fbpx

Штоллен, традиційний різдвяний кекс – покроковий рецепт

Штоллен, традиційний різдвяний кекс - покроковий рецепт
Штоллен, традиційний різдвяний кекс - покроковий рецепт

Різдво вже близько, у повітрі літає святкова атмосфера а передчуття свята стає все сильнішим із кожним днем! В такі моменти навіть дорослий бажає знову відчути себе дитиною, опитинитись у казці і поласувати чимось смачненьким. Рецепти європейських різдвяних солодощів стануть Вам у нагоді 😉

Штоллен – класичний рецепт приготування:

Інгредієнти для різдвяного кекса

  • 200 мл молока
  • 50 г свіжих пресованих дріжджів
  • 75 г цукру
  • 250 г вершкового масла (+ 50 г для змащування готового кекса)
  • 700 г борошна
  • 0,5 ч. ложки солі
  • ванільний цукор, кориця мелена до смаку
  • 250 г смаженого мигдалю
  • 50 г лимонних цукатів
  • 50 г апельсинових цукатів
  • 350 г родзинок
  • 50 г темного рому
  • сік і цедра 1 лимона
  • цукрова пудра
  • вершкове масло для змащування.

Як приготувати німецький штоллен

Родзинки промити, обсушити і замочити на ніч у ромі. Борошно просіяти.

Для опари молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, додати 1 ст. ложку цукру і 1/4 частину просіяного борошна. Залишити на 30 хвилин в теплому місці. Коли на опарі з’являться бульбашки – опара готова, можна замішувати тісто.

Всипати в опару решту просіяного борошна, додати розтоплене і охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісити тісто. Сформувати з тіста колобок, накрити його рушником і дати підійти в теплому місці.

Тим часом посікти мигдаль, порізати цукати. Тонким шаром зняти цедру і вичавити сік з лимона.

Тісто обім’яти, додати горіхи, цукати, родзинки (можна додати 1-2 ложки рому, в якому вони замочувались), сік і цедру лимона, мелену корицю і ванільний цукор. Тісто виходить досить густе і щільне, місити його важкувато.

Залишити тісто підходити на 2-3 години, за цей час слід обім’яти його 2 рази.

Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну несильно розпластати, качалкою зробити поздовжні жолобки по центру і скласти вдвоє.

Широке деко застелити пергаментом для випічки, викласти на нього обидва штоллени на відстані один від одного не менше 5 см. Поставити у тепле місце (на плиту над увімкненою духовкою) на 30-40 хв., щоб тісто ще раз підійшло.

Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати штоллен 15 хвилин у гарячій духовці, потім температуру зменшити до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин.

Готові штоллени дістати з духовки. Ще теплими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою.

Повністю охолоджені різдвяні кекси загорнути в пергамент і покласти у сухе холодне місце на 3-4 тижні.

У свято Різдва розмотати штоллени, порізати на скибочки і подати разом з іншими святковими смаколиками.

Штоллен, традиційний різдвяний кекс - покроковий рецепт
Штоллен, традиційний різдвяний кекс – покроковий рецепт

Джерело