Улюблені продукти підшлункової залози: ТОП-9

Підшлункова залоза одночасно забезпечує в організмі дві важливі функції: травну й гормональну. Цей орган синтезує ферменти, які беруть участь у перетравленні їжі та виробляє гормони, що керують обмінними процесами. Підшлункова залоза синтезує інсулін, який бере участь в процесах травлення та метаболізму вуглеводів.

Цей орган синтезує білки (ферменти), які беруть участь у перетравленні їжі та виробляє гормони, що керують обмінними процесами. Підшлункова залоза синтезує інсулін, який бере участь в процесах травлення та метаболізму вуглеводів. Крім цього, залоза виробляє панкреатичний сік, необхідний в механізмі перетравлення білків і жирів. Якщо залоза виявляє в своїй роботі проблеми, є ризик виникнення і прогресування цукрового діабету — серйозного захворювання.

Продукти – «рятівники» для підшлункової залози

Терапія захворювань підшлункової залози здійснюється в комплексі з дієтичним харчуванням. Які ж продукти варто включати до раціону хворого?

Броколі

Щоб зберегти в ній найбільший відсоток цінних поживних сполук, капусту треба вживати трішки відвареною на пару.

Йогурт

До складу цього кисломолочного продукту входять цінні пробіотики, які посилюють імунний захист і оптимізують роботу всього шлунково-кишкового тракту. Для підшлункової залози корисним буде йогурт з мінімальним вмістом жиру і без харчових добавок (барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку).

Гарбуз

Продукт має цінну властивість нейтралізувати соляну кислоту (HCl), відзначається ніжною і м’якою структурою, не включає велику кількість клітковини. Крім цього, до його складу входять каротин, калій (К), вітаміни комплексу В, магній (Mg), мідь (Cu), залізо (Fe) і пептиди. Овоч просто ідеальний для раціону осіб, які страждають панкреатитом.

Коли гарбуз смачніший, ніж м’ясо: три перевірені рецепти

Батат

Нагадує за формою саму підшлункову та оберігає її, забезпечуючи повільне транспортування цукру в кров і знімаючи з травної системи надмірне навантаження.

Топінамбур

Коренеплід за зовнішнім виглядом схожий на імбирний корінь. За смаком нагадує солодку картоплю. Наземна частина цієї «земляної груші» (як його ще називають) розвивається до 2-4 метрів і схожа на соняшник. Вживання топінамбура допоможе нормалізувати обмінні процеси та зняти запалення в залозі.

Сік коренеплоду успішно перешкоджає прогресуванню діабету та служить профілактикою супутньої проблеми — атеросклерозу.

Чорниця

Ягода надзвичайно корисна для тих, хто страждає діабетом. Чай з листя рослини та безпосередньо ягоди знижують рівень цукру в крові й оптимізують функції підшлункової. Вживаючи чорницю в складі зборів, можна знищити вогнища запалення в органі, очистити печінку, стимулювати секрецію жовчі. При гострій фазі панкреатиту вживати чорницю можна тільки в перетертому вигляді та після термообробки.

Гречка

Готую гречку по-польськи, виходить дуже смачно. На столі не затримується, сім’я з’їдає одразу. Ділюся рецептом!

При проблемах підшлункової залози лікарі рекомендують мінімізувати вуглеводну складову харчового раціону, тож страви з гречаної крупи будуть дуже до речі. Плюс до всього, гречка багата рослинною клітковиною, яка налагоджує травлення, очищує кишківник і виводить токсичні сполуки з організму. Гречка дозволена з 5-го дня після початку дієти при панкреатиті, коли больові симптоми в минулому. З крупи радять готувати в’язку кашу, яку після відварювання потрібно старанно протерти. Вживати таку страву слід без солі, цукру, масла.

Червоний виноград

Це прекрасне джерело ресвератролу — антиоксиданту, що звільняє клітини від вільних радикалів. Ресвератрол зміцнює судини й мінімізує запалення. Ця речовина навіть знижує загибель клітин — апоптоз при онкології підшлункової.

Корінь солодки

Ця лікарська трава використовується при широкому спектрі захворювань (і підшлункової — теж). Корінь виступає сильним протизапальним засобом, знімає больові відчуття та набряк при панкреатиті.

Берегти підшлункову залозу треба з молодих років, не перевантажувати її неправильним харчуванням і негативним впливом шкідливих звичок. Корисно вводити в харчовий раціон зазначені вище продукти, які дуже «любить» наша підшлункова. Давайте їй відпочинок, включайте в меню смачні та корисні овочі, коренеплоди та інші продукти. Адже запобігти захворюванню легше, ніж його потім лікувати. До того ж сидіти на суворій дієті, яка призначається при таких серйозних захворюваннях як панкреатит, досить болісно. Бережіть себе!

Джерело

error: Увага: Контент захищено від копіювання !!