
Цей пиріг найкраще готувати заздалегідь, адже він особливо смачний в холодному вигляді. Виходить недорога, але дуже смачна і незвичайна закуска, що підходить і для святкового столу, і як приємне доповнення до вечері.
Навіть якщо ви не любите цибулю, пиріг з пісочним тістом і цибульний-сирною начинкою нікого не залишить байдужим.
Продукти:
- 200 г вершкового масла або маргарину;
- 300 г борошна;
- 1 ч. л. соди;
- оцет;
- 6 ст. л. сметани;
- 4 шт. плавлених сирки;
- 4-6 головок ріпчастої цибулі;
- 4 яйця;
- сіль, перець, зелень – за смаком.
Як готувати:
- Беремо заморожене масло або маргарин і натираємо його на грубій тертці, перемішуючи з борошном. Для цього зручно взяти широку, але неглибоку ємність, висипати в неї всю муку і туди ж натирати масло.
- Потім масло з борошном ще трохи перетираємо руками, так щоб вийшла однорідна крихта. Далі в центрі робимо невелике заглиблення і викладаємо сметану. Соду гасимо оцтом і додаємо її до тесту, трохи підсолюємо.
- Замішуємо тісто. На самому початку зручно використовувати ложку, а потім просто руками. Тісто липке, особливо старатися з вимішуванням не потрібно – достатньо сформувати грудочку.
- В результаті повинен вийти колобок, який потрібно загорнути в харчову плівку або покласти в пакет і прибрати в холодильник мінімум на 2 години, краще на ніч.
- Готуємо начинку: нарізаємо цибулю півкільцями – робити це потрібно дуже тонко.
- Беремо глибоку сковороду, ставимо її на плиту, додаємо трохи олії і розігріваємо. Викладаємо підготовлену цибулю, трохи розминаючи в руках так, щоб вона розпадалася на окремі тонкі смужки, і пасеруємо на повільному вогні.
- Готова для начинки цибуля не повинна бути підсмаженою, тому вона не має бути золотистою. Вона повинна бути просто м’якою і ніжною, доведена практично до готовності.
- Коли цибуля вже досить добре розм’якне (незадовго до закінчення пасерування), її потрібно трохи підсолити і поперчити. Ви можете додати і інші спеції на свій смак, але одного чорного перцю тут цілком достатньо.
- Плавлені сирки натираємо на крупній тертці. Вони повинні бути звичайного вершкового смаку, не варто використовувати з будь-якими наповнювачами.
- В окремому посуді збовтуємо яйця: досить до однорідності, до стану піни їх доводити не потрібно. Туди ж додаємо трохи солі (близько чверті чайної ложки) і зелень. Це може бути подрібнена свіжа, заморожена на зиму або суха суміш.
- Підготовлену цибулю викладаємо в зручну миску, так щоб можна було добре перемішати всю начинку. Поки цибуля ще гаряча туди ж додаємо натерті сирки і все перемішуємо.
- Потім в цю ж ємність виливаємо яєчну суміш і знову добре все перемішуємо. Важливо дати цибульно-сирній масі трохи охолонути, щоб яйця не згорнулися.
- Для приготування пирога добре підходить форма діаметром близько 26 см. Тісто візуально ділимо на три частини і відрізаємо одну третину. Її поки відкладаємо, а більшу частину розгортаємо в коло, час від часу підсапайте борошном.
- Форму гарненько змащуємо олією (не забуваємо про боки) і викладаємо розкачане тісто, формуючи бортики.
- Перекладаємо начинку і розрівнюємо її. Розкачуємо решту тіста і накриваємо пиріг зверху. Тісто не повинно нависати над начинкою або бути внатяжку, тому легенько придавлюємо його до неї. Акуратно защипуємо краї пирога, прибираючи зайве тісто.
- Випікати пиріг потрібно при температурі +160 … + 170 ° C 25-30 хвилин. За 5-7 хвилин до закінчення можна змастити поверхню трохи збитим яйцем. Щоб зрозуміти, що пиріг готовий, зручно скористатися дерев’яною шпажкою або зубочисткою: вийнята паличка повинна бути практично суха.