Нереально смачно! Бюджетний цибулевий пиріг з найпростіших продуктів

Нереально смачно! Бюджетний цибулевий пиріг з найпростіших продуктів
Нереально смачно! Бюджетний цибулевий пиріг з найпростіших продуктів

Цей пиріг найкраще готувати заздалегідь, адже він особливо смачний в холодному вигляді. Виходить недорога, але дуже смачна і незвичайна закуска, що підходить і для святкового столу, і як приємне доповнення до вечері.

Навіть якщо ви не любите цибулю, пиріг з пісочним тістом і цибульний-сирною начинкою нікого не залишить байдужим.

Продукти:

  • 200 г вершкового масла або маргарину;
  • 300 г борошна;
  • 1 ч. л. соди;
  • оцет;
  • 6 ст. л. сметани;
  • 4 шт. плавлених сирки;
  • 4-6 головок ріпчастої цибулі;
  • 4 яйця;
  • сіль, перець, зелень – за смаком.

Як готувати:

  1. Беремо заморожене масло або маргарин і натираємо його на грубій тертці, перемішуючи з борошном. Для цього зручно взяти широку, але неглибоку ємність, висипати в неї всю муку і туди ж натирати масло.
  2. Потім масло з борошном ще трохи перетираємо руками, так щоб вийшла однорідна крихта. Далі в центрі робимо невелике заглиблення і викладаємо сметану. Соду гасимо оцтом і додаємо її до тесту, трохи підсолюємо.
  3. Замішуємо тісто. На самому початку зручно використовувати ложку, а потім просто руками. Тісто липке, особливо старатися з вимішуванням не потрібно – достатньо сформувати грудочку.
  4. В результаті повинен вийти колобок, який потрібно загорнути в харчову плівку або покласти в пакет і прибрати в холодильник мінімум на 2 години, краще на ніч.
  5. Готуємо начинку: нарізаємо цибулю півкільцями – робити це потрібно дуже тонко.
  6. Беремо глибоку сковороду, ставимо її на плиту, додаємо трохи олії і розігріваємо. Викладаємо підготовлену цибулю, трохи розминаючи в руках так, щоб вона розпадалася на окремі тонкі смужки, і пасеруємо на повільному вогні.
  7. Готова для начинки цибуля не повинна бути підсмаженою, тому вона не має бути золотистою. Вона повинна бути просто м’якою і ніжною, доведена практично до готовності.
  8. Коли цибуля вже досить добре розм’якне (незадовго до закінчення пасерування), її потрібно трохи підсолити і поперчити. Ви можете додати і інші спеції на свій смак, але одного чорного перцю тут цілком достатньо.
  9. Плавлені сирки натираємо на крупній тертці. Вони повинні бути звичайного вершкового смаку, не варто використовувати з будь-якими наповнювачами.
  10. В окремому посуді збовтуємо яйця: досить до однорідності, до стану піни їх доводити не потрібно. Туди ж додаємо трохи солі (близько чверті чайної ложки) і зелень. Це може бути подрібнена свіжа, заморожена на зиму або суха суміш.
  11. Підготовлену цибулю викладаємо в зручну миску, так щоб можна було добре перемішати всю начинку. Поки цибуля ще гаряча туди ж додаємо натерті сирки і все перемішуємо.
  12. Потім в цю ж ємність виливаємо яєчну суміш і знову добре все перемішуємо. Важливо дати цибульно-сирній масі трохи охолонути, щоб яйця не згорнулися.
  13. Для приготування пирога добре підходить форма діаметром близько 26 см. Тісто візуально ділимо на три частини і відрізаємо одну третину. Її поки відкладаємо, а більшу частину розгортаємо в коло, час від часу підсапайте борошном.
  14. Форму гарненько змащуємо олією (не забуваємо про боки) і викладаємо розкачане тісто, формуючи бортики.
  15. Перекладаємо начинку і розрівнюємо її. Розкачуємо решту тіста і накриваємо пиріг зверху. Тісто не повинно нависати над начинкою або бути внатяжку, тому легенько придавлюємо його до неї. Акуратно защипуємо краї пирога, прибираючи зайве тісто.
  16. Випікати пиріг потрібно при температурі +160 … + 170 ° C 25-30 хвилин. За 5-7 хвилин до закінчення можна змастити поверхню трохи збитим яйцем. Щоб зрозуміти, що пиріг готовий, зручно скористатися дерев’яною шпажкою або зубочисткою: вийнята паличка повинна бути практично суха.