Як відрізнити справжній мед від підробки? 10 простих способів перевірити мед на натуральність

Як відрізнити справжній мед від підробки? 10 простих способів перевірити мед на натуральність
Як відрізнити справжній мед від підробки? 10 простих способів перевірити мед на натуральність

Натуральний мед дуже корисний та смачний. Ним легко замінити промислово оброблений цукор, який куди менш сприятливо впливає на організм. Ложечка сонячного, запашного меду вранці — чудове джерело енергії, заряду якого вистачить на кілька годин.

Ніякої синтетики!

Проблема лише в тому, що на ринках і навіть у магазинах нерідко продають синтетичні аналоги корисного продукту. Зовні сурогати складно відрізнити від оригінальних ласощів. Окрім того, багато несумлінних виробників, щоб збільшити кількість виробленого бджолами меду, підгодовують їх цукровим сиропом. «Викрити» ласощі, створені внаслідок подібних маніпуляцій, і не сплутати їх з натуральними вкрай складно.

Отже, як перевірити мед? Адже всі ми хочемо споживати натуральний «солодкий бурштин». А якщо ним будуть ласувати діти, то якість меду має бути й зовсім бездоганною.

Визначаємо якість меду: чи натуральний?

Щоб зрозуміти, чи справжній мед перед вами, бджолярі рекомендують:

  1. Розітріть кілька крапель продукту пальцями. Сурогат не залишить на них відчуття жирності. Зате пальці відчують кристалічну структуру підробки. Справжній мед залишить відчуття легкої жирності.
  2. Довіртеся нюху. Зімітувати запах справжнього «солодкого бурштину» неможливо, на це не здатні ніякі, навіть суперсучасні, ароматизатори. Радимо, купивши ласощі, справжність яких не викликає сумнівів (наприклад, у добре знайомого пасічника), вдосталь насолодитися їхнім ароматом і постаратися запам’ятати на майбутнє, щоб надалі безпомилково визначати натуральність бджолиного продукту.
  3. Перевірте «солодкий бурштин» за допомогою звичайної склянки води. Справжність меду можна визначити, розмішавши чайну ложечку продукту в рідині кімнатної температури. Якщо утворюється осад, то це свідчить про те, що в ласощі могли додати пшеничне борошно, щоб вони стали більш густими.
  4. Крапніть на продукт невелику кількість йоду. Цей нескладний тест допоможе вам вибрати мед, в якому точно немає крохмалю. Якщо його не додавали, то продукт у ложці, на який крапнули йодом, ніколи не посиніє.
  5. Використовуйте звичайний папір, щоб визначити, чи не розбавлені ласощі водою. Ще один простий тест, який легко провести в домашніх умовах. Крапніть на папірець медом. Видаліть його. Якщо на аркуші залишиться мокрий слід, це свідчить про наявність в «солодкому бурштині» рідини або про те, що він не дозрів.
  6. «Намотайте» невелику кількість меду на чайну ложечку. Цей нескладний спосіб допоможе точно встановити, натуральний придбаний вами продукт чи ні. Якісні ласощі струмуватимуть красивою «ковбаскою». Фейковий продукт стече, як вода.
  7. Використовуйте аркуш паперу та сірники. Так ви зможете перевірити мед на цукор. Крапніть трохи ласощів на папір і підпаліть. Хороший продукт майже не горить і навіть не обвуглюється. Перетворитися на попіл має тільки папір навколо медової крапельки. «Солодкий бурштин», в якому є надлишок штучно доданого цукру, обвуглюється та починає горіти разом із папером.
  8. Поспостерігайте за купленими ласощами. Натуральний бджолиний продукт із часом зацукровується. Отже, придбаний в супермаркеті або на ринку прозорий липовий мед має кристалізуватися. Виняток — досить рідкісний каштановий «солодкий бурштин». Також слабо густішає його акацієвий «побратим». Більшість поширених сортів кристалізуються в листопаді-грудні.
  9. Навчіться визначати якість «солодкого бурштину», що продається в магазинах. Зрозуміло, що там ніхто не дозволить відкривати упаковку та проводити перераховані вище досліди з водою, вогнем і папером. Тому, вибираючи мед у супермаркеті, досліджуйте рівномірність продукту в банці. Солодка маса має бути виключно однорідною. Якщо ви бачите яскраво виражені шари, можете не сумніватися, що перед вами фальсифікат. У прозорих ласощах мають бути чітко видні мікрочастинки квіткового пилку та бджолиного воску. Натуральний зацукрований мед у банці дуже схожий на застигле топлене масло.
  10. Звертайте увагу на об’єм. 1 кг натурального меду — це 800 мл. Якщо об’єм ласощів, що мають згадану вагу, більший, то це говорить про підвищений вміст води в «солодкому бурштині». Не варто купувати мед, який злежався в монолітний шматок. Така консистенція продукту свідчить про те, що його зібрали в минулому або навіть позаминулому сезоні. У ньому можуть концентруватися сторонні речовини, адже під час зберігання мед вбирає рідини та навіть запахи.

Короткий гід по сортах

Традиційно найкориснішими вважаються такі сорти «солодкого бурштину»:

  • акацієвий. Прозорий продукт світло-золотистого кольору. Цілюще впливає на шлунок, кишечник, нирки;
  • гречаний. Буває світло-жовтим і світло-коричневим. Має характерний сильний аромат, славиться бактерицидними властивостями;
  • липовий. Найніжніший із сортів, що має лимонно-жовтий колір із білуватим відтінком. Вважається найкращим профілактичним засобом від застуди та грипу. Також липові ласощі допомагають при лікуванні кашлю;
  • вересовий. Продукт для любителів незвичайного меду з гірчинкою. Колір — від бурштиново-жовтого до тепло-коричневого. Вересові ласощі містять безліч корисних речовин. Допомагають при лікуванні судинних захворювань і розладів нервової системи.

    Як відрізнити справжній мед від підробки? 10 простих способів перевірити мед на натуральність
    Як відрізнити справжній мед від підробки? 10 простих способів перевірити мед на натуральність

За матеріалами

error: Увага: Контент захищено від копіювання !!