Прості рецепти смачних салатів: 20 варіантів на кожен день

Ще не вирішили, який салат приготувати сьогодні? Ми вирішили поділитися з вами найпростішими і смачними рецептами салатів на будь-який випадок життя.

1. Овочевий салат із зеленим горошком

Інгредієнти:

  • Зелений горошок (свіжий або заморожений) – 500 г
  • Цибуля червона, невелика – 1 шт.
  • Перець болгарський жовтий – 1 шт.
  • Помідор – 2 шт.
  • Сушений помідор – 6 шматочків
  • Базилік свіжий – кілька гілочок
  • Часник – 1 зубчик
  • Оливкова олія – 4 ст. л.
  • Оцет бальзамічний – 1 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Відварити горошок в киплячій воді 10 хвилин, а потім опустити в миску з холодною водою, щоб він не втратив свій колір і залишився хрустким. Відкинути горошок на друшляк.
  2. Цибулю, помідори, перець і скибочки сушених помідорів нарізати на шматочки середнього розміру і викласти в салатник.
  3. Додати горошок і нарізаний базилік. Приготувати заправку, змішавши оцет, оливкову олію, видавлений часник, сіль і перець. 
  4. Полити заправкою салат і ретельно перемішати.
Овочевий салат із зеленим горошком
Овочевий салат із зеленим горошком

2. Салат з буряка, моркви і граната

Соковиті і корисні овочеві салати залишаються популярними незалежно від пори року. Вони прекрасно втамовують почуття голоду і заряджають організм вітамінами. 

Інгредієнти:

  • Буряк – 3 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Зерна граната – 1/2 склянки
  • Волоський горіх – 1/3 склянки
  • Зелена цибуля – 2 стебла
  • Петрушка – 3 гілочки
  • Червоний винний оцет – 1,5 ст. л.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Оливкова олія – 1/4 склянки
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування: 

  1. Духовку розігріти до 200 градусів. Добре вимити буряк і моркву. Покласти на деко великий шматок фольги, викласти на нього овочі і загорнути конвертом. Поставити деко в духовку і запікати приблизно 1 годину, поки овочі не будуть готові. Готові овочі остудити і очистити.
  2. Нарізати буряк і моркву тонкою соломкою. Викласти на тарілку, посипати зернами граната.
  3. Змішати оцет і мед в невеликій мисці. Тонкою цівкою влити оливкову олію, постійно збиваючи заправку вінчиком. Посолити і поперчити.
  4. Дрібно нарізати петрушку і зелену цибулю. 
  5. Заправити салат і посипати  волоськими  горіхами, петрушкою і зеленою цибулею.
Салат з буряка, моркви і граната
Салат з буряка, моркви і граната

3. Грецький салат – рецепт

Інгредієнти: 

  • Оливкова олія – 100 мл
  • Лимон – 1 шт.
  • Сушене орегано – 2-4 ч. л.
  • Рубаний часник – 3 ч. л.
  • Сушений базилік – 1 ч. л.
  • Винний оцет – 2 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Помідори – 2-3 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • Червона цибуля – 1 шт.
  • Сир фета – 200 г
  • Оливки або маслини – 1 чашка

Спосіб приготування: 

  1. Для соусу: змішати оливкову олію з лимонним соком, додати орегано, часник, базилік, червоний винний оцет, сіль і цукор, збити за допомогою міксера до отримання однорідної маси. Поперчити. Охолодити в холодильнику протягом кількох годин.
  2. Овочі для салату нарізати і викласти в велику миску. Перед подачею на стіл полити соусом і витримати 20 хвилин при кімнатній температурі, час від часу перемішуючи інгредієнти.
Класичний Грецький салат - рецепт
Грецький салат – рецепт

4. Смачний овочевий салат з нутом

Хрусткі огірочки, молодий редис і ароматна зелень. Цей салат – дууже смачний! 

Інгредієнти:

  • Огірок – 4 шт.
  • Перець болгарський жовтий – 1 шт.
  • Редис – 1 пучок
  • Фіолетова цибуля – 1 шт.
  • Нут консервований – 1 банка
  • Кріп – 1/2 пучка
  • М’ята – 1/2 пучка
  • Петрушка – 1/2 пучка
  • Для соусу:
  • Часник – 1 зубчик
  • Оливкова олія – 1/4 чашки
  • Червоний винний оцет – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування: 

  1. Овочі нарізати невеликими шматочками “на око”. 
  2. З банки з нутом злити воду. Нут промити в проточній воді і просушити. 
  3. Зелень дрібно порізати. 
  4. Змішати всі інгредієнти для салату у великій мисці. 
  5. У маленькій мисці збити подрібнений часник, оливкову олію, червоний винний оцет. Приправити сіллю.
  6. Полити соусом овочі і ще раз посолити за смаком. 
Смачний овочевий салат з нутом
Смачний овочевий салат з нутом

5. Овочевий салат з булгуром – рецепт

6. Салат з нутом і баклажанами

Салат з нутом і баклажанами можна подавати як в теплому вигляді, так і в холодному. Ця страва здивує вас вишуканим смаком. 

Інгредієнти:

  • Червона цибуля – 1/2 шт.
  • Баклажани – 1 шт.
  • Оливкова олія – 2 ч. л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Консервований нут – 400 г
  • Помідори – 2 шт.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Мелений перець – 1 ч. л.
  • Рубаний мигдаль – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Цибулю наріжте і залийте водою. Залиште на півгодини. 
  2. Баклажани наріжте на круглі скибочки. Викладіть на деко, змащене оливковою олією. Полийте лимонним соком. Випікайте протягом 10-15 хвилин. Перекладіть в миску.
  3. На деко викладіть нут. Випікайте 5 хвилин. Додайте до баклажанів. 
  4. У миску до нуту і баклажанів додайте дрібно нарізані помідори, петрушку, червону цибулю, оливкову олію, мелений перець, лимонний сік і цедру лимона.
  5. Приправте сіллю. Акуратно перемішайте. 
  6. Подавайте до столу з мигдалем.
Салат з нутом і баклажанами
Салат з нутом і баклажанами

7. Салат з квасолі

Салат з квасолі – це дуже смачно і корисно. Бобові покращують роботу травної системи і є цінним джерелом рослинного білка.  Ось кілька смачних рептів салатів із квасолі:

8. Салат з сочевицею і печеними помідорами

Цей салат поєднує в собі різні смаки і текстури. Він смачний, ситний і корисний. Одним словом, насичений і різноманітний.

Інгредієнти:

  • Часник – 1 головка
  • Оливкова олія, рафінована – за смаком
  • Помідори черрі, порізані навпіл – 300 г
  • Червона цибуля, дрібно нарізана – 1/2 чашки
  • Сочевиця зелена – 1 чашка
  • Солодкий червоний перець, нарізаний дрібними кубиками – 1/2 чашки
  • Оливкова олія, нерафінована – 2 ст. л.
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Сіль і перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 С.
  2. Зріжте з головки часнику верхівку, полийте рафінованою оливковою олією, обгорніть фольгою.
  3. Застеліть деко пергаментом. Покладіть помідори і цибулю в один шар, посоліть, поперчіть і полийте рафінованою оливковою олією.
  4. Покладіть на деко часник і запікайте все разом 30 хвилин.
  5. В цей час, зваріть сочевицю в бульйоні або у воді. 
  6. Розгорніть часник і дайте йому охолонути. Акуратно видавіть зубчики з шкірки, подрібніть виделкою в салатниці. Додайте в салатницю печені овочі та свіжий болгарський перець. Готову сочевицю теж покладіть в миску. Посоліть і поперчіть.
  7. Змішайте нерафіновану олію з лимонним соком. Заправте салат і перемішайте.
Салат з сочевицею і печеними помідорами
Салат з сочевицею і печеними помідорами

9. Овочевий салат з авокадо

Овочевий салат з авокадо – відмінний варіант для вечері. Особливо він повинен сподобатися тим, хто любить кремовий смак авокадо. У поєднанні із зеленим салатом і помідорами, смак авокадо не губиться.

10. Салат з телятиною, цибулею і зернами граната

Приготуйте на обід або на вечерю ситний і поживний м’ясний салат. Він вийде особливо смачним, якщо додати соковитий гранат. 

Інгредієнти:

  • Телятина – 500 г
  • Ріпчаста цибуля – 2 головки
  • Гранат – 1 шт.
  • Кінза – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Натуральний йогурт – 300 г
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування: 

  1. Телятину відварити і нарізати кубиками.
  2. Подрібнити цибулю і облити окропом.
  3. Відокремити зерна граната і перемішати з м’ясом і цибулею. 
  4. Заправити салат. Для заправки додати в йогурт зелень кінзи, сіль, перець, можна ще часник.
  5. Ретельно перемішати і подавати до столу.
Салат з телятиною, цибулею і зернами граната
Салат з телятиною, цибулею і зернами граната

11. Салат з тунцем на яблучних дольках

Яблука і тунець – це поєднання непоєднуваного. Але ви тільки спробуйте з’єднати їх разом, і вийде прекрасний ансамбль, який прикрасить будь-який святковий стіл.

Інгредієнти:

  • Знежирений майонез (або грецький йогурт) – 1 ст. л.
  • Яблучний оцет – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Мелений чорний перець – за смаком
  • Тунець консервований у власному соку – 150 г
  • Сушена журавлина – 2 ст. л.
  • Солодке яблуко, середніх розмірів – 1 шт.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте майонез, оцет, сіль і перець до однорідної маси.
  2. Злийте рідину з банки з тунцем. Розімніть виделкою.
  3. Додайте тунець і журавлину в чашу до решти інгредієнтів. Ретельно перемішайте.
  4. Наріжте яблука на часточки по 0,5 см завтовшки.
  5. Викладіть салат на дольки. Подавайте.
Салат з тунцем на яблучних дольках
Салат з тунцем на яблучних дольках

12. Теплий салат з молодою картоплею

Інгредієнти: 

  • Молода картопля – 4 шт.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Червоний винний оцет – 2 ст. л.
  • Оливкова олія – 1/3 чашки
  • Зелений салат – 100 г
  • Філе курки – 1 шт.
  • Зелена цибуля – 1 ст. л.

Спосіб приготування: 

  1. Закип’ятити воду і відварити картоплю в мундирі. Очистити від шкірки і нарізати кружечками. 
  2. У великій сковороді нагріти олію і обсмажити філе курки. 
  3. Додати картоплю і підсмажити до золотистого кольору. 
  4. Для соусу змішати оливкову олію з оцтом, сіллю і перцем. 
  5. Викласти листя салату, картоплю і курку в салатницю, полити соусом і посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею. 
Теплий салат з молодою картоплею
Теплий салат з молодою картоплею

13. Теплий салат з моркви

Якщо вам набридли класичні морквяні салати, то пропонуємо вам такий незвичний рецепт теплого салату з запеченої моркви і смачною апельсиновою заправкою. 

Інгредієнти:

  • Морква – 800 г
  • Насіння фенхелю – 2 ст. л.
  • Цибуля-шалот – 1 шт.
  • Оливкова олія – 4 ст. л.
  • Апельсиновий сік – 2 ст. л.
  • Петрушка – кілька гілочок
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Морква очистити і нарізати паличками. Цибулю-шалот також очистити і нарізати дрібними кубиками. 
  2. Викласти моркву і цибулю в миску, додати 2 ложки оливкової олії і насіння фенхелю. Перемішати і викласти на деко. 
  3. Запікати, в попередньо розігрітій до 180 С духовці, близько 35 хвилин, перемішавши в середині готування. 
  4. У невеликій ємкості змішати олію, що залишилася, апельсиновий сік, дрібно посічену петрушку, сіль і перець. 
  5. Коли морква трохи охолоне, полити її приготовленою заправкою і подавати. 
Теплий салат з моркви
Теплий салат з моркви

14. Салат з буряка та яблука під часниковим соусом

Простий салат на кожен день з пікантними нотками у вигляді часникового соусу.

15. Салат зі шпинатом і сиром Фета

Інгредієнти:

  • Шпинат – 250 г
  • Кедрові горіхи – 1 ст. л.
  • Сир Фета – 30 г
  • Лимон (сік і цедра) – 1 шт.
  • Оливкова олія – 1 ст. л.
  • Чорний перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Вимити шпинат і відварити протягом 2-3 хвилини, періодично помішуючи. Злити зайву воду і дати охолонути.
  2. Додати кедрові горіхи в суху сковороду і обсмажити, помішуючи регулярно протягом 1-2 хвилин, поки вони не придбають коричневий колір. Потім зняти з вогню.
  3. Акуратно вичавити воду, що залишилася зі шпинату. Викласти на тарілку шпинат.
  4. Сир Фета викласти зверху на шпинат, посипати обсмаженими кедровими горіхами.
  5. Посипати зверху лимонною цедрою, потім полити лимонним соком і оливковою олією. Приправити перцем і подавати.
Салат зі шпинатом і сиром Фета
Салат зі шпинатом і сиром Фета

16. Італійський салат з макаронами

Італійці обожнюють пасту і готують з неї не тільки другі страви, а й салати. Подавати їх до столу можна як в гарячому, так і в холодному вигляді. Смачно і незвично.

Інгредієнти:

  • Італійські приправи (орегано, базилік) – за смаком
  • Макарони – 300 г
  • Салямі – 180 г
  • Моцарелла – 200 г
  • Червоний болгарський перець – 1 шт.
  • Оливки – 250 г
  • Помідори черрі – 2 чашки
  • Базилік – 1 чашка

Спосіб приготування:

  1. Макарони відварити, дотримуючись інструкції на упаковці, до стану “аль денте”. Дати охолонути.
  2. Змішайте пасту і всі інші інгредієнти в мисці. 
  3. Додайте італійські приправи.
  4. Подавайте до столу. 
Італійський салат з макаронами
Італійський салат з макаронами

17. Салат з буряком і апельсином

Навіть з найпростіших і звичних продуктів можна приготувати щось нове й оригінальне. Наприклад, такий салат з буряком і апельсином. Головний секрет незвичайного смаку – це салатна заправка. 

Інгредієнти:

  • Буряк великий (відварити) – 1 шт.
  • Апельсин середній – 2 шт.
  • Морква невелика – 1 шт.
  • Для заправки:
  • Апельсиновий сік – 3 ст. л.
  • Оливкова олія – 3 ст. л.
  • Гірчиця діжонська – 1 ч. л.
  • Часник – 1 зубчик
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Варений буряк очистити і нарізати кубиками. Викласти в салатницю. 
  2. Апельсини очистити, розділити на часточки і видалити всі білі перетинки. Нарізати м’якоть кубиками і викласти в салатницю до буряка. 
  3. Моркву очистити і за допомогою овочерізки нарізати її дуже тонкими пластинками. Додати до решти інгредієнтів. 
  4. Часник очистити і видавити. Додати до нього сіль і перець. Перемішати. Далі додати решту інгредієнтів для заправки і ще раз ретельно перемішати. 
  5. Полити салат готовою заправкою, акуратно перемішати і подавати. 
Салат з буряком і апельсином
Салат з буряком і апельсином

18. Салат Цезар з куркою

Класичний салат Цезар з куркою, рецепт якого ми просто обожнюємо.

19. Салат з фіолетової капусти з чорносливом

У приготуванні цього салату немає нічого складного. Але, він наповнить вас вітамінами і допоможе завжди залишатися стрункими! 😉

Інгредієнти:

  • Капуста – 1 маленька головка
  • Часник (можна і без) – 1 зубчик
  • чорнослив – жменя
  • Оливкова олія – 4 ст. л.
  • Оцет винний – 1 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Кріп – кілька гілочок

Спосіб приготування:

  1. Капусту дрібно нашаткувати. Часник очистити і дрібно нарізати. Чорнослив розрізати на кілька частин.
  2. В окремій ємності змішати оливкову олію з оцтом, сіллю і перцем. Додати нарізаний часник і перемішати.
  3. Викласти капусту і чорнослив в салатницю. Полити приготовленою заправкою і перемішати.
  4. Прибрати салат в холодильник мінімум на годину, щоб він встиг настоятися. Перед подачею прикрасити кропом.
Салат з фіолетової капусти з чорносливом
Салат з фіолетової капусти з чорносливом

20. Салат із брюссельської капусти з картоплею і куркою

Теплий салат – це дуже універсальне блюдо, яке цілком може стати повноцінним прийомом їжі. Зверніть увагу, наприклад, на цей рецепт салату з картоплею, брюссельською капустою і куркою. 

Інгредієнти:

  • Брюссельська капуста – 500 г
  • Картопля (маленька) – 400 г
  • Куряче філе – 2 шт.
  • Мигдаль тертий – 2 ст. л.
  • Сир твердий – 50 г
  • Оливкова олія – 4 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Відварити брюссельську капусту в киплячій підсоленій воді 15 хвилин. Злити воду.
  2. Відварити картоплю в мундирі. Дати трохи охолонути, очистити.
  3. Нарізати картоплю кружечками, викласти в салатницю. Додати до картоплі брюссельську капусту. 
  4. Куряче філе нарізати великими кубиками і обсмажити в розігрітій з невеликою кількістю оливкової олії сковороді з усіх боків до золотистого кольору. Викласти в салатник до решти інгредієнтів. 
  5. Полити салат оливковою олією, посипати тертим сиром і мигдалем. Посолити, поперчити і перемішати. 
Салат із брюссельської капусти з картоплею і куркою
Салат із брюссельської капусти з картоплею і куркою