fbpx

Що можна, а що не можна нагрівати в мікрохвильовці

Від посуду і продуктів харчування до несподіваних предметів домашнього вжитку.

 

Посуд

Можна

  • Скляний посуд. Це найкращий варіант для розігрівання і приготування страв в мікрохвильовій печі. Слідкуйте тільки, щоб посуд не був занадто легким: це означає, що він зроблений з легкоплавкого матеріалу і не підходить для використання в мікрохвильовій печі. Крім того, на ньому не повинно бути фарби із вмістом металу.
  • Керамічний посуд. Також зверніть увагу, щоб на ньому не було позолоти. А ще обов’язково використовуйте прихватку: кераміка сильно нагрівається.
  • Силіконові форми. Цей матеріал розрахований на використання як в духовці, так і в мікрохвильовці. Причому в таких формах можна готувати не тільки випічку, а й запіканки, овочі та інші страви.
  • Папір для випічки. Він ідеально підійде, якщо у вас під рукою немає тарілки або спеціальної кришки для накривання продуктів.

Щоб швидко перевірити, чи підходить ваша тарілка або миска для мікрохвильовки, налийте в неї воду і поставте всередину. Увімкніть піч на максимальну потужність на одну хвилину. Якщо нагрілася вода – все в порядку, якщо посуд – значить він не призначений для мікрохвильової печі.

 

Не можна

  • Металевий посуд, в тому числі консервні банки. Матеріал не пропускає мікрохвилі, а відштовхує їх. При нагріванні в печі металевий посуд може іскрити, а це загрожує спалахом. З цієї ж причини не можна використовувати тарілки з позолотою.
  • Одноразові контейнери. До них відноситься упаковка, в якій продають їжу, пластикові стаканчики, баночки від йогурту та інших продуктів. Вони не призначені для високих температур і в мікрохвильовій печі можуть розплавитися. Навіть якщо цього не відбудеться, при нагріванні з них виділяються шкідливі хімічні речовини.
  • Кришталь. У його складі є метали, а вони для мікрохвильовки протипоказані.
  • Алюмінієва фольга. Вона просто загориться.
  • Паперові пакети. По-перше, вони теж можуть спалахнути. По-друге, клей, фарба та інші матеріали в складі пакету при нагріванні можуть стати джерелом токсичних випарів.

Під питанням

  • Пластиковий посуд. Він викликає найбільше суперечок. Є побоювання, що навіть при нагріванні тих видів пластику, які схвалені для використання в мікрохвильовій печі, виділяються канцерогенні речовини. Хоча вчені що шкода від зберігання продуктів в пластиковій тарі несуттєва, краще перестрахуватися і розігрівати їжу в скляному посуді. І точно не варто ставити в мікрохвильову піч старі деформовані або потріскані пластикові контейнери.
  • Харчова плівка. Вона викликає побоювання з тих же причин. Тому, якщо хочете накрити нею посуд в мікрохвильовці, стежте, щоб вона не торкалася їжі.

 

Продукти харчування

Можна

  • Овочі, які потрібно зварити або приготувати на пару. Кулінарний автор The New York Times Марк Біттен рекомендує покласти овочі в миску з невеликою кількістю води і експериментувати. Наприклад, він сам готує спаржу 2 хвилини, цвітну капусту – 5 хвилин, баклажани – 5-7 хвилин, шпинат – 1-2 хвилини. На картоплю, моркву і буряк потрібно трохи більше часу – приблизно 7, 10 і 15 хвилин відповідно.
  • Очищені варені яйця. Якщо хочете розігріти їх, розріжте на частини, щоб вони не лопали.
  • Цитрусові. Щоб сік з лимона, апельсина або грейпфрута легше вижимався, розріжте плід навпіл і відправте в мікрохвильовку на 20-30 секунд.
  • Попкорн. У мікрохвильовці його готувати значно простіше, ніж на плиті, – просто дотримуйтесь інструкції на упаковці.
  • Хліб і випічка. Вони стануть м’якішими і смачнішими. Таким чином можна навіть «оживити» черствий хліб.

Не можна

  • Виноград. Ізюм таким чином не вийде: в мікрохвильовій печі ягоди спалахують і перетворюються в плазму.
  • Гострий перець (в сушеному вигляді або страви з ним). Речовина капсаїцин, яка і робить овоч пекучим, при нагріванні буде випаровуватися. Якщо вдихнути ці пари, можна отримати сильну печію в очах і горлі, майже як при попаданні в них газу з перцевого балончика.
  • Сирі та варені яйця в шкаралупі. При нагріванні в мікрохвильовій печі вони вибухнуть. Вчені пояснюють це тим, що жовток розігрівається набагато швидше білка, що і призводить до вибуху. Причому це може статися, навіть якщо проколоти зварене яйце виделкою.

З обережністю

  • Кип’ятити воду. Це може бути небезпечно, тому що вода в мікрохвильовці перегрівається вище температури кипіння. З боку це непомітно, але, якщо вийняти чашку з печі і додати в неї чай або каву (або навіть просто неакуратно нахилити), вода може різко закипіти і нанести серйозні опіки.
  • Гріти продукти в оболонці або з шкіркою. Наприклад, сосиски, картопля в шкірці, помідори. Вони можуть вибухнути, як і яйця, так що їх краще надрізати. Також не забувайте відкривати кришку контейнера з будь-якою їжею, щоб забезпечити вихід пари.

Інші предмети

Можна

  • Волога губка для миття посуду. Це відмінний спосіб її продезинфікувати. Добре намочіть губку і покладіть її на тарілку (або в миску з невеликою кількістю води) і нагрівайте протягом однієї хвилини. Врахуйте, що з сухою губкою це не спрацює: вона загориться.
  • Грунт для кімнатних рослин. Це його знезаразить. Нагрівайте в розрахунку 90 секунд на один кілограм.
  • Рушники в пакеті із застібкою. Це простий спосіб отримати аналог грілки.
  • Скотч та ізолента. Якщо вони почали втрачати клейкість, прогрійте їх протягом 30 секунд.
  • Скляні банки. Якщо ви робите домашні заготовки, вам часто доводиться стерилізувати тару. Це можна зробити набагато швидше за допомогою мікрохвильової печі.