
Виноградне варення – рецепт
Для приготування потрібно:
- Виноград – 1 кг
- Цукор – 800 г
- Вода – 300 г
- Кислота лимонна – на кінчику ножа
- Ванілін – на кінчику ножа
Рецепт приготування виноградного варення:
- Виноград перебирають, миють і відкидають на друшляк, щоб стекла зайва вода.
- На 1 хвилину виноград опускають в окріп, потім відразу ж на 2 хвилини занурюють в холодну воду. Знову дають стекти воді.
- З води і цукру готують цукровий сироп, для чого воді дають закипіти і розчинять в ній цукор.
- У гарячий цукровий сироп викладають виноград, відразу ж знімають з вогню і відставляють на 6 годин в сторону.
- Через зазначений час посуд з виноградом в цукровому сиропі ставлять на невеликий вогонь, дають закипіти, проварюють протягом 10 хвилин, не забуваючи часто помішувати, і знову відставляють убік на 8 годин.
- Потім винограду в сиропі знову дають закипіти, проварюють 10 хвилин, і знову на 8 годин відставляють.
- Після вказаного часу виноград в сиропі проварюють 10 хвилин, додають лимонну кислоту, ванілін, знімають з вогню.
- Ще гарячим готове варення розфасовують в підготовлену стерилізовану тару і закочують.
Виноградний сік з ванільним ароматом
Для приготування потрібно:
- Виноград – 3 кг
- Цукор – 200 г
- Ванільний цукор – 1 пакетик
Рецепт приготування виноградного соку:
- Миємо виноград та вичавлюємо з нього сік.
- Виноградний сік пастеризують: ставлять на вогонь і близько 15 хвилин прогрівають до температури близько 80 ° C, не доводячи до кипіння.
- Ємність для заготовки соку ретельно миють і стерилізують.
- Виноградний сік змішують з цукром, ванільним цукром, доводять до кипіння і, як тільки він закипить, розливають в стерилізовану тару, після чого відразу закочують.
Маринований виноград на зиму – рецепт
Для приготування потрібно:
- Виноград – 2 кг
- Гвоздика – 3 шт.
- Запашний перець – 3 шт.
- Лавровий лист – 1 шт.
Для маринаду знадобиться:
- Вода – 1 л
- Цукор – 100 г
- Оцет – 100 мл
Рецепт приготування:
- Виноград перебирають, ягоди знімають з гілочок, миють під проточною водою і відкидають на друшляк, щоб стекла вода.
- Готують маринад (в 1 л води розчиняють 100 гр цукру, 100 мл оцту ) і дають йому закипіти.
- Посуд для маринування винограду миють гарячою водою з содою і стерилізують.
- У підготовлену ємність кладуть виноград, додають лавровий лист, гвоздику і запашний перець, заливають маринадом.
- Стерилізують (банку ємністю 1 л – 12 хвилин, банку ємністю 3 л – 20 хвилин) і закочують.
Порада: Маринований виноград хороший не тільки як самостійне блюдо, але і в якості відмінного доповнення до м’яса.

Виноградний оцет – рецепт
Для приготування потрібно:
- Виноградна мезга – 1,5 кг
- Вода – 1,5 л
- Цукор – 200 г
Рецепт приготування:
- Виноградну мезгу, що залишилася після віджимання соку, засипають в чисту банку ємністю 3 л.
- Цукор розчиняють у воді і додають туди ж.
- Шийку банки зав’язують складеною в кілька шарів марлею і прибирають банку на 3 місяці в темне тепле місце.
- Після вказаного часу виноградний оцет фільтрують через кілька шарів марлі.
- Розливають по чистим ємностям, закривають і зберігають у темному приміщенні.
Виноградний оцет рецепт