Холодець та заливне: ТОП-3 смачні рецепти+поради

Холодець та заливне: ТОП-3 смачні рецепти+поради

Ми склали добірку з трьох рецептів холодцю і зібрали корисні поради, які допоможуть вам приготувати дійсно смачне і апетитне блюдо.

Корисні поради



Вибирайте правильні інгредієнти. Для холодцю ідеально підходять м’ясні частини, які непридатні для приготування інших страв: жили, хрящі, кістки, шкіра, крила, шийки і голови. Завдяки високому вмісту колагену, ці інгредієнти роблять бульйон клейким, густим і в’язким. Саме такий і потрібен для холодцю.

Обов’язково замочуйте м’ясо і птицю. Щоб холодець вийшов ніжним і смачним, обов’язково замочіть м’ясо як мінімум на одну годину. Воно повинно просочитися і насититися.

Використовуйте правильне співвідношення. Щоб холодець вийшов смачним, а його консистенція – правильною, додайте в закуску м’ясо і воду в співвідношенні 1: 2.

Не шкодуйте часу. Щоб бульйон для холодцю вийшов правильним – насиченим, густим і наваристим – не шкодуйте часу на варіння бульйону і м’яса. В середньому варіння займає від 5 до 12 годин.

Форми бувають різні. Холодець без проблем застигне в правильній посуді. Використовуйте формочки і миски. Вони не повинні бути глибокими, інакше холодець буде застигати довго і нерівномірно.

Не бійтеся експериментів. В холодець можна додавати не тільки м’ясо, птицю або рибу. Спробуйте трохи поекспериментувати і додати в холодець овочі, трави і прянощі.

Холодець та заливне: ТОП-3 смачні рецепти+поради
Холодець та заливне: ТОП-3 смачні рецепти+поради

Рецепти холодцю

Вирішили порадувати домашніх смачним холодцем? Ділимося класними рецептами популярної зимової закуски, які зможе повторити кожна господиня.

М’ясний холодець

М’ясний холодець вийде особливо смачним, якщо використовувати для його приготування відразу кілька видів м’яса. Для цього рецепта вам не буде потрібно желатин.

Складові:

  • Яловича рулька – 1 шт.
  • Свинна рулька – 2 шт.
  • Курка – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Корінь петрушки- 2 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Запашний перець горошком – 1 ч. л.
  • Чорний мелений перец – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

М’ясо необхідно вимити в холодній воді. Замочіть на 6-8 годин.
Залийте м’ясо водою. Поставте каструлю на середній вогонь. Після того як вода закипить, варіть м’ясо 7-8 годин на повільному вогні. Не накривайте кришкою.
Через 2-3 години після початку готування, додайте в каструлю нарізані моркву, корінь петрушки, цибулю і часник.
За 1 годину до закінчення варіння додайте в каструлю обидва перці і лавровий лист.
Готове м’ясо перекладіть на тарілку.
Бульйон посоліть. Вийміть з нього овочі.
Коли м’ясо остигне, розберіть його на шматки. Викладіть у форму.
Залийте бульйоном. Охолодіть при кімнатній температурі.
Приберіть в холодильник до повного застигання.

М'ясний холодець
М’ясний холодець

Холодець з курки

Холодець можна приготувати не тільки з м’яса свинини, але і з курки. Він також вийде ніжним і смачним, але при цьому більш легким і менш калорійним.

Складові:

  • Куряче бедро – 3 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчики
  • Желатин – 30 г
  • Запашний перець горошком – 5 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

У каструлю влийте воду. Посоліть. Доведіть до кипіння.
Курку вимийте під холодною водою. Помістіть в киплячу воду. Зменшіть вогонь і продовжуйте готувати до закипання.
Потім злийте воду. Залийте курку чистою водою і продовжуйте готувати на повільному вогні ще деякий час.
Цибулю наріжте, а моркву натріть на тертці. Додайте в бульйон.
Додайте в каструлю подрібнений часник, духмяний перець і лавровий лист.
Процідіть бульйон. Перекладіть курку на тарілку.
У бульйон всипте желатин і добре перемішайте, поки він не розчиниться.
Видаліть шкірку з курки. Порубати м’ясо птиці на шматочки.
Поверніть курку в бульйон. Розмішайте.
Залийте бульйон з куркою в формочки і приберіть в холодильник до повного застигання.
Подавайте до столу.

Холодець з курки
Холодець з курки

Читайте також: Холодець з курки. Рецепт та секрети приготування

Заливне з риби

Заливне – ще один різновид холодцю. Як правило, його готують з риби. Закуска прикрасить святковий стіл і порадує гостей своїм незвичайним смаком. Ідеально підходять для заливного короп, судак або горбуша.

Складові:

  • Риба – 500 г
  • Морква – 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Селера – 1 стебло
  • Петрушка – 1 пучок
  • Лимон – 1 шт.
  • Желатин – 25 г
  • Запашний перець горошком – 3 шт.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Лавровий листок – 3 шт.
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування:

Рибу очистіть. Перекладіть в каструлю і залийте водою. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Посоліть, поперчіть. Готуйте півгодини.
Рибу перекладіть на тарілку. Остудіть. Наріжте на шматочки і видаліть кістки. Перекладіть рибу в формочки.
Моркву дрібно натріть. Наріжте цибулю, селеру і петрушку. Додайте в формочки до риби.
Желатин розведіть в 100 мілілітрах води. Додайте в бульйон. Гарненько перемішайте. Залийте рибу бульйоном.
Поставте накриті формочки в холодильник на ніч.
Подавайте заливне до столу.

Заливне з риби
Заливне з риби