
Домашній кетчуп зі сливами
Без баночки кетчупу не обходиться жоден шашлик, та й до улюблених макаронів та піци він підходить відмінно. Але, на жаль, в магазинному кетчупі, крім томатів і прянощів, є ще безліч добавок, які так шкідливі для нашого організму. Тому пропонуємо вам приготувати кетчуп самостійно. Сьогодні хочемо з вами поділитися рецептом кетчупу зі сливами.
Такий кетчуп виходить ароматним і з насиченим смаком. Кількість спецій можете регулювати на свій смак. За бажанням кетчуп можете зробити більш-менш гострим, і зелень можете використовувати ту, яку найбільше любите.
Інгредієнти для приготування кетчупу зі сливами на зиму (на 800 г готового кетчупу):
- помідори – 2 кг
- сливи – 800 г
- цибуля ріпчаста – 2 шт.
- цукор – 150 г
- сіль – 1 ст.л.
- сушені трави (базилік, петрушка, орегано) – 1 ст.л.
- перець чилі (сушений) – 1 ч.л.
- часник – 1 головка
- суміш перців (мелена) – 1 ч.л. за бажанням
Рецепт приготування кетчупу зі сливами в домашніх умовах:
- Для початку ретельно вимийте помідори і сливи. Якщо є якісь зіпсовані місця, то обов’язково зріжте їх.
- Помідори очистіть від шкірки. Для цього на кожному томаті зробіть хрестоподібні надрізи.
- У каструлі доведіть до кипіння 2-3 л води. Коли вода закипить, викладіть в неї помідори і залиште їх на 3-4 хвилини.
- Ошпарені помідори дістаньте з води і дайте їм трохи охолонути.
- Зніміть шкірку і злегка їх відіжміть, щоб пішла зайва рідина. Очищені томати викладіть в чашу блендера.
- Подрібніть їх в однорідне томатне пюре.
- Отримане пюре процідіть через сито, щоб позбутися від насіння.
- З слив видаліть кісточки і також викладіть їх в чашу блендера. Подрібніть до стану пюре.
- Ріпчасту цибулю очистіть і також подрібніть. Для зручності цибулю можете подрібнити разом з помідорами.
- У каструлі змішайте подрібнені помідори, сливи і цибулю. Поставте каструлю на вогонь, доведіть до кипіння і на слабкому вогні уварюйте протягом 1 години. Маса повинна увариться мінімум на третину.
- Тим часом дрібно подрібніть часник.
- Коли томатна суміш увариться, додайте в неї сіль, цукор, мелений перець, сушений перець чилі і сушену зелень. Розмішайте і продовжуйте уварювати суміш ще близько 1 години або більше. Маса повинна стати густа. Під час варіння суміш час від часу помішуйте, щоб вона не прикипіла до дна.
- Якщо ви хочете зберегти кетчуп на зиму, додайте на даному етапі 40 мл яблучного оцту і проваріть ще 10 хвилин.
- Щоб домашній кетчуп був більш однорідним, його можна додатково подрібнити блендером. Подрібнений кетчуп поверніть на вогонь, доведіть до кипіння і проваріть ще 10 хвилин.
- Готовий кетчуп зі сливами розлийте по стерилізованим баночкам і закатати кришками на зиму. Переверніть їх низом до верху і укутайте теплою ковдрою.
- Коли баночки повністю охолонуть, перенесіть їх в підвал або в прохолодне місце – домашній кетчуп зі сливами на зиму готовий!
Домашній натуральний кетчуп, який можна навіть дітям. Покроковий рецепт з фото