Користь свіжої зелені для організму: як правильно вживати

Петрушка, кріп базилік, кінза, зелена цибуля, салат та інші пряні трави,що насичують наш ослаблений після зими організм вітамінами, мінералами та іншими корисними речовинами. Крім того, зелень надає багатьом стравам приємний смак і аромат. У кулінарії її додають майже в усі страви, крім десертів. Давайте поговоримо про корисні властивості кожного виду зелені.

Петрушка

У такій звичній для нас петрушці вітаміну С в 4 рази більше, ніж у лимоні, а крім цього є вітаміни А, Е, групи В, і ще мінерали: залізо, цинк, калій, кальцій, магній, фосфор. Петрушка багата на інулін – натуральний полісахарид, який захищає нас від багатьох захворювань і знижує ризик розвитку онкологічних захворювань. Лікарі відзначають, що при регулярному додаванні цієї трави в раціон поліпшується зір, підвищується гемоглобін. Однак, у петрушки є і протипоказання: не рекомендується вживання при сечокам’яній хворобі, а також у великих кількостях при вагітності.

Кріп

Кріп є універсальною приправою і доречний практично у будь-яких стравах. Він покращує як смак страв, так і зовнішній вигляд. Кріп містить солі калію, заліза, фосфору, вітаміни С, групи В, PP. Кріп дуже корисний для поліпшення травлення, має сечогінну дію, позбавляє від метеоризму і проблем з кишечником, але при зловживанні кріп негативно впливає на зір, а також може пошкодити особам зі зниженим тиском.

Кінза

Кінза – трава родом з Азії та Північної Африки. Трапляється, що її називають китайською петрушкою. На Кавказі без кінзи не обходиться практично жодна страва. Однак її «фірмовий», характерний тільки їй аромат не всім припадає до смаку і цю траву зазвичай або дуже люблять, або не переносять – так, кінза нікого не залишає байдужою. Зелень кінзи містить багато вітамінів і мінералів, особливо багата вона каротином, вітаміном С, Р і групи В. При вживанні зелені кінзи поліпшується робота серця і судин, зменшуються болі при гастритах і виразковій хворобі шлунка, поліпшується робота травлення і склад крові. Кінза також має виражену жовчогінну, сечогінну і антисептичну дію. Зловживання кінзою ні до чого доброго не приводить: порушується сон, починаються проблеми з пам’яттю, а при холециститі потрібно бути особливо обережним.

Базилік

З давньогрецької мови «базилік» перекладається як «королівський». В Індії ця рослина взагалі вважається священною. Проте в наших широтах він активно використовується в різних стравах – від супів до салатів і м’яса, при цьому господині використовують усі частини базиліка. Завдяки ефірному маслу, яке міститься в листі, базилік має такий ніжний, пряний смак і запах. Він прекрасно поєднується з іншими прянощами. Аромат і смак буває різним і може бути схожий на гвоздику, мускатний горіх. З’явилися сорти з яскраво вираженим лимонним ароматом. Користь базиліка настільки велика для нашого організму, що її важко переоцінити. Базилік містить вітаміни С, РР, каротин, рутин, має антисептичну дію, загоює рани, знімає спазм м’язів і виявляє легку сечогінну дію. Як у будь-якої зелені, у базиліка є протипоказання у вживанні: вагітним, людям, які перенесли інфаркт, інсульт, при ішемії, гіпертонії.

Шпинат: корисні властивості

Рукола: користь, шкода та вплив на організм