Після звичайної води, чай є другим найпопулярнішим напоєм у світі. І це дуже добре. Тому що, як демонструють сучасні дослідження, вживання чаю має безліч переваг, включаючи зниження ризику серцевих захворювань, інсульту, діабету 2 типу та зниження когнітивних функцій.
Але який найкорисніший?
Відповідь проста: всі. Будь то чорний, зелений, червоний чай Хун Ча, улун або білий, цей напій пропонує без калорійний спосіб збільшити споживання рослинних сполук, що борються з хворобами.
Чому саме чай?
Українці, які п’ють чай, споживають найвищу кількість флавоноїдів. Флавоноїди, своєю чергою, є антиоксидантами, які відповідають за багато корисних властивостей чаю для здоров’я.
Елітні сорти чаю, як Да Хун Пао виготовляють з листя рослини Camellia sinensis. Відмінності в смаку та кольорі залежать від того, як листя згортають, подрібнюють та сушать.
Скільки потрібно пити чаю? Немає стандартної рекомендації, як і з іншою рослинною їжею, як правило, добре коли в межах розумного. Деякі експерти рекомендують випивати дві-три чашки на день, щоб отримати користь. Просто не забудьте збалансувати споживання з толерантністю до кофеїну (або віддайте перевагу різновидам без кофеїну).
Корисні властивості різних видів чаю
Чорний чай
Як його роблять: виробники чаю згортають або подрібнюють листя, вивільняючи фермент, який окислює катехіни, антиоксидантні рослинні сполуки. Ферментація створює насичений смак і темний колір розчину. Це тип чаю з найбільшим вмістом кофеїну — приблизно 50 мг у чашці об’ємом 200 мг – що становить приблизно половину того, що міститься в чашці кави.
Переваги напою: суттєво допомагає зміцнити скелет. Згідно з японським дослідженням, яке відстежило 498 жінок протягом п’яти років, жінки в постменопаузі, які регулярно пили чорний чай, мали вищу мінеральну щільність кісток в поперековому відділі хребта і стегнах.
Згідно зі звітом 2018 року в журналі Biomedicine and Pharmacotherapy, є вагомі докази того, що чорний допомагає захистити від серцевих нападів. Це може бути пов’язано з тим, що поліфеноли в чорному чаї розслабляють кровоносні судини, запобігає їх звуженню.
Зелений чай
Спосіб приготування: листя чаю зберігають свій зелений колір, оскільки їх, свіжо зібрані, відразу обробляють паром, щоб запобігти окисненню. У чашці міститься близько 30 мг кофеїну.
Переваги напою: зелений чай є хорошим джерелом катехінів, більшість з яких – епігалокатехін галлат (EGCG), який, знижує рівень ЛПНЩ (поганого) холестерину. EGCG також протидіє запаленням в організмі. Згідно з дослідженнями Університету Пердью, якщо ви любите лимон, вичавлення його соку в зелений чай допомагає його корисним сполукам пережити травлення.
Комбінація зеленого чаю з кофеїном та великої кількістю катехінів підвищує розумову пильність і навіть підвищує швидкість метаболізму, щоб спалити більше калорій, хоча ефект може бути занадто малим для схуднення.
Чай улун
Процес приготування: листя улун частково сушать, а потім обережно згортають, щоб досягти часткового окислення. Цей процес може надати улуну жовто-зелене забарвлення (деякі стають більш коричневими, якщо їх згорнути сильніше). У ньому може бути трохи більше кофеїну, ніж в зеленому чаї.
Переваги напою: улунг має тип антиоксиданту, який називається теазіненсін, який зменшує запалення та забезпечує певний захист імунної системи .
Білий чай
Як його готують: молоді бруньки чайного листя швидко пропарюють і сушать відразу після збору. Це запобігає потемнінню листя. Через його м’який колір і смак багато людей вважають, що білий чай містить мало кофеїну, але заварена чашка може мати приблизно таку ж кількість, як і зелений чай.
Переваги напою: білий чай містить найбільше катехінів, які запобігають звуженню кровоносних судин і допомагають організму розщеплювати жир.