
Влітку зовсім не хочеться проводити багато часу на кухні. Проста і легка їжа – це чудовий вихід. У нашому огляді – 10 рецептів смачних літніх салатів, які готуються досит швидко.
Салати можуть бути як овочевими, так і з додаванням більш ситних інгредієнтів. Тому поживний салат може стати повноцінним обідом або вечерею. Саме при приготуванні цієї страви ви можете проявити максимум кулінарної фантазії, експериментуючи з продуктами і заправками.
1. Овочевий салат з кус-кусом
2. Мексиканський салат
Насичений смак цього салату перенесе вас в сонячну Мексику, а вибух фарб на тарілці підніме настрій навіть в самий похмурий день.
Складові:
- Авокадо – 1 шт.
- Помідори черрі – 100 г
- Квасоля червона консервована – 200 г
- Кукурудза консервована – 200 г
- Цибуля червона – 1 шт.
- Лайм – 1 шт.
- Кінза свіжа – пучок
- Олія оливкова – 1 ст. л.
- Сіль, перец – по смаку
Спосіб приготування:
- Дрібно нарізати очищену цибулю, посолити, скропити соком половини лайма і дати трохи настоятися.
- Змішати у великій салатниці квасолю і кукурудзу, додати нарізані навпіл помідори черрі, нашатковану кінзу і цибулю.
- Безпосередньо перед подачею додати в салат нарізаний кубиками авокадо, посолити, поперчити, полити соком половини лайма і оливковою олією. Ретельно перемішати.
3. Салат із зеленою квасолею і сиром фета
Не секрет, що зелена квасоля є дуже корисним продуктом, багатим вітамінами і мінералами. А в поєднанні з сиром фета, волоськими горіхами і м’ятою це прекрасний і смачний салат.
Складові:
- Зелена квасоля – 200 г
- Сир фета – 150 г
- Листя м’яти – 10 шт.
- Волоські горіхи – 50 г
- Олія оливкова – 2 ст. л.
- Бальзамічний оцет – 2 ст. л.
- Сіль, перец – по смаку
Спосіб приготування:
- Варити квасолю в киплячій підсоленій воді 3-4 хвилини, відкинути на друшляк і залишити її остигати.
- Сир фета нарізати кубиками. Горіхи подрібнити. Листя м’яти дрібно нашаткувати.
- Приготувати заправку, змішавши в окремій мисці оливкову олію, бальзамічний оцет, сіль і перець.
- У салатник викласти відварну квасолю, сир, м’яту і горіхи. Заправити салат і ретельно перемішати.
4. Салат з динею, огірком і малиною
Свіжий і дуже літній салат приємно здивує вас своїм незвичайним смаковим поєднанням.
Складові:
Шпинат свіжий – 200 г
Цибуля червона средня – 1 шт.
Диня маленька – 1 шт.
Огірок – 2 шт.
Малина – 250 г
Сіль, перец – по смаку
Оливкова олія – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
Цибулю нарізати, посолити її, поперчити і залишити трохи настоятися.
В цей час диню нарізати шматочками, попередньо почистивши її і видаливши насіння. Огірки нарізати кружечками або напівкружечками.
Викласти в салатник шпинат, потім цибулю. Ретельно перемішати. Додати диню, огірок і малину. Заправити оливковою олією.
5. Літній салат з кабачків
Кабачки покращують роботу травної системи, допомагають виводити шлаки і токсини з організму і просто є дуже корисним і дієтичним продуктом.
Складові:
- Кабачки – 350 г
- Сир фета – 0,5 склянки
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Сіль – 1 / 4 ч. л.
- Чорний мелений перец – 1 / 4 ч. л.
Спосіб приготування:
- Кабачки нарізати тонкими кружечками, злегка обсмажити.
- Фету розкришити на невеликі шматочки.
- Лимонний сік з’єднати з оливковою олією. Додати сіль і перець. Гарненько перемішати.
- Викласти кабачки на велику тарілку рівним шаром, посипати фетою і додати заправку.
6. Салат з тунцем, брокколі і нутом
Цей швидкий салат містить багато білка і клітковини.
Складові:
- Тунець – 1 банка (185 г)
- Нут – 2 банки (по 400 г)
- Каперси – 2 ст. л.
- Помідори Черрі – 150 г
- Свіжа петрушка – 1 пучок
- Червоний перець чилі – 1 шт.
- Броколі – 100 г
- Лимон – 1 шт
Спосіб приготування:
- Тунця з банки перекласти в миску, попередньо зливши рідину, і розім’яти.
- Промити нут, покласти в миску і додати каперси. Потім розрізати помідори і додати в миску. Нарізати петрушку, нарізати перець чилі, а потім додати в миску.
- Броколі розділити на дрібні суцвіття, стебла нарізати тонко, обдати окропом, злити воду і покласти в миску.
- Змішати броколі з іншими інгредієнтами, приправити за смаком.
7. Тайський салат з куркою за 15 хвилин
Низькокалорійний тропічний грейпфрут разом з дієтичним м’ясом курки стане ідеальним варіантом для бажаючих влаштувати розвантажувальний день. Просто, швидко і смачно.
Складові:
- Куряча грудка – 360 г
- Грейпфрут – 1/2 шт.
- Перець чилі – 1 шт.
- М’ята – 10 г
- Соєвий соус – 30 г
- Кунжутне масло – 5 г
- Кінза – 10 г
- Лайм – 1 шт.
- Корінь імбиру – 10 г
- Соняшникова олія – 10 мл
Спосіб приготування
- Розріжте курку уздовж на 2 частини і відваріть в киплячій воді протягом 7 хвилин; наріжте курку великими кубиками.
- Грейпфрут почистіть, розділіть на часточки і акуратно звільніть від плівок, при цьому зберігши сік.
- Перець чилі звільніть від насіння, дрібно наріжте 1/2 перцю, почистіть і наріжте соломкою імбир.
- Відокремте листя м’яти і кінзи, зніміть цедру і відіжміть сік 1/2 лайма.
- До курки додайте нарізаний перець чилі, кунжутну і соняшникову олію, соєвий соус, сік і м’якоть грейпфрута, імбир, цедру і сік лайма, ретельно перемішайте.
- Додайте листя кінзи і м’яти, замішайте їх в салат.
- Розкладіть салат по тарілках і подавайте.
8. Літній салат з руколи, кавуна і сиру фета
Цей салат легкий в приготуванні і відмінно підійде для перекусу в спекотний літній день.
Складові:
- Кавун – 500 г
- Сир фета – 200 г
- М’ята свіжа – 100 г
- Рукола – 150 г
- Оливкова олія – 50 мл
- Апельсин – 1 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Цибуля порей – 1 шт.
- Мед – 1 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Перец – 1 щіпка
Спосіб приготування:
Зробіть соус. Перемішайте разом апельсиновий сік, лимонний сік, цибулю-порей (нарізати півкільцями), мед, сіль, і перець.
Повільно влийте в соус оливкову олію, постійно помішуючи, до утворення однорідної маси. Якщо ви не будете використовувати соус протягом години, зберігайте його накритим в холодильнику. Перед вживанням, перемішайте.
У великій мисці змішайте разом руколу, кавун, сир фета і м’яту.
Злегка полийте соусом і добре перемішайте. Додайте приправ за смаком і подавайте.
9. Зелений салат з печерицями
Відсутність часу не привід не готувати. Салат з печерицями – ідеальний варіант для тих, хто хоче приготувати страву на обід або вечерю на швидку руку.
Складові:
- Печериці – 200 г
- Салат лоло-россо – 50 г
- Салат корн – 50 г
- Часник – 2 зубчики
- Масло вершкове – 30 г
- Салат фризі – 50 г
- Сир пармезан – 50 г
- Селера – 60 г
- Петрушка – 5 г
- Лимон – половинка
- Оцет бальзамічний – 10 г
- Біле сухе вино – 50 мл
- Оливкова олія – 30 мл
- Сіль морська, перець – за смаком
Спосіб приготування
- Гриби почистіть, промийте під проточною водою і грубо наріжте.
- Петрушку наріжте. Часник роздушіть, почистіть і дрібно наріжте.
- Розтопіть вершкове масло, додайте часник, петрушку і гриби, посоліть, поперчіть і смажте на сильному вогні протягом 3 хвилин, влийте 50 мл білого сухого вина і тушкуйте ще 1 хвилину на середньому вогні. Зніміть з вогню.
- Селеру порізати тонкою соломкою, пармезан натерти на грубій тертці.
- З лимона вичавіть сік, порвіть руками листя лоло-россо і фризі.
- Викладіть в салатницю селеру, залийте оцтом, лимонним соком і оливковою олією, дайте настоятися 2 хвилини, додайте половину пармезану і салатні листя, перемішайте.
- Викладіть зверху теплі гриби, присипте пармезаном і подавайте.
10. Французький салат “Нісуаз”
Вперше цей салат був приготовлений в сонячному місті Ніцца (звідки і отримав свою назву). Не дивно, що він легкий, поживний і дуже корисний.
Складові:
Салат – 1 кочан
Помідори – 4 шт.
Цибуля – 3 шт.
Болгарський перець – 1 шт.
Яйця, зварені вкруту – 3 шт.
Стручкова квасоля – 200 г
Часник – зубчик
Анчоуси – 1 банка
Консервований тунець – 1 банка
Лимонний сік – по смаку
Для соусу:
Оливкова олія – 1 ст. л.
Винний оцет – 1 ст. л.
Часник – по смаку
Базилік – по смаку
Сіль – щіпка
Перець – щіпка
Спосіб приготування:
- Змішати всі інгредієнти для соусу.
- Відварити стручкову квасолю протягом 5 хвилин і обполоснути крижаною водою.
- В оливковій олії обсмажити часточку часнику і квасолю. Остудити і полити лимонним соком.
- У миску скласти салатні листя, нарізані помідори, болгарський перець скибочками, яйця, анчоуси, квасолю і тунець.
- Заправити салат соусом, ще раз скропити лимоном і подавати.