Кіноа — користь крупи для здоров’я і прості рецепти смачних страв

Кіноа — користь крупи для здоров'я і прості рецепти смачних страв
Кіноа — користь крупи для здоров'я і прості рецепти смачних страв

Користь кіноа для здоров’я людини

Особливість крупи в тому, що в ній не міститься глютен, тому вона може стати альтернативою зерновим кашам. До складу кіноа входить повний перелік всіх 20 амінокислот, включаючи 10 незамінних, які організм не виробляє самостійно.

Корисні властивості киноа

1. Наявність лізину підсилює засвоєння кальцію і прискорює загоєння тканин.

2. Покращує роботу травної системи.

3. Стабілізує роботу нервової системи, зміцнює сон, прибирає неуважність і дратівливість.

4. Допомагає швидше відновити фізичний і емоційний тонус після операцій, хвороб.

5. Запобігає розвитку артриту, артрозу і інших суглобових хвороб.

6. Служить джерелом легкозасвоюваного рослинного білка, необхідного для росту м’язової маси, розвитку дитячого організму і повноцінного харчування вагітних жінок.

7. Знижує ризик розвитку атеросклерозу, серцево-судинних захворювань і артеріальної гіпертензії.

Котлети з кіноа з овочами

Котлети з кіноа з овочами
Котлети з кіноа з овочами

Складові:

  • 80 г кіноа
  • 1 середня морква
  • 1 невелика цибулина
  • 160 г шпинату
  • 2-3 ст. л. борошна
  • 1 яйце
  • 1/2 лимона
  • Сіль і перець – за смаком
  • Олія – за потребою

Спосіб приготування:

  1. Відваріть кіноа, дотримуючись інструкції. Натріть моркву на дрібній тертці, а цибулю подрібніть. Злегка обсмажте овочі.
  2. Дрібно нарубайте шпинат.
  3. Перекладіть овочі в миску, змішайте з кіноа, половиною лимона, борошном і яйцем. Добре перемішайте. Додайте сіль і перець.
  4. Сформуйте котлетки і обсмажте на олії з обох боків до рум’яної скоринки.

Кіноа з овочами

Кіноа з овочами
Кіноа з овочами

Складові:

  • 250 г кіноа
  • 1 морква
  • 1 болгарський перець
  • Половина червоної цибулі
  • 1 стебло селери
  • 3 невеликих цукіні
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • Сіль і перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Кіноа відваріть в підсоленій воді, дотримуючись інструкції.
  2. Всі овочі (моркву, цибулю, перець, селеру і цукіні) обсмажте на оливковій олії близько 20 хвилин, постійно помішуючи.
  3. У готові овочі додайте кіноа.
  4. Додайте спеції за смаком.