Страви з цього злаку готувалися як по великих святах, так і в повсякденні дні. Любов і повага до пшоняної каші – найпопулярнішої страви з пшона, прищеплювалися з раннього дитинства, і все це відбувалося далеко не випадково, адже пшоно має велику кількість поживних речовин.
Пшоно – це очищене насіння проса. Вперше його стали вирощувати в Китаї і Монголії близько 5 тисяч років тому. Століттями цю крупу використовували в харчовому раціоні в Азії, Північній частині Африки, Південній Європі.
Пшоно широко використовується в кулінарії і славиться своєю корисністю.
Корисні властивості пшона
Пшоно корисно вживати людям, чия робота пов’язана як з розумовою, так і фізичною діяльністю.
Лікувальні властивості пшона:
- Покращує пам’ять, позбавляє від втоми і дратівливості (B1).
- Очищає шкіру, зміцнює волосся, робить його блискучими і еластичними (B2).
- Нормалізує кров’яний тиск (B5).
- Марганець позитивно впливає на обмін речовин. Відновлює пошкоджені клітини, кістки, загоює рани.
- Фтор зміцнює зуби.
- Мідь уповільнює процеси старіння, сприяє регенерації клітин.
- Зміцнює серцево-судинну систему, завдяки вмісту калію (211 мг).
- Перешкоджає виникненню жирових відкладень.
- Стимулює процес кровотворення.
- Оздоровлює печінку.
- Складні вуглеводи, що входять до складу каші, повільно засвоюються, це запобігає різким скачкам рівня цукру в крові, що дуже важливо для діабетиків. Навіть при цукровому діабеті 2 типу лікарі рекомендують використовувати в своїй дієті пшоняну кашу. Вона сприяє виробленню інсуліну і може повністю вилікувати хворобу.
- Має потогінні і сечогінні властивості.Виводить із зайвою рідиною шкідливі речовини (токсини, шлаки, антибіотики), що сприятливо позначається на організмі при захворюваннях сечостатевої системи, нирок. Допомагає при сечокам’яній хворобі, циститі, гінекологічних захворюваннях.
- Є дієтичним продуктом.
Пшоно в дієтології та кулінарії
Пшоняна каша, зварена на воді, має дуже низьку калорійність, всього 90 ккал в 100 г готового продукту. Це дозволяє включати її в безліч дієт.
Така каша виводить з організму вже накопичений жир і перешкоджає утворенню нового. Тому її використовують для схуднення. Якщо Вам треба терміново схуднути, існує такий рецепт: на 150 г крупи беремо 450 мл води.Кашу варимо без солі і цукру, можна додати 5 шт. чорносливу або кураги.
Отриману страву ділимо на кілька прийомів і їмо весь день, запиваючи несолодким чаєм або трав’яним настоєм.
Особливо при схудненні корисно поєднання пшона з гарбузом. Кінцевий продукт при цьому має калорійність всього 70 ккал на 100 г. Пшоно перешкоджає утворенню жирів, а гарбуз прискорює обмінні процеси. Таким чином загальний ефект посилюється.Особливо хороша така каша, приготована в горщику в духовці, так найкраще зберігаються всі корисні речовини.
Пшоняну кашу варять на воді і на молоці. Спочатку треба підготувати крупу. Перебрати, промити до прозорості води. Обов’язково обполоснути окропом, можна навіть потримати в ньому декілька хвилин, щоб не гірчила каша. Потім залийте великою кількістю води і варіть до напівготовності. Далі зайву воду злийте. Якщо готуєте молочну кашу, то додайте молоко і варіть до м’якості.
Існує багато різних рецептів каш: з гарбузом, сиром, чорносливом, родзинками, курагою, горіхами, тут вже справа смаку і фантазії господині.
Заправляють пшоняну кашу найчастіше розтопленим вершковим маслом. Але є рецепти і з додаванням олії: каша з цибулею, з капустою, з грибами.
З пшона готують не тільки каші, є і безліч найрізноманітніших страв: котлетки, запіканки, супи, голубці з пшоном, рагу – всього й не перерахувати!
Пшоняну кашу можна готувати будь-яким способом: на плиті, в мультиварці, духовці. Тут все залежить від особистих переваг і наявності техніки.