
Сьогодні все частіше на наших грядках можна зустріти томати різних кольорів. Нікого тепер не здивуєш ні жовтими, ні зеленими плодами. Однак по-справжньому рідкісними у нас поки що залишаються сині помідори. Частково через те, що з’явилися вони зовсім недавно. Анто-томати – так в Америці називають сорти з підвищеною кількістю антоціанів, які мають синій або фіолетовий колір шкірки. Про сорти синіх і фіолетових помідорів і чи дійсно вони корисніші традиційних, читайте в статті.
Що таке антоціани?
Антоціани почали цікавити вчених ще в XVII столітті і на сьогоднішній день практично повністю вивчені. Це речовини, які надають тканинам рослин червоні, рожеві, помаранчеві, темно-сині і блакитні відтінки. Антоціани є біологічно активними молекулами, а тому відповідають не тільки за красу, а й за користь забарвлених тканин.
Користь антоціанів велика, додавання їх в раціон:
- знижує ймовірність розвитку окремих типів раку;
- активує обмін речовин;
- забезпечує профілактику роботи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи;
- зміцнює сітківку ока;
- знижує набряклість;
- надає антибактерицидну дію;
- покращує стан сполучних тканин;
- знижує тиск;
- підвищує імунітет.
Якщо узагальнити, то антоціани – це потужні антиоксиданти, що захищають клітини людського організму від дегенерації і старіння. При цьому вони не синтезуються в організмі людини. Для підтримки здоров’я необхідно вживати 15 мл речовини на добу, а в стані хвороби в два рази більше.
Лідерами за кількістю антоціанів вважаються ягоди та овочі чорного і темно-фіолетового кольору. У їх числі і томати, особливо синього і фіолетового кольорів.

Загальні характеристики сортів синіх помідорів
По-перше, майже чорними плоди томатів стають тільки в зрілому стані, при цьому забарвлення інтенсивніше проявляється з того боку, що відкрита сонцю. Зворотній бік залишається насичено-червоний. Якщо сонця рослині, бажаний колір може практично не з’явитися. Висновок – сині томати необхідно висаджувати на самі освітлені ділянки.
Друге, всі сині сорти – середніх і пізніх термінів дозрівання. Тому в регіонах з коротким літом їх краще вирощувати тільки в теплицях.
По-третє, в переважній більшості у синіх томатів плоди не великі, масою до 100 г.
По-четверте, у синіх помідорів є свій специфічний присмак, зрозуміти який можна тільки спробувавши.
