Ще не вирішили, який салат приготувати сьогодні? Ми вирішили поділитися з вами найпростішими і смачними рецептами салатів на будь-який випадок життя.
1. Овочевий салат із зеленим горошком
Інгредієнти:
- Зелений горошок (свіжий або заморожений) – 500 г
- Цибуля червона, невелика – 1 шт.
- Перець болгарський жовтий – 1 шт.
- Помідор – 2 шт.
- Сушений помідор – 6 шматочків
- Базилік свіжий – кілька гілочок
- Часник – 1 зубчик
- Оливкова олія – 4 ст. л.
- Оцет бальзамічний – 1 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Відварити горошок в киплячій воді 10 хвилин, а потім опустити в миску з холодною водою, щоб він не втратив свій колір і залишився хрустким. Відкинути горошок на друшляк.
- Цибулю, помідори, перець і скибочки сушених помідорів нарізати на шматочки середнього розміру і викласти в салатник.
- Додати горошок і нарізаний базилік. Приготувати заправку, змішавши оцет, оливкову олію, видавлений часник, сіль і перець.
- Полити заправкою салат і ретельно перемішати.
2. Салат з буряка, моркви і граната
Соковиті і корисні овочеві салати залишаються популярними незалежно від пори року. Вони прекрасно втамовують почуття голоду і заряджають організм вітамінами.
Інгредієнти:
- Буряк – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Зерна граната – 1/2 склянки
- Волоський горіх – 1/3 склянки
- Зелена цибуля – 2 стебла
- Петрушка – 3 гілочки
- Червоний винний оцет – 1,5 ст. л.
- Мед – 1 ст. л.
- Оливкова олія – 1/4 склянки
- Сіль – за смаком
- Чорний мелений перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Духовку розігріти до 200 градусів. Добре вимити буряк і моркву. Покласти на деко великий шматок фольги, викласти на нього овочі і загорнути конвертом. Поставити деко в духовку і запікати приблизно 1 годину, поки овочі не будуть готові. Готові овочі остудити і очистити.
- Нарізати буряк і моркву тонкою соломкою. Викласти на тарілку, посипати зернами граната.
- Змішати оцет і мед в невеликій мисці. Тонкою цівкою влити оливкову олію, постійно збиваючи заправку вінчиком. Посолити і поперчити.
- Дрібно нарізати петрушку і зелену цибулю.
- Заправити салат і посипати волоськими горіхами, петрушкою і зеленою цибулею.
3. Грецький салат – рецепт
Інгредієнти:
- Оливкова олія – 100 мл
- Лимон – 1 шт.
- Сушене орегано – 2-4 ч. л.
- Рубаний часник – 3 ч. л.
- Сушений базилік – 1 ч. л.
- Винний оцет – 2 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
- Болгарський перець – 1 шт.
- Помідори – 2-3 шт.
- Огірок – 1 шт.
- Червона цибуля – 1 шт.
- Сир фета – 200 г
- Оливки або маслини – 1 чашка
Спосіб приготування:
- Для соусу: змішати оливкову олію з лимонним соком, додати орегано, часник, базилік, червоний винний оцет, сіль і цукор, збити за допомогою міксера до отримання однорідної маси. Поперчити. Охолодити в холодильнику протягом кількох годин.
- Овочі для салату нарізати і викласти в велику миску. Перед подачею на стіл полити соусом і витримати 20 хвилин при кімнатній температурі, час від часу перемішуючи інгредієнти.
4. Смачний овочевий салат з нутом
Хрусткі огірочки, молодий редис і ароматна зелень. Цей салат – дууже смачний!
Інгредієнти:
- Огірок – 4 шт.
- Перець болгарський жовтий – 1 шт.
- Редис – 1 пучок
- Фіолетова цибуля – 1 шт.
- Нут консервований – 1 банка
- Кріп – 1/2 пучка
- М’ята – 1/2 пучка
- Петрушка – 1/2 пучка
- Для соусу:
- Часник – 1 зубчик
- Оливкова олія – 1/4 чашки
- Червоний винний оцет – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Овочі нарізати невеликими шматочками “на око”.
- З банки з нутом злити воду. Нут промити в проточній воді і просушити.
- Зелень дрібно порізати.
- Змішати всі інгредієнти для салату у великій мисці.
- У маленькій мисці збити подрібнений часник, оливкову олію, червоний винний оцет. Приправити сіллю.
- Полити соусом овочі і ще раз посолити за смаком.
5. Овочевий салат з булгуром – рецепт
6. Салат з нутом і баклажанами
Салат з нутом і баклажанами можна подавати як в теплому вигляді, так і в холодному. Ця страва здивує вас вишуканим смаком.
Інгредієнти:
- Червона цибуля – 1/2 шт.
- Баклажани – 1 шт.
- Оливкова олія – 2 ч. л.
- Лимон – 1 шт.
- Консервований нут – 400 г
- Помідори – 2 шт.
- Петрушка – 1 пучок
- Мелений перець – 1 ч. л.
- Рубаний мигдаль – за смаком
Спосіб приготування:
- Цибулю наріжте і залийте водою. Залиште на півгодини.
- Баклажани наріжте на круглі скибочки. Викладіть на деко, змащене оливковою олією. Полийте лимонним соком. Випікайте протягом 10-15 хвилин. Перекладіть в миску.
- На деко викладіть нут. Випікайте 5 хвилин. Додайте до баклажанів.
- У миску до нуту і баклажанів додайте дрібно нарізані помідори, петрушку, червону цибулю, оливкову олію, мелений перець, лимонний сік і цедру лимона.
- Приправте сіллю. Акуратно перемішайте.
- Подавайте до столу з мигдалем.
7. Салат з квасолі
Салат з квасолі – це дуже смачно і корисно. Бобові покращують роботу травної системи і є цінним джерелом рослинного білка. Ось кілька смачних рептів салатів із квасолі:
8. Салат з сочевицею і печеними помідорами
Цей салат поєднує в собі різні смаки і текстури. Він смачний, ситний і корисний. Одним словом, насичений і різноманітний.
Інгредієнти:
- Часник – 1 головка
- Оливкова олія, рафінована – за смаком
- Помідори черрі, порізані навпіл – 300 г
- Червона цибуля, дрібно нарізана – 1/2 чашки
- Сочевиця зелена – 1 чашка
- Солодкий червоний перець, нарізаний дрібними кубиками – 1/2 чашки
- Оливкова олія, нерафінована – 2 ст. л.
- Лимонний сік – 2 ст. л.
- Сіль і перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 С.
- Зріжте з головки часнику верхівку, полийте рафінованою оливковою олією, обгорніть фольгою.
- Застеліть деко пергаментом. Покладіть помідори і цибулю в один шар, посоліть, поперчіть і полийте рафінованою оливковою олією.
- Покладіть на деко часник і запікайте все разом 30 хвилин.
- В цей час, зваріть сочевицю в бульйоні або у воді.
- Розгорніть часник і дайте йому охолонути. Акуратно видавіть зубчики з шкірки, подрібніть виделкою в салатниці. Додайте в салатницю печені овочі та свіжий болгарський перець. Готову сочевицю теж покладіть в миску. Посоліть і поперчіть.
- Змішайте нерафіновану олію з лимонним соком. Заправте салат і перемішайте.
9. Овочевий салат з авокадо
Овочевий салат з авокадо – відмінний варіант для вечері. Особливо він повинен сподобатися тим, хто любить кремовий смак авокадо. У поєднанні із зеленим салатом і помідорами, смак авокадо не губиться.
10. Салат з телятиною, цибулею і зернами граната
Приготуйте на обід або на вечерю ситний і поживний м’ясний салат. Він вийде особливо смачним, якщо додати соковитий гранат.
Інгредієнти:
- Телятина – 500 г
- Ріпчаста цибуля – 2 головки
- Гранат – 1 шт.
- Кінза – за смаком
- Сіль – за смаком
- Натуральний йогурт – 300 г
- Чорний мелений перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Телятину відварити і нарізати кубиками.
- Подрібнити цибулю і облити окропом.
- Відокремити зерна граната і перемішати з м’ясом і цибулею.
- Заправити салат. Для заправки додати в йогурт зелень кінзи, сіль, перець, можна ще часник.
- Ретельно перемішати і подавати до столу.
11. Салат з тунцем на яблучних дольках
Яблука і тунець – це поєднання непоєднуваного. Але ви тільки спробуйте з’єднати їх разом, і вийде прекрасний ансамбль, який прикрасить будь-який святковий стіл.
Інгредієнти:
- Знежирений майонез (або грецький йогурт) – 1 ст. л.
- Яблучний оцет – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
- Мелений чорний перець – за смаком
- Тунець консервований у власному соку – 150 г
- Сушена журавлина – 2 ст. л.
- Солодке яблуко, середніх розмірів – 1 шт.
Спосіб приготування:
- Змішайте майонез, оцет, сіль і перець до однорідної маси.
- Злийте рідину з банки з тунцем. Розімніть виделкою.
- Додайте тунець і журавлину в чашу до решти інгредієнтів. Ретельно перемішайте.
- Наріжте яблука на часточки по 0,5 см завтовшки.
- Викладіть салат на дольки. Подавайте.
12. Теплий салат з молодою картоплею
Інгредієнти:
- Молода картопля – 4 шт.
- Сіль, перець – за смаком
- Червоний винний оцет – 2 ст. л.
- Оливкова олія – 1/3 чашки
- Зелений салат – 100 г
- Філе курки – 1 шт.
- Зелена цибуля – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Закип’ятити воду і відварити картоплю в мундирі. Очистити від шкірки і нарізати кружечками.
- У великій сковороді нагріти олію і обсмажити філе курки.
- Додати картоплю і підсмажити до золотистого кольору.
- Для соусу змішати оливкову олію з оцтом, сіллю і перцем.
- Викласти листя салату, картоплю і курку в салатницю, полити соусом і посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею.
13. Теплий салат з моркви
Якщо вам набридли класичні морквяні салати, то пропонуємо вам такий незвичний рецепт теплого салату з запеченої моркви і смачною апельсиновою заправкою.
Інгредієнти:
- Морква – 800 г
- Насіння фенхелю – 2 ст. л.
- Цибуля-шалот – 1 шт.
- Оливкова олія – 4 ст. л.
- Апельсиновий сік – 2 ст. л.
- Петрушка – кілька гілочок
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Морква очистити і нарізати паличками. Цибулю-шалот також очистити і нарізати дрібними кубиками.
- Викласти моркву і цибулю в миску, додати 2 ложки оливкової олії і насіння фенхелю. Перемішати і викласти на деко.
- Запікати, в попередньо розігрітій до 180 С духовці, близько 35 хвилин, перемішавши в середині готування.
- У невеликій ємкості змішати олію, що залишилася, апельсиновий сік, дрібно посічену петрушку, сіль і перець.
- Коли морква трохи охолоне, полити її приготовленою заправкою і подавати.
14. Салат з буряка та яблука під часниковим соусом
Простий салат на кожен день з пікантними нотками у вигляді часникового соусу.
15. Салат зі шпинатом і сиром Фета
Інгредієнти:
- Шпинат – 250 г
- Кедрові горіхи – 1 ст. л.
- Сир Фета – 30 г
- Лимон (сік і цедра) – 1 шт.
- Оливкова олія – 1 ст. л.
- Чорний перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Вимити шпинат і відварити протягом 2-3 хвилини, періодично помішуючи. Злити зайву воду і дати охолонути.
- Додати кедрові горіхи в суху сковороду і обсмажити, помішуючи регулярно протягом 1-2 хвилин, поки вони не придбають коричневий колір. Потім зняти з вогню.
- Акуратно вичавити воду, що залишилася зі шпинату. Викласти на тарілку шпинат.
- Сир Фета викласти зверху на шпинат, посипати обсмаженими кедровими горіхами.
- Посипати зверху лимонною цедрою, потім полити лимонним соком і оливковою олією. Приправити перцем і подавати.
16. Італійський салат з макаронами
Італійці обожнюють пасту і готують з неї не тільки другі страви, а й салати. Подавати їх до столу можна як в гарячому, так і в холодному вигляді. Смачно і незвично.
Інгредієнти:
- Італійські приправи (орегано, базилік) – за смаком
- Макарони – 300 г
- Салямі – 180 г
- Моцарелла – 200 г
- Червоний болгарський перець – 1 шт.
- Оливки – 250 г
- Помідори черрі – 2 чашки
- Базилік – 1 чашка
Спосіб приготування:
- Макарони відварити, дотримуючись інструкції на упаковці, до стану “аль денте”. Дати охолонути.
- Змішайте пасту і всі інші інгредієнти в мисці.
- Додайте італійські приправи.
- Подавайте до столу.
17. Салат з буряком і апельсином
Навіть з найпростіших і звичних продуктів можна приготувати щось нове й оригінальне. Наприклад, такий салат з буряком і апельсином. Головний секрет незвичайного смаку – це салатна заправка.
Інгредієнти:
- Буряк великий (відварити) – 1 шт.
- Апельсин середній – 2 шт.
- Морква невелика – 1 шт.
- Для заправки:
- Апельсиновий сік – 3 ст. л.
- Оливкова олія – 3 ст. л.
- Гірчиця діжонська – 1 ч. л.
- Часник – 1 зубчик
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Варений буряк очистити і нарізати кубиками. Викласти в салатницю.
- Апельсини очистити, розділити на часточки і видалити всі білі перетинки. Нарізати м’якоть кубиками і викласти в салатницю до буряка.
- Моркву очистити і за допомогою овочерізки нарізати її дуже тонкими пластинками. Додати до решти інгредієнтів.
- Часник очистити і видавити. Додати до нього сіль і перець. Перемішати. Далі додати решту інгредієнтів для заправки і ще раз ретельно перемішати.
- Полити салат готовою заправкою, акуратно перемішати і подавати.
18. Салат Цезар з куркою
Класичний салат Цезар з куркою, рецепт якого ми просто обожнюємо.
19. Салат з фіолетової капусти з чорносливом
У приготуванні цього салату немає нічого складного. Але, він наповнить вас вітамінами і допоможе завжди залишатися стрункими! 😉
Інгредієнти:
- Капуста – 1 маленька головка
- Часник (можна і без) – 1 зубчик
- чорнослив – жменя
- Оливкова олія – 4 ст. л.
- Оцет винний – 1 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
- Кріп – кілька гілочок
Спосіб приготування:
- Капусту дрібно нашаткувати. Часник очистити і дрібно нарізати. Чорнослив розрізати на кілька частин.
- В окремій ємності змішати оливкову олію з оцтом, сіллю і перцем. Додати нарізаний часник і перемішати.
- Викласти капусту і чорнослив в салатницю. Полити приготовленою заправкою і перемішати.
- Прибрати салат в холодильник мінімум на годину, щоб він встиг настоятися. Перед подачею прикрасити кропом.
20. Салат із брюссельської капусти з картоплею і куркою
Теплий салат – це дуже універсальне блюдо, яке цілком може стати повноцінним прийомом їжі. Зверніть увагу, наприклад, на цей рецепт салату з картоплею, брюссельською капустою і куркою.
Інгредієнти:
- Брюссельська капуста – 500 г
- Картопля (маленька) – 400 г
- Куряче філе – 2 шт.
- Мигдаль тертий – 2 ст. л.
- Сир твердий – 50 г
- Оливкова олія – 4 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Відварити брюссельську капусту в киплячій підсоленій воді 15 хвилин. Злити воду.
- Відварити картоплю в мундирі. Дати трохи охолонути, очистити.
- Нарізати картоплю кружечками, викласти в салатницю. Додати до картоплі брюссельську капусту.
- Куряче філе нарізати великими кубиками і обсмажити в розігрітій з невеликою кількістю оливкової олії сковороді з усіх боків до золотистого кольору. Викласти в салатник до решти інгредієнтів.
- Полити салат оливковою олією, посипати тертим сиром і мигдалем. Посолити, поперчити і перемішати.