Наукові дослідження доводять величезну кількість унікальних корисних властивостей чорниці:
1. Компоненти цієї ягоди допомагають зміцнювати кістки.
2. Природні елементи, що містяться в ній, є дуже ефективними для зміцнення стінок судин очей і підвищення загального зорового тонусу.
3. Вживання чорниці – відмінна профілактика ожиріння. Співробітники Техаського жіночого університету виявили: в чорниці містяться особливі сполуки – поліфеноли, які є найпотужнішими антиоксидантами. Як виявилося, чорничні поліфеноли сприяють розщеплюванню жиру, що накопичується в організмі.
4. Присутність пектинових речовин і клітковина в ягодах сприяють звільненню кишечнику від продуктів гнильного розкладання. А ще чорниця лікує гастрит та виразкову хворобу шлунка.
5. Чорниця містить велику кількість антиоксидантів. Ці речовини сприяють зменшенню кількості відмерлих клітин мозку, тим самим допомагаючи боротися з віковими змінами пам’яті.
6. Свіжі ягоди рекомендують їсти при анемії, порушенні обміну речовин (подагра, ревматизм, жовчно- та сечокам’яна хвороба), жовтяниці, а також вживати як засіб проти гепатиту, водянки, уретриту, нічного нетримання сечі, циститу, хвороб серця, ларингіту.
7. Антоцианіни і феноли в чорницях зупиняють старіння клітин та попереджають розвиток пухлин, завдяки чому є чудовою профілактикою онкозахворювань.
8. Чорниця знижує рівень глюкози в крові, тож є дуже корисною для хворих на діабет.
9. Ягода є незамінною для жінок, що планують материнство, оскільки склад чорниці дуже добре впливає на здоров’я функціонування репродуктивних органів жінки.
10. Чорниця допомагає знизити кров’яний тиск, є добрим протигіпертонічним засобом.
11. Покращує метаболізм, а також сприяє продовженню життя.