fbpx

Як заквасити капусту цілими качанами

Кінець осені робить особливо актуальною тему заготовки на зиму хрусткої і соковитої капусти. І то правда, куди ж без неї: в салати, вінегрет, начинку для пиріжків або просто заправити олією і подати на стіл.

У кожній сім’ї є свій улюблений спосіб квашення капусти, а ми сьогодні хочемо запропонувати читачам дещо незвичний рецепт. Капуста по-балканськи квашена качанами.

Читайте також:

Її смак відрізняється від нашої, шинкованої, але, як стверджують знайомі серби, нітрохи не гірша. Мороки, очевидно, менше. Потрібна тільки містка пластикова бочка. А які виходять голубці!

Як смачно заквасити капусту

СКЛАДОВІ:

  1. 15 кг капусти,
  2. 15-20 л води,
  3. 600 г солі для розсолу і додатково в кожен качан (як вийде),
  4. ємність об’ємом 40 л.

Приготування

Очисти від верхнього листя свіжу капусту хорошої якості.

Виріж качан на глибину вказівного пальця. Це потрібно, щоб капуста рівномірно солилася.

Добре помий і облий окропом  пластикову чи емальовану посудину з кришкою.

Розчини у воді сіль, дай їй відстоятися, щоб вся розчинилася. На 10 літрів води потрібно 300 грамів солі. Краще не брати йодовану сіль, капуста з нею вийде не такою хрусткою.

Засип сіль в вирізані в качанах ямки.

Акуратно поклади всі качани ямками догори у бочку.

Залий бочку солоною водою.

Важливо, щоб капуста була повністю покрита водою. Можна поставити зверху на капусту який-небудь вантаж.

Закрий ємність кришкою. Через пару днів перевір рівень води, якщо мало – долий.

При кімнатній температурі (18-20 градусів) квашена капуста по-балканськи буде готова через 20 днів, якщо холодніше – через 30-45 днів.

На поверхні розсолу може утворитися біла плівка, не лякайся, так і повинно бути. Її можна акуратно зняти ситечком чи чимось іншим.

Смачного!