Сиру – сир! 10 рецептів, як приготувати різні види сиру в домашніх умовах

Сиру – сир! 10 рецептів, як приготувати різні види сиру в домашніх умовах
Сиру – сир! 10 рецептів, як приготувати різні види сиру в домашніх умовах

Сьогодні всі прагнуть до натуральності та прагнуть споживати якісні продукти. Щоб отримати хороший, смачний, корисний і на 100% натуральний сир – його варто готувати власноруч. Виготовлення сиру в домашніх умовах сьогодні набирає великої популярності. Це навіть стало однією з бізнес-ідей. Отож, готуємо різні види сиру в домашніх умовах за нашими рецептами.

1. Домашній твердий сир

Інгредієнти

  • 1 кілограм домашнього кисломолочного сиру
  • 1,5 літрів молока
  • 1 чайна ложка соди
  • 1 чайна ложка солі
  • яйце
  • 100 грамів масла

Приготування

  • Сир залити молоком і поставити на маленький вогонь, варити до того моменту, коли сир стане в’язким. Викинути сир на друшляк, застелений марлею, гарно відтиснути. Додати в сир яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішати.
  • Отриману масу варити на маленькому вогні близько 10 хвилин, поки не стане схожою на розплавлений твердий сир. Чим довше варити, тим твердішим сир буде.
  • Сирну масу вилити у формочку застелену плівкою і охолодити.
Домашній твердий сир
Домашній твердий сир

2. Домашня «Бринза»

Інгредієнти

  • 1 літр незбираного домашнього молока
  • 250 грамів сметани
  • 2 неповні столові ложки солі
  • 3 яйця

Приготування

  • Молоко довести до кипіння, зменшити вогонь і додати сметану перемішану з яйцями до однорідної маси. Посолити і кип’ятити 5 хвилин на маленькому вогні (молоко має згорнутись), постійно помішуючи.
  • Друшляк застелити марлею і вилити молочну суміш. Залишити в такому стані на декілька годин. Потім міцно зв’язати сир марлею, помістити під прес. Або сир в марлі покласти на тарілку, накрити дощечкою і поставити на верх каструлю з водою.
  • Так сир має постояти ніч, після чого помістити його в холодильник.
Домашня «Бринза»
Домашня «Бринза»

3. Домашня «Бринза» на кефірі

Інгредієнти

  • 1 літр молока
  • 200 мілілітрів сметани
  • 100 мілілітрів кефіру
  • 3 яйця
  • столова ложка солі

Приготування

  • Молоко і сіль довести до кипіння, акуратно ввести збиті яйця, перемішуючи, додати сметану, кефір та варити 5-7 хвилин поки не виділиться сироватка.
  • Друшляк застелити марлею (декілька шарів), вилити сирну суміш і дати стекти сироватці.
  • Через 2-3 години щільно зв’язати сир марлею і помістити під прес на 4-5 годин. Сир готовий.
Домашня «Бринза» на кефірі
Домашня «Бринза» на кефірі

4. Домашній плавлений сирок:

Плавлений сирок: рецепт приготування в домашніх умовах

5. Домашній «Маскарпоне» з вершків

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 літр вершків (30% жирності)
  • 75 мілілітрів лимонного соку

Приготування

  • Вершки нагріти в каструлі до 85º, зняти з вогню, збивати вінчиком, поступово додаючи лимонний сік. Помістити каструлю в крижану воду, не припиняючи збивати вершки, а потім помістити на декілька годин у холодильник.
  • Дістати з холодильника і знову збивати до кремоподібної густої маси, яку викласти в бавовняну тканину і згорнути, щоб вийшов мішечок.
  • Зв’язати кінці, покласти в друшляк і поставити в холодильник на ніч.
  • Дістати маскарпоне, нагріти до кімнатної температури, збити і знову – в холодильник, поки маскарпоне не загусне.
Домашній «Маскарпоне» з вершків
Домашній «Маскарпоне» з вершків

6. «Моцарелла» в домашніх умовах

Інгредієнти

  • 2 літри молока (високої жирності)
  • по 2 столові ложки лимонного соку і солі
  • 1/4 чайної ложки сичужного ферменту (фермент який допомагає молоку згуститись)
  • пів склянки води

Приготування

  • Молоко нагріти до 70º додати лимонний сік і сичужний фермент розведений у воді, перемішати і тримати на такій температурі поки не утвориться сир, але щоб маса не закипіла. Відтиснути сир руками, для цього добре використовувати гумові рукавички, щоб не обпектись. В окрему каструлю налити воду, додати сіль і довести до кипіння.
  • Сирну масу опускати в гарячу воду декілька разів на 2 хвилини, розминати щоб сир був однакової консистенції.
  • Потім можна надавати йому форму. Найкраще формувати невеликі сирні кульки. А щоб сир тримав форму, його потрібно занурити у крижану підсолену воду на декілька хвилин.
«Моцарелла» в домашніх умовах
«Моцарелла» в домашніх умовах

7. Домашній сир «Фета»

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 літр молока
  • сіль за смаком

Приготування

  • Молоко налити в скляну банку і залишити в теплому місці, щоб прокисло. Перелити молоко у каструлю, поставити у холодну духовку і розігріти її до температури 150º. Тримати там молоко до години і слідкувати щоб воно не закипіло.
  • Потім сирну масу вилити у друшляк застелений марлею, сформувати мішечок з марлі і підвісити щоб сироватка стекла. Відгорнути марлю і посолити сир лише з одного боку. Соленою стороною викласти сир у форму, вирівняти, приплюснути щоб не було пустоти всередині і зверху ще посолити.
  • Залишити його при кімнатній температурі на 2-3 години, а потім на ніч поставити у холодильник. Сир готовий.
Домашній сир «Фета»
Домашній сир «Фета»

8. «Адигейський сир» в домашніх умовах

Інгредієнти

  • 1 кілограм кисломолочного сиру
  • 1 літр молока
  • 3 яйця
  • 100 грамів масла
  • по чайній ложці соди і солі

Приготування

  • Молоко довести до кипіння, додати сир, проварити півгодини, постійно помішуючи.
  • Друшляк застелити марлею, вилити всю суміш, щоб сироватка стекла. Трішки теплу сирну масу викласти в чистий посуд, додати яйця, м’яке масло, соду, сіль і ретельно вимішати.
  • Помістити на середній вогонь, варити 10 хвилин постійно помішуючи. Викласти сир у форму змащену маслом, розрівняти, охолодити і відправити в холодильник на 2-3 години.
  • Вийняти сир, перевернувши форму, порізати на шматочки.
«Адигейський сир» в домашніх умовах
«Адигейський сир» в домашніх умовах

9. Плавлений твердий сир в домашніх умовах:

Як зробити плавлений твердий сир в домашніх умовах? Рецепт

10. Домашній плавлений сир

Інгредієнти

  • 1 кілограм кисломолочного сиру
  • 100 грамів масла
  • яйце
  • по чайній ложці солі і соди, інші спеції за смаком

Приготування

  • Кисломолочний сир потрібно пропустити через м’ясорубку. Викласти сир в каструлю, додати масло кімнатної температури, сіль, соду, ретельно вимішати і варити на мінімальному вогні до однорідності постійно помішуючи, доки крупинки сиру повністю розчиняться, а сам сира стане однорідним і розплавиться.
  • Зняти з вогню, додати спеції, якщо бажаєте, ретельно вимішати, вилити гарячу масу в глибоку посудину і поставити на холод.
  • Охолоджений сир можна мастити на канапки.
Домашній плавлений сир
Домашній плавлений сир