
Квашена капуста дуже смачна і корисна. На зимовому столі обов’язково повинна бути ця страва, яку багато хто полюбляє.
Вона містить у своєму складі вітаміни, мікроелементи, ферменти та клітковину.
Найактивнішими речовинами є:
- Холін – нормалізує обмінні процеси в організмі;
- Селен – є складовою гормонів;
- Метил метіонін – профілактика і лікування виразкової хвороби шлунка;
- Вітамін C – запобігає старінню клітин та зміцнює імунітет.
Дотримуйтеся ПРОСТИХ ПРАВИЛ ПРИ СОЛІННІ КАПУСТИ, деякі з них:
- Щоб капуста була хрумка, не пересолюйте. На 1 кілограм капусти – 1 столова ложка солі.
- Вибирайте пізні сорти, вони більш тверді.
- Заквашувати потрібно тільки в емальованому або скляному посуді!
- Кришки з металу під гніт використовувати не можна.
- Ідеальна температура для зберігання 0 – +2° С.
- Капуста повинна бути покрита на 1 см розсолом, бо потемніє і швидко почне псуватися.
Сприятливі дні для засолювання і квашення капусти за місячним календарем в 2019 році
У народі кажуть, що найкраще квасити капусту у «чоловічі» дні: понеділок, вівторок, четвер.
Найкраще квасити з кінця вересня до кінця листопада.
Коли солити капусту в жовтні
Найбільш сприятливими днями для засолювання овочів в жовтні будуть: 3, 4, 5, 6, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 30, 31
Не рекомендується виймати капусту з бочок: 20, 21, 22, 23, 24, 25 жовтня.
Коли квасити капусту в листопаді
Місячний календар радить займатися солінням, квашенням 1, 2, 3, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 28, 29, 30 листопада.
Не слід виймати соління з діжок 16, 17, 18, 19, 20, 21 листопада.