Кінець осені робить особливо актуальною тему заготовки на зиму хрусткої і соковитої капусти. І то правда, куди ж без неї: в салати, вінегрет, начинку для пиріжків або просто заправити олією і подати на стіл.
У кожній сім’ї є свій улюблений спосіб квашення капусти, а ми сьогодні хочемо запропонувати читачам дещо незвичний рецепт. Капуста по-балканськи квашена качанами.
Читайте також:
- Як правильно квасити капусту? Рецепти і секрети приготування
- Квашена капуста – рецепт швидкого приготування в банці
- Капуста на зиму – 5 смачних рецептів
- Коли найкраще квасити капусту за місячним календарем. ПPОСТІ ПPАВИЛА, ЩОБ ОТPИМАТИ ХPУМКУ КAПУСТУ
- Салати з квашеної капусти. ТОП – 9 рецептів
Її смак відрізняється від нашої, шинкованої, але, як стверджують знайомі серби, нітрохи не гірша. Мороки, очевидно, менше. Потрібна тільки містка пластикова бочка. А які виходять голубці!
Як смачно заквасити капусту
СКЛАДОВІ:
- 15 кг капусти,
- 15-20 л води,
- 600 г солі для розсолу і додатково в кожен качан (як вийде),
- ємність об’ємом 40 л.
Приготування
Очисти від верхнього листя свіжу капусту хорошої якості.
Виріж качан на глибину вказівного пальця. Це потрібно, щоб капуста рівномірно солилася.
Добре помий і облий окропом пластикову чи емальовану посудину з кришкою.
Розчини у воді сіль, дай їй відстоятися, щоб вся розчинилася. На 10 літрів води потрібно 300 грамів солі. Краще не брати йодовану сіль, капуста з нею вийде не такою хрусткою.
Засип сіль в вирізані в качанах ямки.
Акуратно поклади всі качани ямками догори у бочку.
Залий бочку солоною водою.
Важливо, щоб капуста була повністю покрита водою. Можна поставити зверху на капусту який-небудь вантаж.
Закрий ємність кришкою. Через пару днів перевір рівень води, якщо мало – долий.
При кімнатній температурі (18-20 градусів) квашена капуста по-балканськи буде готова через 20 днів, якщо холодніше – через 30-45 днів.
На поверхні розсолу може утворитися біла плівка, не лякайся, так і повинно бути. Її можна акуратно зняти ситечком чи чимось іншим.
Смачного!