При яких хворобах корисно їсти гарбузове насіння

При яких хворобах корисно їсти гарбузове насіння
При яких хворобах корисно їсти гарбузове насіння

Гарбузове насіння –  найкорисніший і найдоступніший продукт для здоров’я. У гарбузовому насінні багато вітамінів і мінералів: є ніацин і фолієва кислота, інші вітаміни групи В, вітаміни А, С, D і К – в невеликих кількостях, але найбільше в них вітаміну Е – а це «вітамін молодості» і ефективний антиоксидант.

У двох столових ложках насіння гарбуза (28 грамів) міститься 125 калорій, 15 грамів вуглеводів (у тому числі 0 г цукру і 5 грамів клітковини) і 5 грамів білка, а також 5% ваших щоденних потреб у залозі. Гарбузове насіння є джерелом магнію, цинку, міді і селену.

Гарбузове насіння для травлення і здоров’я ШКТ

Всім відомо, що сире гарбузове насіння є одним з найпоширеніших народних засобів боротьби з паразитами – з їх допомогою люди завжди позбавлялися від глистів.

Гарбузове насіння є відмінним засобом від закрепів. Якщо вживати їх після прийому їжі, то можна поліпшити роботу шлунка і всього ШКТ.

Насіння володіє легкою сечогінною і проносною дією, допомагає при метеоризмі і навіть може виводити з організму важкі метали – наприклад, свинець і кадмій.

Клітковина сприяє нормалізації рівня цукру в крові – тому при схильності до цукрового діабету гарбузове насіння обов’язково варто включити в раціон.

Користь гарбузового насіння для серцево-судинної системи

Жирова складова гарбузового насіння – це високоякісні олії, які в основному складаються з насичених і ненасичених жирних кислот – низькомолекулярних сполук. Завдяки цьому гарбузове насіння виводять з організму зайвий холестерин і покращує живлення серцевого м’яза.

Поєднання омега-3 і омега-6 жирних кислот, антиоксидантів і клітковини знижує ризик тромбозу та аритмії, які є причинами інфарктів та інсультів.

Гарбузове насіння корисне для чоловічого здоров’я

Гарбузове насіння багате цинком і магнієм, а саме ці мікроелементи сприятливо впливають на передміхурову залозу, нормалізують обмінні процеси, поліпшують мікроциркуляцію, забезпечують регулярну продукцію і виведення секрету простати.

У насінні гарбуза була виявлена біологічно активна речовина дельта-7-серин, яка:

  • є ресурсом для побудови чоловічих статевих гормонів (андрогену і тестостерону);
  • надає протизапальний ефект на передміхурову залозу;
  • усуває застійні явища в сечовому міхурі, сприяючи кращому виведенню сечі, що важливо при хронічному простатиті і доброякісній гіперплазії передміхурової залози.

Чи можна вагітним гарбузове насіння?

Не тільки «можна», а «потрібно»! Насіння гарбуза як джерело вітамінів і мінералів, є чудовим помічником в зміцненні імунітету. Користь гарбузового насіння при вагітності ще й у тому, що воно допомагає майбутнім мамам рятуватися від токсикозу, печії, нормалізувати випорожнення.

Як вживати гарбузове насіння

Краще їсти сире, а не смажене насіння гарбуза.

  1. Додавати його можна практично в будь-які салати. Воно чудово поєднується з капустою, селерою, морквою, буряком, шпинатом та іншими овочами.
  2. Жменя гарбузового насіння зробить ще більш корисними різноманітні каші, мюслі і сухі сніданки.
  3. Можна просто перемолоти насіння в блендері і з’їдати по ложечці такої пасти після їжі.
  4. Також гарбузове насіння може стати відмінним доповненням до соусів (песто, карі, урбеч).
  5. Із гарбузового насіння можна приготувати енергетичні батончики, казинаки, корисні цукерки із сухофруктами і горіхами.

Прислухайтеся до наших порад, і будьте здорові!

За матеріалами.