Європейські різдвяні солодощі: ТОП-4 рецепти

Європейські різдвяні солодощі: ТОП-4 рецепти
Європейські різдвяні солодощі: ТОП-4 рецепти

Різдво вже близько, у повітрі літає святкова атмосфера а передчуття свята стає все сильнішим із кожним днем! В такі моменти навіть дорослий бажає знову відчути себе дитиною, опитинитись у казці і поласувати чимось смачненьким.

ЛІНЦСЬКИЙ ПИРІГ



Для приготування тіста для лінцського пирога традиційно використовується лісовий горіх, пише picantecooking.com.ua,  хоч часом зустрічається випічка і з мигдалем. Горіхи для приготування тіста я не чистила. Смак не чищених горіхів більш виразним й темний колір лінцського пирога не проблема. А розтираючи горіхи з борошном у чаші блендера, не збивайте їх до порошкової консистенції. Невеличкі шматочки горіхів по-особливому смакують в готовій випічці. Якщо немає блендера то тоді потрібно шукати розтерті лісові горіхи або мигдальне борошно, іншого виходу немає.

Таке тісто важко розкачувати. Можна підсипати борошно на поверхню, для розкачування. Велика кількість горіхів в тісті компенсує можливі вади від підсипання великої кількості борошна. Або ж, якщо є терпіння, можна розкачувати між двох листів пергаменту.

Кількість: 1 пиріг 20 см діаметром

Інгредієнти

  •  125 грам борошна
  •  125 грам лісових горіхів
  •  125 грам цукру
  •  125 грам вершкового масла
  •  1 яйце
  •  1/4 ч.л. меленої кориці
  •  1/8 ч.л. меленої гвоздики
  •  1 ч.л. какао

Для начинки:

  •  250 мл улюбленого червоного джему або желе (малинового, з порічок, тощо), у мене желе з порічок
  •  1 ст.л. фруктового шнапса (фруктової горілки), можна замінити ромом чи коньяком або упустити

Крім того:

  •  1 яйце для змащування поверхні (вистачить і перепелиного з 1 ч.л. води), збити до однорідності
  •  Цукрова пудра для посипання
1) Борошно та лісові горіхи помістити в чашу блендера і збити горіхи до консистенції дрібної крихти.2) Додати решту інгредієнтів для тіста і збити все разом. Тісто повинно почати збиватись великими шматками.3) Викласти тісто на харчову плівку, збити у кулю, дещо приплющити та загорнути у харчову плівку. Поставити в холодильник на 1-ну годину.

4) Після вказаного часу, тісто дістати з холодильника, а духовку розігріти до 180 ᵒС.

5) Відрізати від тіста 1/3 частину і відкласти у бік. Решту тіста не надто тонко розкачати на присипані борошном поверхні. Викласти тістом форму для тарта 20 см діаметром.

6) Джем змішати до однорідності зі шнапсом і викласти на тісто. Рівномірно розподілити його по всій поверхні.

7) Решту тіста тонко розкачати на присипані борошном поверхні й порізати смужками шириною приблизно 1 см.

8) Викласти смужки сверху на пиріг формуючи сіточку, защіпаючи місця зіткнення смужок та боків пирога.

9) Змастити сіточку з тіста яйцем та вставити пиріг до розігрітої духовки. Пекти 35-45 хвилин, в залежності від роботи духовки. Тісто повинно підрум’янитись, а начинка дещо “схопитись”.

10) Дістати готовий лінцський пиріг з духовки і залишити як є до повного вистигання.

Вистиглий лінцський пиріг посипати цукровою пудрою та подавати.

Європейські різдвяні солодощі: ТОП-4 рецепти

Смачного!

НІМЕЦЬКИЙ РІЗДВЯНИЙ ШТОЛЛЕН (STOLLEN)

Справжній штоллен – досить збитий і важкий. Тісто не дуже виростає через велику кількість достатку і масла, що ускладнює роботу дріжджів. Але саме так все і повинно бути!

З даної кількості тіста можна спекти один великий штоллен, як у мене, або два менших. Але тоді потрібно і скоротити час випікання.

1 великий штоллен або 2 менші
Для тіста:

  •  500 грам борошна
  •  14 грам сухих дріжджів
  •  250 мл молока, ледь теплого
  •  100 грам цукру
  •  225 грам вершкового масла, кімнатної температури
  •  Цедра 1-го апельсину
  •  Цедра 1-го лимону
  •  1/4 ч.л. меленого кардамону
  •  1/4 ч.л. меленої кориці
  •  1/4 ч.л. меленого мускатного горіха
  •  1/4 ч.л. меленого імбиру
  •  5 грам солі

Сухофрукти і горіхи:

  •  250 грам родзинок
  •  75 грам сушеної журавлини
  •  75 грам цукатів
  •  90 грам мигдалю (краще очищеного), подрібнити
  •  80 мл рому

Для посипання:

  •  50 грам вершкового масла
  •  Цукрова пудра
1) Змішати всі інгредієнти для тіста і вимісити досить м’яке, відстаюче від рук, тісто. Накрити кухонним рушником і відставити на 1 годину підходити.2) Тим часом, сухофрукти скласти в миску і залити окропом. Дати 2 хвилини постояти і відцідити. Повернути сухофрукти в миску, додати цукати скласти і залити ромом.Перемішати і так залишити на 1 годину, поки підходить тісто.

3) Коли тісто підійшло, горіхи, цукати з сухофруктами, разом з ромом, додати до тіста і ще раз добре вимісити.

4) Готове тісто покласти на присипану борошном поверхню, трохи розкачати.

Надати форму штоллена (як конверт).

Перекласти на сухе, чисте деко. Накрити кухонним рушником і залишити на 40 хвилин підійти.

5) Розігріти духовку до 190 °С.

6) Вставити штоллен в розігріту духовку, і пекти 60-70 хвилин. Штоллен повинен трохи підрости, і добре підрум’янитись.

7) Вийняти випічку з духовки, дати хвилин 5 охолонути, а потім швидко втерти вершкове масло в поверхню штоллена. Відразу ж рясно посипати цукровою пудрою. Від тепла, цукрова пудра почне трохи топитися, Ви ж, посипайте, поки поверхня не стане стабільно сніжно-білою.

Так робиться відома штолленская сніжна скоринка.

Дайте цієї диво-випічці повністю охолонути. Зберігайте в прохолодному місці, можна в холодильнику і відрізайте по маленькому шматочку в день.

Штоллен може зберігатися навіть кілька місяців і з кожним днем ставати кращим. Мій штолень досяг смакової кульмінації на 5-й день після випікання.

Імбирне печиво “Ведмедики з горіхами”

Рецепт читайте тут.

Імбирне печиво “Ведмедики з горіхами”

Шоколадне печиво з тріщинами:

відео-рецепт

Шоколадне печиво з тріщинами: