
Погана новина: час не можна зупинити. Хороша: його вплив на організм можна уповільнити, правильно харчуючись.
1. Гарбузове насіння
Гарбузове насіння багаті цинком, триптофаном і поліненасиченими жирними кислотами. Вони покращують еластичність шкіри і сприяють загоєнню ран. Також насіння гарбуза містять антиоксиданти-каротиноїди і вітамін Е — які можуть допомогти уникнути хвороб серця і знизити рівень холестерину.
Цинк, що міститься в насінні, бере участь в безлічі процесів в нашому організмі. У тому числі він захищає від шкідливого впливу ультрафіолету, бореться зі зморшками, пригнічуючи вільні радикали, а також має протизапальний ефект. Недолік цинку може проявлятися у вигляді акне, екземи, випадання волосся і появи білих плям на нігтях.
Дозування: рекомендується вживати від 23 до 42 г гарбузового насіння на добу. Так що три столові ложки або одна жменя в день підійдуть.

2. Помідори
У помідорах багато лікопену і каротиноїдів. Саме лікопен надає томатам червоний колір, а ще оберігає рослину від занадто яскравого сонця. Корисно ця речовина і для людей, тому що захищає шкіру від сонячних опіків.
В принципі, лікопен можна отримувати і з сирих помідорів. Але найкраще ця речовина засвоюється після короткої теплової обробки. Підійде томатний соус, приготований в домашніх умовах, або пастеризований сік з помідорів.
Нестача лікопену і бета-каротину збільшують ризик серцевих нападів і інсультів. Так що помідори – як сирі, так і приготовані — а також томатний сік допоможуть знизити ймовірність хвороб серця. Ще лікопен зменшує рівень холестерину в крові і зміцнює кровоносні судини.
Дозування: дослідження показують, що в ідеалі ви повинні поглинати приблизно 22 мг лікопену в день. Приблизно стільки міститься в двох столових ложках томатного соусу (не плутати з магазинним кетчупом, де купа солі та інших шкідливих речовин) або одній склянці томатного соку.
3. Жирні сорти риби (сьомга, лосось, сардина, оселедець, скумбрія)
Ці сорти риби багаті жирними кислотами омега – 3.
Дослідження підтверджують, що раціон, в якому присутні жирні сорти риби, попереджає появу зморшок і сприяє підтримці краси вашої шкіри. Справа в тому, що омега-3 мають протизапальні властивості і покращують стан шкіри, нігтів і волосся. А ще ці кислоти необхідні для здоров’я кісток.
Дозування: рекомендується з’їдати порцію жирної риби (140 г) три рази на тиждень.
Читайте також: Все про риб’ячий жир – користь, шкода і правила прийому
4. Какао або темний шоколад
Какао і шоколад містять флавоноїди особливої групи (флавоноли). Вони мають протизапальну дію і борються з вільними радикалами, які призводять до передчасного старіння. Одне дослідження показало, що какао і темний шоколад з їх поліфенолами і флавонолами мають більшу антиоксидантну активність, ніж багато інших протестовані продуктів харчування, включаючи чорницю.
Крім цього, какао активує вироблення серотоніну, який робить нас щасливими.
Врахуйте, що мається на увазі саме какао, а не молочний шоколад. Найкраще купувати какао-порошок хорошої якості і, наприклад, посипати ним кашу і десерти. Або вибирайте шоколад з вмістом какао не менше 70-85%.
Дозування: дослідники рекомендують з’їдати до 40 г шоколаду з 80-відсотковим вмістом какао в день.
5. Мигдаль
Він багатий флавоноїдами, вітаміном Е, L-аргініном, поліненасиченими жирними кислотами, магнієм. Також володіє необхідними нам рослинними жирами хорошої якості і антиоксидантами.
Магній позитивно впливає на кровоносні судини.
Дозування: оптимальна порція — до 20 мигдальних горішків в день.
Читайте також: 13 найбільш корисних горіхів та насіння, які потрібно їсти щодня, аби залишатися здоровим
6. Петрушка
У петрушці багато вітаміну С, каротиноїдів, хлорофілу. Вона має протизапальну дію і містить масу антиоксидантів. Чистить кров і сприяє виробленню глутатіону, який є головним ключем до молодості тіла. Крім того, петрушка допомагає позбавлятися від набряків і захищає від хвороботворних бактерій.
Дозування: рекомендується одна велика жменя (30-40 г) три рази на тиждень. Найпростіший спосіб вживання в їжу-зелені смузі і салати з додаванням петрушки.
7. Лимони
Багаті вітаміном С, антиоксидантами, лимонним маслом, флавоноїдами, лимонною та іншими рослинними кислотами.
Лимонний сік, насичений вітаміном С і антиоксидантами зміцнює імунітет. І, як це не дивно, він також зменшує закислення організму! А це в свою чергу допомагає нам виводити токсини і уникати хвороб нирок.
Ці яскраві фрукти виручать і при дефіциті заліза. Самі по собі вони містять невелику його кількість, але вітамін С і лимонна кислота покращують засвоєння цієї речовини з інших продуктів. Ще їх шкірка допоможе уникнути раку шкіри. А вітамін С в лимонах необхідний для профілактики серцевих захворювань.
Дозування: можна кожного дня пити воду з лимоном, а цедру можна додавати в готові страви типу салатів, різотто, макаронів та інших гарячих страв.
8. Корінь імбиру
Імбир покращує циркуляцію крові, травлення і засвоєння інших корисних речовин з будь-якої їжі і допомагає постачати мозок і шкіру киснем. Імбир знижує хворобливість в м’язах після навантажень.
Дозування: до 4 г в день, але не більше. Вживати можна різними способами: додавайте в чай, салати, соуси, в смузі…
9. Буряк
Буряк багатий водорозчинною клітковиною, фолієвою кислотою, калієм, холіном, гіалуроновою кислотою, каротиноїдами.
Через високий вміст водорозчинної клітковини він допомагає виводити токсини і вільні радикали з організму. Покращує травлення і запобігає захворюванням кишечника. Буряковий сік збільшує працездатність м’язів.
Дозування: рекомендується вживати від 140 до 250 мл бурякового соку в день. Крім того, можете робити салати зі свіжого та вареного буряка і борщ. Але не захоплюйтеся і не їжте один тільки буряк: його надлишок призводить до проблем з нирками.
10. Авокадо
Авокадо вважається універсальним помічником у боротьбі проти старіння. Як стверджують фахівці, авокадо добре бореться із запаленнями, захищає шкіру від УФ-променів, а також відновлює пошкоджені ДНК.