В українській традиційній кухні буряку відведено особливе, почесне місце, адже цей овоч – основний інгредієнт для нашої традиційної страви – борщу. Окрім цієї коронної для всіх українських господинь страви, в нас, чомусь, мало поширене використання буряка в приготуванні страв. Є класичний вінегрет та оселедець під шубою, які були дуже популярними в часи СРСР, або більш сучасні фреші та соки з буряка, ну і, звісно ж, традиційні галицькі бурячки, або цвіклі – заправка з тертого буряка та хрону.
Спробуйте міксувати буряк з іншими продуктами та насолоджуватися новими смаками. Буряк ідеально поєднується з чорносливом, горіхами, помідорами, сиром і навіть з фруктами – апельсином, манго, гранатом чи грушею.
Коліжанка пропонує вам 7 цікавих та оригінальних рецептів салатів із буряка, які варто спробувати приготувати хоча б раз.
САЛАТ З БУРЯКА ТА КУРЯЧОЮ ПЕЧІНКОЮ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- червоний буряк: 2 шт.
- куряча печінка: 200 г
- яблучний оцет: 6 ст. ложок
- оливкова олія: 4 ст. ложки
- гілочки петрушки: 6 шт.
- дрібка меленого кмину
- сіль, чорний мелений перець – за смаком
Рецепт приготування:
- Буряк зварити у великій кількості води до готовності й охолодити.Розігріти на сковороді оливкову олію і обсмажити курячу печінку протягом кількох хвилин на сильному вогні. Посолити, поперчити, приправити меленим кмином. Викласти печінку на окрему тарілку.
- Налити на сковорідку 2 ст. ложки яблучного оцту, трохи нагріти і знову викласти печінку. Тушкувати протягом 3-4 хвилин, постійно помішуючи. Зняти сковорідку з вогню та дати печінці остигнути.
- Охолоджену печінку порізати кубиками. Буряк почистити, помити та порізати кубиками, перемішати з порізаною печінкою. Викласти в чотири салатниці.
- Змішати решту оцту та оливкової олії та заправити салат. Петрушку помити, подрібнити та оздобити нею салат.
САЛАТ З ЗАПЕЧЕНИМ БУРЯКОМ, МОРКВОЮ, АПЕЛЬСИНОМ ТА КУНЖУТОМ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 4-5 морквин
- 2 буряка
- 2 апельсина
- 4 ст. л. оливкової олії
- сіль, перець – за смаком
- 1 ст. л. насіння кунжуту
- ½ пучка кінзи
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Очистіть овочі. Моркву розріжте навпіл, а буряк – на великі шматочки. Відваріть моркву на пару протягом 5 хв. Викладіть моркву і точно так само відваріть буряк. Завдяки такому роздільному приготуванню морква не зафарбується в червоний колір.
Викладіть овочі на деко, полийте 2 ст. л. олії і приправите сіллю і перцем. Запікайте при температурі 200°C 30-40 хв.
Натріть цедру 2-х апельсинів на тертці. З м’якоті апельсинів видаліть білий прошарок і наріжте фрукти невеликими шматочками. Протягом кількох хвилин підсушіть насіння кунжуту на розігрітій сковороді, постійно помішуючи.
Злегка остудіть запечені овочі. Потім змішайте їх з цедрою і апельсинами, полийте олією і підсолить. Перед подачею посипте салат кунжутом і листям кінзи.
ПРЯНИЙ САЛАТ ЗІ СВІЖИХ БУРЯКІВ З МОРКВОЮ, РОДЗИНКАМИ І МЕДОВОЮ ЗАПРАВКОЮ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 3 моркви
- 1 буряк
- 70 г родзинок
- ½ ч. л. паприки
- ¼ ч. л. меленого кмину
- ¼ ч. л. кориці
- сіль за смаком
- щіпка меленого каєнського перцю
- 2 ст. л. лимонного соку
- 2 ч. л. меду
- кілька гілочок м’яти
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Натріть свіжу моркву і буряк на крупній тертці. Додайте до них родзинки. Для заправки окремо змішайте паприку, кмин, корицю, сіль і перець. Додайте до спецій лимонний сік і мед і перемішайте все до однорідної консистенції.
Полийте салат готовою заправкою і ретельно перемішайте. Залиште його настоюватися на годину в холодильнику. Перед подачею додайте подрібнену м’яту і ще раз перемішайте.
САЛАТ З БУРЯКА ТА ЯБЛУКА ПІД ЧАСНИКОВИМ СОУСОМ. РЕЦЕПТ:
САЛАТ З ВАРЕНОГО БУРЯКА З СИРОМ, ЯЙЦЯМИ І ЧОРНОСЛИВОМ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 варений буряк
- 2 варені яйця
- 80 г твердого сиру
- 8-10 шт. чорносливу
- 1-2 зубчики часнику
- 2-3 ст. л. майонезу
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Натріть буряк і яйця на крупній тертці, а сир – на дрібній. Наріжте чорнослив тонкими брусочками, подрібніть часник. Додайте до інгредієнтів майонез і ретельно перемішайте.
САЛАТ З БУРЯКОМ ТА СИРОМ ФЕТА. РЕЦЕПТ:
САЛАТ З ЗАПЕЧЕНОГО БУРЯКА З КУРКОЮ ТА ГОРІХАМИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 3 буряка середнього розміру
- 400 г вареного курячого філе
- 50-80 г волоських горіхів
- сіль за смаком
- кілька ст. л. майонезу
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Неочищений буряк загорніть у фольгу і помістіть випікатися в розігріту до 200°C духовку на 45-50 хвилин. Коли буряк запечеться, дайте йому охолонути, тоді зніміть шкірку і наріжте невеликими кубиками.
Відварене куряче філе наріжте кубиками. Горіхи злегка обсмажте на сухій сковороді для аромату та хрусткості і подрібніть.
Змішайте буряк, куряче філе та горіхи в салатниці, додайте майонез, посоліть за смаком і перемішайте.