Як правильно харчуватися в Великий піст: правила, поради та рецепти

Як правильно харчуватися в Великий піст: правила, поради та рецепти

Ми склали добірку із заборонених в Великий піст продуктів і запропонували альтернативи, які допоможуть правильно харчуватися в піст.

М’ясо

У м’ясі міститься цінний білок, який допомагає організму вести нормальну життєдіяльність. Під час посту м’ясо повністю виключається з раціону. Це виснажує організм, особливо якщо людина все своє свідоме життя їсть м’ясо і регулярно отримує білок в достатній кількості.

Дієтологи радять замінити м’ясо на корисну і не менш поживну альтернативу – бобові. До них відносяться горох, нут, квасоля, сочевиця. У складі бобових часто міститься не менше білка, ніж у м’ясі: правда, це білок рослинного, а не тваринного походження. У цьому є і свої плюси: такий білок легше засвоюється і перетравлюється організмом, заряджаючи бадьорістю і енергією.

Яйця

Яйця містять всі важливі амінокислоти, які так корисні для організму людини. Цей продукт також відноситься до цінних джерел вітамінів групи В, які сприятливо впливають на нервову систему і травлення. Відмовитися від цих вітамінів в піст, коли гарний настрій і здоровий шлунок так важливі, може спричинити проблеми. Спершу подумайте про альтернативи, перш ніж повністю виключати яйця з раціону.

Відмінним альтернативним джерелом вітамінів групи В стане капуста. Білокачанна, броколі, цвітна, брюссельська – цінні вітаміни присутні у всіх її видах. Готуйте капусту різними способами: варіть, запікайте або тушкуйте – ваш вибір нічим не обмежений.

Молоко

Молоко – цінне джерело кальцію, який необхідний для росту і розвитку організму, а також інших корисних речовин. В піст це особливо важливо, адже травна система переживає стрес через зміну режиму харчування, а внутрішні сили організму сильно виснажуються.

Чим же замінити молоко? Додайте в свій раціон горіхи, в яких містяться вітаміни А, Е, В, омега-3, амінокислоти і антиоксиданти. Всього невелика жменя горіхів в день здатна зарядити бадьорістю і заповнити добову потребу організму в деяких речовинах. Особливу увагу радимо звернути на мигдаль, так як в цьому горісі, як і в молоці, міститься кальцій.

Вершкове масло

Вершкове масло – дуже корисний продукт. У його складі присутні жири, вітаміни В, А, D, а також амінокислоти. Регулярне вживання вершкового масла нормалізує роботу нервової системи, активує розумову діяльність і зміцнює імунітет. До того ж відмовитися від вершкового масла на сніданок не так вже й просто.

Чудовою альтернативою вершковому маслу стане авокадо. Це самий поживний фрукт, в складі якого присутні не тільки цінні вітаміни і антиоксиданти, але і корисні жири омега-3. Вони насичують організм бадьорістю і енергією, нормалізують роботу серця і судин, сприятливо впливають на травлення і розумову діяльність.

Авокадо можна використовувати в якості заправки для овочевих салатів або намазувати на звичайний чорний хліб. Вийде смачно і поживно.

Сир

Сир – досить популярний продукт, який входить в щоденний раціон багатьох людей. Сир є прекрасним варіантом сніданку або перекусу: це цінне джерело кальцію, корисних жирів і вітамінів. На жаль, в піст від цього продукту доведеться відмовитися.

Тофу стане прекрасною альтернативою вершковому сиру на час Великого посту. Це пісний соєвий сир, який особливо популярний в азіатських країнах. Тофу обожнюють вегетаріанці і худнуть за його низьку калорійність і в той же час живильний склад. Азіатський сир стане прекрасним джерелом рослинного білка, який так необхідний всім тим, хто постить.

Рецепти на Великий піст:

Піст можна зробити смачним! Кращі 5 рецептів котлет без м’яса

Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день