Цей елемент – другий за важливістю в організмі. Він міститься майже у всіх тканинах. А що ти робиш для підтримки необхідного рівня?

Лікарі закликають налягати на чорний шоколад, банани і жирну рибу – за постійної нестачі цього елемента в організмі людина ризикує захворіти на діабет, гіпертонію та депресію.

«Магній бере участь у понад 300 важливих хімічних реакціях у нашо­му організмі!» — підрахували фахівці Департаменту дослідження дієтич­них добавок Національного інституту охорони здоров’я США. «Зокрема, цей хімічний елемент допомагає пра­вильно працювати м’язам і нервовій системі (покращує роботу мозку, бореться із депресією; деякі вчені навіть стверджують, що саме низь­кий рівень магнію у раціоні сучасної людини є однією з причин зростання випадків психічних розладів). Він також стабілізує частоту пульсу, сприяє роботі імунної системи та підтримує здоров’я кісток (запобігає виникненню остеопорозу, особливо ефективно — за умови забезпечення належного рівня кальцію в організмі та регулярних фізичних вправ)», — пи­шуть експерти порталу Feel Awesome. Крім того, цей мінерал регулює рівень цукру у крові (бореться з інсуліноре­зистентністю, тим самим захищаючи від діабету), нормалізує артеріальний тиск і допомагає засвоїтися білку.

Зараз учені активно досліджують ефективність застосування магнію у лікуванні гіпертензії та інших захво­рювань серцево-судинної системи, а та­кож діабету. Дослідження доводять, що майже кожен другий діабетик має низь­кий рівень магнію у крові. Це може впли­вати на зменшення здатності інсуліну три­мати під контролем рівень цукру у крові.

Інше довготривале дослідження про­демонструвало, що жінки з надлишко­вою вагою, які споживають замалу кіль­кість магнію, мають підвищений ризик розвитку діабету 2-го типу.

Магній допомагає підвищити фізичну активність спортсменам, людям старшо­го віку і людям з хронічними захворюван­нями, допомагає транспортувати глюко­зу, яка міститься у крові, до м’язів, аби ті могли нейтралізувати молочну кислоту. Молочна кислота може накопичуватися у м’язах під час тренувань чи інших важких фізичних навантажень та викликати бо­льові відчуття.

Кожен орган нашого тіла, а особливо серце та нирки, потребують магнію. Цей важливий елемент бере участь не лише у формуванні м’язової маси і кісток, а й зубів.

Магній також регулює засвоєння ор­ганізмом інших хімічних елементів, таких, як мідь, цинк, калій і вітамін D.

У тілі дорослої людини міститься у се­редньому 25 г магнію, більшість з якого депонується у скелетній системі. Лише 1% магнію циркулює у кровоносній сис­темі. Решта систем працює над тим, щоб підтримувати цей відсоток стабільним.

Чим корисний магній для жінок?

  • Знижує неприємні передменстру­альні симптоми. Особливо помічний при здуттях, безсонні, набряку ніг, набо­рі ваги і чутливості молочних залоз. По­єднання магнію з вітаміном Bпідсилює його ефективність;
  • дефіцит цього мінералу під час ва­гітності може призвести до преекламп­сії, відставання плоду у розвитку і навіть до завмирання вагітності. Вагітна жінка у віці від 19 до 30 років повинна спожи­вати щонайменше 350 мг магнію на добу (оптимально — від 360 до 400 мг);
  • полегшує симптоми «неспокійних ніг» під час вагітності. Дослідження пока­зують, що після трьох тижнів прийому до­бавок, які містять магній, частота судом ніг значно зменшується;
  • допомагає у боротьбі з мігренню. Го­ловний біль під час нападу мігрені є над­звичайно сильним і виснажливим, су­проводжується нудотою, блюванням та чутливістю до світла і звуку. Вчені зазна­чають, що споживання добавок та їжі, збагаченої магнієм, полегшує ці симпто­ми. Показово, що хворі, які хворіють на цю недугу, часто мають низький рівень магнію в організмі;
  • володіє протизапальними влас­тивостями. Хронічне запалення, яке є одним із причини старіння організму, ожиріння і розвитку хронічних захворю­вань, може бути пов’язане з недостат­нім споживанням магнію. Цей хімічний елемент володіє здатністю знижувати C-реактивний білок та багато інших про­явів запалення у дорослих людей, осо­бливо тих, що мають надлишкову вагу.

Рекомендована денна доза магнію для здорових чоловіків — 400−420 мг, для жінок — 310−320 мг (але не менше, ніж 200 мг). Найбільшими природними дже­релами магнію є банани, зелені листові овочі, коричневий рис, висівки, насіння гарбуза, шпинат, чорний шоколад, чорні боби, кіноа, мигдаль, кеш’ю, авокадо та жирна риба (палтус, лосось).

Симптоми дефіциту магнію:

  • тривожність і депресія;
  • судоми, спазми або смикання м’язів, швидка втомлюваність, слабкість у м’язах;
  • високий артеріальний тиск;
  • остеопороз;
  • бронхіальна астма;
  • порушене серцебиття.

Як уникнути нестачі цього елемента?

Їжте свіжі овочі і фрукти, відмовтеся від куріння, споживайте достатньо віта­міну D. Не приймайте кальцієвих добавок за дві години до і дві години після спожи­вання їжі, збагаченої магнієм, і не вжи­вайте добавок, які містять цинк, оскіль­ки це може зашкодити засвоєнню магнію організмом.

За матеріалами.