на тривалий час.

Вплив хурми на організм

Анемія. Хурма допомагає запобігати розвиткові анемії. Особливо це актуально під час вагітності, коли низький рівень гемоглобіну викликає у майбутньої мами часті запаморочення, непритомність, а також може виявитися шкідливим для плода.

Запори. Плоди солодких сортів нормалізують перистальтику кишківника. Ось чим корисна хурма для організму дітей, вагітних і людей похилого віку, у яких часто трапляються запори.

Розлад шлунка. Закріплюючий ефект властивий незрілій хурмі, а також ягодам так званих в’язких сортів. Досить невеликої кількості плодів, щоб нормалізувати стілець.

Серцево-судинна система. Помаранчева ягода цілюще впливає на серцевий м’яз, активно живлячи її важливими мікроелементами. Корисно вживати хурму при підвищеному артеріальному тиску і для профілактики атеросклерозу.

Схуднення. Хурма викликає відчуття ситості, яке зберігається тривалий час. Завдяки своєму солодкого смаку ягода знижує тягу до солодкого і виступає природним антидепресантом. Це дозволить знизити ризик зриву на дієті.

Імунітет. Користь хурми для організму полягає в антибактеріальному та протизапальній дії. Ягода полегшує перебіг хвороби і скорочуючи ризик ускладнень.

Енергія. З’їдені до тренування ягоди перетворюються в джерело необхідної для занять енергії. Вживання плодів показано при фізичному виснаженні для повернення тонусу м’язів.

Видільна система. Хурма є природним діуретиком. Вживання в їжу плодів підтримує нормальне функціонування нирок і сприяє виведенню з них піску і навіть невеликих каменів.

Шкода хурми

Надмірне вживання хурми може спровокувати сильний стрибок цукру в крові. Вона також негативно впливає на обмінні процеси в організмі.

У цій ягоді є величезна кількість таніну, дубильних речовин. Подібне негативно позначається на роботі шлунка і кишечника. Крім того, у хурми часто досить щільна шкірка. Якщо її не знімати, то вона дуже важко перетравлюється, може травмувати слизові оболонки внутрішніх органів, якщо вони запалені і дуже чутливі. Не можна їсти багато хурми і дорослим, і дітям тому, що вона занадто сильно “склеює”, закріплює стілець. Це призводить до запорів.