Готуємо 12 страв на Святвечір: смачні рецепти пісних страв

Готуємо 12 страв на Святвечір: смачні рецепти пісних страв

Однією з особливостей українського Різдва є 12 пісних страв на Святвечір, які, згідно з народним звичаєм, символізують 12 апостолів Христа. Ця традиція охоплює різні регіони України, варіативними однак є самі страви (окрім головних – куті й узвару) та спосіб їх приготування. Пропонуємо добірку рецептів, яка допоможе приготувати Святу вечерю, а також потішити родину смаколиками на саме Різдво.

1. Кутя з пшениці



Кутя – одна з дванадцяти традиційних страв різдвяного столу. В залежності від регіону, її готують по-різному. Пропонуємо п’ять рецептів приготування куті на Різдво.  Зараз в кутю додають розпарені родзинки і горіхи (найчастіше – волоські). Деякі готують з безліччю всяких сухофруктів і навіть шоколадом.

2. Узвар із сухофруктів

Різдвяний узвар – головний зимовий напій, у якому безліч вітамінів, готують до куті.

3. Грибна юшка з білих сушених грибів

З перших страв на Святвечір готують грибну юшку, капустняк з грибами, або пістний борщ.

4. Пістний капусняк з грибами

5. Вінегрет з квасолею та квашеною капустою

Вінегрет – популярна в Україні страва із суміші різноманітних сирих та відварених овочів: картоплі, буряка, квашеної капусти, солених огірків, моркви, квасолі, цибулі, приправ, яка заправляється оцтом, олією. Подається на закуску холодною.

6. Пампухи різдвяні

7. Оселедець до Святвечора

8. Салат з буряка та яблука під часниковим соусом

9. Гречаники (гречані котлети)

Гречаники – відмінне самостійне пісне блюдо, або гарнір до салатів. Під час посту, цей рецепт Вам знадобиться.

10. Капуста із пшоном

Під час посту цю страву варили без молока і сметани, а поливали зверху підсмаженою на олії цибулею.

11. Короп, запечений з овочами

12. Картопляні зрази з грибами

Їх можна готувати із різними начинками: грибами, капустою, цибулею та морквою.

На Різдво, пропонуємо спекти смачний сирник з маком

Смачної Вам куті та веселих свят! 😉