
1. Соус з вишні до м’яса на зиму
- вишня – 1.5 кг
- цукор – 300 г
- олія – 1 ст.л.
- оцет – 1 ст.л.
- картопляний крохмаль – 2 ст.л.
- суміш перців мелених – за смаком
- гвоздика – на смак
- спеції сухі – за смаком
Спосіб приготування:
- Вишню покладіть в каструлю і засипте цукром. Залиште на ніч. Якщо ягоди не дуже соковиті і соку за ніч виділиться мало, потрібно буде додати 0,5 склянки води.
- Далі поставте каструлю на середній вогонь і, помішуючи, доведіть до кипіння. Варіть вишню протягом 20 хвилин, після чого відкиньте на друшляк. Необхідно, щоб весь сироп стік.
- Тепер в окрему ємність протріть ягоди прямо через друшляк і додайте в отримане вишневе пюре ложку рослинної олії, суміш мелених перців, гвоздику та інші улюблені спеції (краще, якщо вони будуть гострими). Каструлю з вишневим пюре і спеціями поставте на плиту і знову доведіть до кипіння.
- Поки вишневе пюре гріється, в сиропі розведіть крохмаль. Важливий момент – сироп повинен повністю охолонути. Якщо ви хочете, щоб соус вийшов не дуже густим, покладіть 1 ложку крохмалю. Я ж віддаю перевагу густому соусу і кладу дві.
- Пюре на плиті закипає – додайте в нього оцет, розмішайте. Тепер можна поступово вводити сироп з розведеним в ньому крохмалем, після чого прокип’ятіть майбутній соус ще 2-3 хвилини.
- Готовий соус розлийте в невеликі банки і герметично закрийте кришками. Соус з вишні до м’яса потрібно зберігати в холодному місці, щоб він дотягнув до зими.

2. Вишня у власному соку на зиму
- Вишня – 5 кг
- Цукор – 40 ст.л.
Рецепт приготування вишні у власному соку:
- Нам знадобиться свіжа вишня і цукор. Вишню дуже добре помити, дати стекти воді.
- Вийняти кісточки будь-яким зручним для вас способом.
- Баночки помити слабким розчином соди і простерилізувати.
- У суху і простерилізовану баночку шарами кладемо вишню і цукор. У мене на півлітрову баночку йде 4 столових ложки цукру з гіркою. Останнім шаром повинен бути цукор.
- У велику каструлю наливаємо воду і кладемо на дно рушник. Ставимо наші банки, прикриваємо кришками, але не закручуємо! Наливаємо воду, щоб вона доходила трохи вище середини баночки. На помірному вогні доводимо воду до кипіння і стерилізуємо баночки на повільному вогні 20 хвилин.
- Акуратно виймаємо гарячі банки з каструлі і щільно закриваємо кришками. Перевертаємо догори дном і укутуємо ковдрою до повного охолодження.
- Наша вишня у власному соку готова ! Ароматна і смачна 🙂

3. Класичний компот з вишні на зиму – рецепт на 3-літрову банку
- вишня – 400 гр.
- цукор – 300 гр.
- вода – 3 л.
Покрокова інструкція для класичного рецепту компоту з вишні на 3-літрову банку для зими:
- У цьому рецепті чистити ягоди від кісточок не потрібно, достатньо просто їх уважно перебрати і промити.
- Стерилізуємо вимиті банки на пару протягом 15 хвилин. Кількість інгредієнтів в рецептурі вказано з розрахунку на одну трилітрову банку, тому якщо плануєте зробити більше заготовок, просто дотримуйтесь пропорції.
- Підготовлену вишню розкладаємо по банках і заливаємо окропом. Прикриваємо кришками і залишаємо на 15 хвилин, щоб ягода віддала свій колір і стала м’якше.
- За допомогою спеціальних кришок з дірочками акуратно зливаємо всю воду, а ягоди залишаємо в банках. Додаємо цукор і доводимо сироп до кипіння.
- Готовий сироп знову розливаємо по банках з ягодами, прикриваємо кришками і ставимо у велику каструлю для стерилізації. Час стерилізації – 15 хвилин.
- Після дістаємо банки з компотом і закручують кришки консервним ключем. Перевертаємо і після того, як вони повністю охолонуть, переносимо в холодне місце для зберігання.

4. Рецепт варення з вишні на зиму “П’ятихвилинка”
- Вишня – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Вода – 180 мл
- Переберіть і вимийте вишню.
- У каструлю налийте води, висипте цукор, поставте її на плиту (середній вогонь), помішуючи, дочекайтеся, коли цукор повністю розчиниться.
- Ягоди викладіть в сироп, доведіть його до кипіння, після чого зменшіть вогонь і потримайте на ньому 5 хвилин.
- Приберіть каструлю з вогню, дочекайтеся, поки варення повністю охолоне.
- Поставте знову на вогонь, доведіть до кипіння і також варіть протягом 5 хвилин, знову остудіть.
- Повторіть варіння в третій раз, після чого готове варення прямо гарячим розлийте по стерильним банкам, закатайте кришками. Коли варення охолоне, приберіть його на місце постійного зберігання в холод.

5. Вишневий джем з вишні
- Вишня – 3 кг
- Цукор – 1 кг
- Сода харчова – 1 ч.л.
Рецепт приготування вишневого джему:
- Вишню помити і очистити від кісточок, потім перекрутити через м’ясорубку.
- Поставити на великий вогонь, довести до кипіння і варити 40 хвилин час від часу помішуючи.
- Додати соду.
- Суміш позеленіє. Продовжуємо розмішувати джем і колір знову перетвориться в червоний.
- Додаємо цукор і варимо ще 40 хвилин, але вогонь вже можна зменшити. Незабуваємо помішувати.
- Розливаємо по стерильним банкам і закриваємо кришками.
- Обгортаємо рушником і чекаємо поки охолоне.

6. Вишня пікантна – рецепт соусу до м’яса та сиру
