fbpx

Черешня: користь, шкода, калорійність

Черешня: користь, шкода, калорійність
Черешня: користь, шкода, калорійність

Склад і калорійність

У ста грамах черешні міститься 1.1 гр. білків, 0.4 гр. жирів і 11.5 гр. вуглеводів. Калорійність ягоди становить 50 ккал. Черешня містить в собі вітаміни груп РР, Е, С, В і А. Крім того, вона багата залізом, фосфором, калієм, натрієм, кальцієм і магнієм. Також присутні зола, крохмаль, ненасичені жирні і органічні кислоти, моно – і дисахариди.

Корисні властивості черешні

Завдяки високому вмісту Р-активних сполук черешня нормалізує тиск, допомагає при гіпертонічних хворобах. Ягода має легку сечогінну дію. Гіпертонікам потрібно з’їдати 1 – 2 жмені черешні темно-червоного кольору. Якщо є можливість, то краще вживати щодня.

Плід нормалізує діяльність нирок і печінки. Допомагає переносити біль при ревматизмі, подагрі і артриті. Буде краще, якщо черешню замінити концентрованим соком цієї ягоди. Завдяки високому вмісту заліза, вона допоможе уникнути недокрів’я.

Компоти і соки допомагають позбутися від захворювань шлунково-кишкового тракту, наприклад, спастичних кольок, запору і атонії кишечника. Теж стосується виразок 12-палої кишки, шлунка і гастриту. Багато продукти, у складі яких є органічні кислоти, можуть посилити ці захворювання, але тільки черешня.

Черешня, користь якої безперечна, допомагає людям, що страждають розладами нервової системи. Так, якщо ви страждаєте безсонням, депресіями або стресами, пару жмень цієї ягоди допоможуть поліпшити становище і позбавити вас від цих проблем.

Крім того, черешня зміцнює волосся, нігті і кістки. Деякі медики рекомендують робити маски на основі черешні. Вони допоможуть повернути шкірі пружність, еластичність і свіжий, здоровий вигляд. Якщо є запалення, висипання та інші проблеми, то регулярне вживання черешні також допоможе позбутися від цих проблем або максимально знизити наслідки.

З-за низької калорійності продукту її часто включають в раціон дієт. Але не забувайте про міру, так як надмірне вживання може призвести до неприємних наслідків. Також не забувайте про те, що лікуватися за допомогою неї не вийти. При будь-яких захворюваннях звертайтеся до медиків. Звичайно, черешня користь і шкоду має безсумнівно, але бути вона буде лише допоміжним засобом.

Заготовки з вишні на зиму: компот, варення, соус, джем. Рецепти консервації

Шкода

В черешнях шкоди також є. Але якихось серйозних протипоказань немає. Вся справа тут в кількості. Якщо з’їсти її дуже багато, це зробить неприємний ефект на людей з діабетом або зі спайковою хворобою. Не варто їсти її й разу після прийому їжі. Повинно пройти як мінімум 30 хвилин.

Більшість майбутніх мам також люблять їсти цей продукт у великих кількостях. Однак не варто вживати більше 300 г за один прийом. Не поспішайте, не ковтайте пригорщами, так як це може привести до здуття живота. Також не рекомендується вживати черешню людям з індивідуальною непереносимістю. Зверніться до лікаря, щоб дізнатися, чи можна вам включати її в свій раціон.

Пиріг з вишнею: покроковий рецепт з фото